Προσεχώς

Προσεχώς


Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Εισαγωγή δεδομένων με ένα… σφίξιμο

Eρευνητές ανέπτυξαν μια 3-Dσυσκευή για την εισαγωγή δεδομένων, η οποία χρησιμοποιεί αισθητήρες που καταγράφουν την πίεση αλλά και τις κινήσεις του χεριού.

Μια ομάδα ερευνητών της εταιρείας Cambridge Consultants, ανέπτυξαν μια συμπιέσιμη συσκευή, η χρήση της οποίας θυμίζει αυτή ενός mouse και παρέχει στους χρήστες δυνατότητες τρισδιάστατου χειρισμού.

Η πρωτοποριακή συσκευή φέρει την ονομασία Suma –σύντομο για το Satsuma, ένα είδος μανταρινιού. Η ερευνητική ομάδα αναπτύσσει ποικίλες εκδοχές του Suma, οι οποίες αναμένεται να παρουσιαστούν στην έκθεση Consumer Electronics Show στο Las Vegas, στα μέσα του Ιανουαρίου. Η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει ακόμα πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία κατασκευής και την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, αλλά ορισμένες πληροφορίες έχουν ήδη διαρρεύσει.

Μέσα στο εύκαμπτο υλικό, στο εσωτερικό του Suma, έχουν τοποθετηθεί μικροσκοπικοί μηχανισμοί κίνησης, οι οποίοι περιβάλλουν ένα κεντρικό αισθητήρα. Καθώς ασκείται πίεση στο Suma, οι μηχανισμοί ανιχνεύουν την ένταση αλλά και τη μεταβολή των κινήσεων. Έπειτα, τα σήματα αυτά επεξεργάζονται μέσω ειδικού λογισμικού, ενσωματωμένο στο Suma και αποστέλλονται στο software που εγκαθίσταται στον υπολογιστή.

Για παράδειγμα, η διαφορά μεταξύ του Suma και του Wii της Nintendo, είναι ότι τα χειριστήρια που βασίζονται στην κίνηση επιτρέπουν στους χρήστες να "μετακινήσουν" ένα αντικείμενο αλλά όχι και να επηρεάσουν τη μορφή του –κάτι που είναι δυνατό με το Suma.

Εκπρόσωπος της Cambridge Consultants σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι το Suma είναι στην ουσία, "μια ολόκληρη εικόνα στην παλάμη του χεριού σας". Συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η νέα καινοτομία θα είναι κατάλληλη κυρίως για gaming και 3D εφαρμογές, ενώ οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί και στον ιατρικό τομέα, ιδιαίτερα για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου