Προσεχώς

Προσεχώς


Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

70ό φεστιβάλ Βενετίας: Το τέρας στα σπλάχνα της ελληνικής οικογένειας

Με χειροκροτήματα τόσο σε μια επίμαχη σκηνή κατά την διάρκειά της, όσο και στους τίτλους τέλους, υποδέχθηκε το δημοσιογραφικό κοινό του φεστιβάλ Βενετίας την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά «Miss Violence» (στην φωτογραφία αριστερά).

Εντός διαγωνιστικού προγράμματος, η ταινία προβλήθηκε στις 09.00 το πρωί της Κυριακής στην μισοάδεια αίθουσα Perla αν και στην προβολή των 11.30 στην μεγάλη αίθουσα Darsena το κοινό ήταν πολύ περισσότερο. Επισίμως η «Miss Violence» θα προβληθεί το βράδυ της ίδιας μέρας στην αίθουσα Grande òπου πραγματοποιούνται όλες οι επίσημες προβολές της διοργάνωσης.

Η «Miss Violence» που αρχίζει και τελειώνει με το κλείσιμο μιας πόρτας παρακολουθεί τα δρώμενα στο διαμέρισμα ενός αθηναϊκού σπιτιού, το οποίο ενδεχομένως να είναι το πιο νοσηρό σπίτι που έχουμε δει στον ελληνικό κινηματογράφο από την εποχή του «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου (η αισθητική του οποίου γίνεται ορατή και στη «Miss Violence»). Η καλογυαλισμένη βιτρίνα της οικογένεια της ταινίας του Αβρανά «μουτζουρώνεται» πριν ακόμα τους τίτλους αρχής όταν ένα κορίτσι αυτοκτονεί πέφτοντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του ακριβώς την ημέρα των γενεθλίων του και ενώ όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είναι παρόντα.

Γιατί ποιό λόγο το έκανε; Σύντομα η ταινία (που σύμφωνα με τον σκηνοθέτη είναι βασισμένη σε περιστατικά πολύ χειρότερα από αυτά που παρουσιάζονται στην οθόνη) αποκαλύπτει τον κόσμο τον οποίο το κορίτσι δεν άντεξε με αποτέλεσμα να αφαιρέσει την ζωή του: παιδεραστία, αιμομιξία, καταπίεση, εκμετάλλευση, όλα μ. Είναι ο κόσμος της αρρωστημένης βίας και της ηδονής που προκαλεί η εξουσία μέσα στα σπλάχνα της οικογένειας. Ομως για τον σκηνοθέτη είναι επίσης ένας κόσμος που λειτουργεί σε ένα ευρύτερο  κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, όπως δήλωσε χτες στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε των δυο προβολών της ταινίας.

«Ο κύκλος της βίας, η οποία δεν έχει φύλλο, όπως φύλλο δεν έχει και η εξουσία, δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί αν δεν υπάρξει κάποιας μορφής επανάσταση» είπε ο Αλ. Αβρανάς ο οποίος ντύνει την αλληγορία με σκηνές απολύτως ρεαλιστικές οι οποίες καταγράφουν το πως αντιμετωπίζουν οι κρατικοί φορείς τα όργια που συμβαίνουν στο σπίτι: το σχολείο, η κοινωνική πρόνοια και η αστυνομία ενώ καταλαβαίνουν πολύ καλά τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σπιτιού προτιμούν να βλέπουν τον ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο.

«Σε μια Ευρώπη της οικονομικής κρίσης, εμείς αποφασίσαμε να καταπιαστούμε με την κρίση αξιών μέσα στην οικογένεια» ανέφερε μιλώντας στην μητρική γλώσσα του και όχι στα αγγλικά ο Αλέξανδρος Αβρανάς. «Ομως το κάναμε με όλο τον σεβασμό απέναντι τους ανθρώπους που ενδεχομένως να έχουν ζήσει τέτοιες καταστάσεις» συνέχισε καθισμένος ανάμεσα σε τρεις ηθοποιούς της ταινίας, τους Θέμη  Πάνου, Ρένη Πιττακή και Ελένη Ρουσσινού.

Η «Μiss Violence» θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες σε διανομή Feelgood Entertainment

tovima

19 ταινίες για ένα λιοντάρι

ΑΠΟ ΤΑ πιο ενδιαφέροντα τμήματα του 70ού κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, που άνοιξε τις πύλες του την περασμένη Τετάρτη, είναι οι «Μέρες των Δημιουργών» (Giornate degli Autiori).

 Το τμήμα, που ξεκίνησε το 2004, έχοντας για πρότυπο το «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» του Φεστιβάλ των Κανών, δημιουργήθηκε από τους Ιταλούς σκηνοθέτες και σεναριογράφους με στόχο να «τραβήξει το ενδιαφέρον σε υψηλής ποιότητας ταινίες, χωρίς κανένα περιορισμό, με ειδικό ενδιαφέρον στην καινοτομία, την έρευνα, την πρωτοτυπία και την ανεξαρτησία». Από την πρώτη χρονιά, οι «Μέρες» αποδείχτηκαν μια σημαντική εναλλακτική πρόταση στο επίσημο πρόγραμμα της Μόστρας. Οι προβολές των ταινιών του προγράμματος γίνονται στο Μέγαρο του Φεστιβάλ, ενώ το «Σπίτι των Δημιουργών», μια βίλα γύρω στα 100 μέτρα μετά το ξενοδοχείο «Εξέλσιορ», εκτός από τις συζητήσεις, τις συναντήσεις με τους σκηνοθέτες και τις δεξιώσεις, προσφέρει και θερινό σινεμαδάκι για προβολές από το τμήμα Spazio Aperto (Ανοιχτός Χώρος).

Οι «Μέρες των Δημιουργών» είναι μη διαγωνιστικές, με μόνο επίσημο βραβείο, το βραβείο της Label Europa Cinemas, που απονέμεται σε ευρωπαϊκή, ή με ευρωπαϊκή συμπαραγωγή, ταινία, την οποία στη συνέχεια προωθούν για διανομή και προβολή τα διάφορα ανά την Ευρώπη Europa Cinemas. Βέβαια, όλες οι ταινίες που συμμετέχουν στις «Μέρες» είναι υποψήφιες για τα παράλληλα βραβεία (της FIPRESCI, Ουκουμενικό κ.ά.).

Αρκετές σημαντικές ταινίες περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα, ταινίες όχι μόνο από γνωστές χώρες όπως οι ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Καναδάς, αλλά και χώρες όπως Ιορδανία, Κατάρ, Λιθουανία, Μαρόκο, Τουρκία, Βουλγαρία, Χονγκ Κονγκ και Αργεντινή. Στο πρόγραμμα και δυο ελληνικές παρουσίες: αμερικανική ταινία σκηνοθετημένη από τον Ελληνοαμερικανό Τζον Κροκίδας και βουλγάρικη ταινία με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Στέργιογλου.
 
Το φετινό πρόγραμμα:
- «Οι γυναίκες της Βουτσιρία» της Χίαμ Αμπάς (Ιταλία/Γαλλία).
- «Βηθλεέμ» του Γιουβάλ Αντλέρ (Ισραήλ).
- «Τζούλια» (στο τμήμα «Ειδικές Προβολές») του Τζέι Τζάκι Μπάιερ (Γερμανία/Λιθουανία).
- «Tres Bodas de Mas» (ταινία λήξης) του Χαβιέ Λουίς Καλντέρα (Ισπανία).
- «May in the Summer» του Σεριέν Νταμπίς (ΗΠΑ/Κατάρ/Ιορδανία), με τη Χίαμ Αμπάς.
- «Η ωραία ζωή» του Ζαν Ντενιζό (Γαλλία).
- «Η πόρτα» της Αβά Ντιβερνέ (Ιταλία/ΗΠΑ).
- «Η τάξη μου» του Ντανιέλε Γκαλιαλόνε (Ιταλία).
- «Προδότες» του Σον Γκουλέτ (Μαρόκο/ΗΠΑ).
- «Το σπίτι του κανενός» του Ντενίζ Ακσάι Κατικσίζ (Τουρκία).
- «Kill Your Darlings» του Τζον Κροκίδας (ΗΠΑ), με τους Ντάνιελ Ράντκλιφ, Μπεν Φόστερ, Τζένιφερ Τζέισον Λι.
- «Γεροντοφιλία» του Μπρους Λαμπρούς (Καναδάς).
- «Αποξένωση» του Μίλκο Λαζάροφ (Βουλγαρία), με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Στέργιογλου.
- «Rigor Mortis» του Τζούνο Μακ (Χονγκ Κονγκ).
- «Siddharth» του Ρίτσι Μέχτα (Ινδία/Καναδάς).
- «Venezia Salva» της Σερένα Νόνο (Ιταλία).
- «Λένι Κουκ» των Μπένι Σάφτι και Τζόσουα Σάφτι - Ειδικές Προβολές (ΗΠΑ).
- «Η αναπαράσταση» του Χουάν Ταρατούτο (Αργεντινή).
- «L' Arbitro» (Ειδική Προβολή) του Πάολο Ζούκα (Ιταλία/Αργεντινή).

 enet

Δημοκρατία - Κυριακή 01/09/2013


Έθνος - Κυριακή 08/09/2013


Thor: The Dark World (2013) Extended TV Spot


The Husband (2013) Trailer


Ass Backwards (2013) Trailer


Witches of East End (2013) TV Series Promo Poster


Enlisted (2013) TV Series Promo Poster


Betrayal (2013) TV Series Promo Poster


Plush (2013) Trailer


Κυριακή 01/09/2013 - Ταινίες στην Ελληνική TV

13:30 Ιπτάμενος και τζέντλεμαν ANT1 Κωμωδία
13:30 Ace Ventura jr: ντετέκτιβ Zώων Star Κωμωδία
14:50 Όλα για το γάμο Mega Κωμωδία
17:05 Καμικάζι, αγάπη μου Alpha Κωμωδία
17:30 Ο μπάτσος του θηριοτροφείου Star Κωμωδία
21:00 Κάλλιο αργά, παρά αργότερα Star Ξένη ταινία
21:15 Οι Άγγελοι του Τσάρλι Mega Περιπέτεια
21:15 Γαμπρός της συμφοράς ANT1 Κωμωδία
23:00 Το τρελό κυνήγι του θησαυρού Alpha Ξένη ταινία
23:30 Το τέλος του κόσμου Star Περιπέτεια
23:40 Ο νονός 3 ANT1 Ξένη ταινία
02:00 Μεσάνυχτα στον κήπο του καλού και του κακού Star Ξένη ταινία