Προσεχώς

Προσεχώς


Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Camembert Rose (2009)




IMDB

GRACE (2009)


Τον Paul Solet δεν τον ξέραμε. Πριν 3 χρόνια έκανε μια μικρού μήκους ταινία με θέμα μια γυναίκα που φέρνει στο κόσμο ένα νεκρό παιδί, και που μυστηριωδώς ζωντανεύει.
Το φιλμάκι προκάλεσε μια αναστάτωση και κάποιοι τον έπεισαν να το κάνει κανονική ταινία.

Το αποτέλεσμα είναι ένα άκρως ενοχλητικό θρίλερ, σκοτεινό και ‘βρόμικο’, που έκανε την εμφάνιση του το Γενάρη στο φεστιβάλ του Sundance (και αργότερα το Μάρτη στο SFF-rated της Αθήνας) και που είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε και πάλι λιποθυμίες (δυο εδώ και τέσσερις στον Αντίχριστο στις Κάννες!).

Μια γυναίκα (Jordan Labb, που με ρόλους στο Hostel 2 και στο Death Proof του Ταραντίνο μπήκε στο Νο 5 της λίστας του Maxim ως ‘Hottest Woman of Horror Movies’) μένει έγκυος μετά από χρόνια προσπαθειών με τον βαρετό άντρα της (Stephen Park). Η πεθερά της (Gabrielle Rose) ξέρει σε ποιον γιατρό να πάει να γεννήσει, πως να το κάνει και τι ακριβώς πρέπει να τρώει (ως γνήσια πεθερά που τα ξέρει όλα).
Η εγκυμονούσα όμως, που στο μεταξύ τα’χει παίξει και λίγο, εμπιστεύεται μια παλιά φίλη (Samantha Ferris), με πτυχίο ιατρικής αλλά με παράξενες τακτικές.

Στο μεταξύ ένα ατύχημα σκοτώνει τον άντρα της και βάζει την εγκυμοσύνη της σε κίνδυνο. Λίγες μέρες πριν γεννήσει, μαθαίνει πως το παιδί είναι ήδη νεκρό, παρ’ολα αυτά συνεχίζει να εγκυμονεί και τελικά γεννάει ένα κορίτσι που, μυστηριωδώς, έρχεται και πάλι στη ζωή. Και ξέρουμε, από τα τόσα θρίλερ που έχουμε δει, για τι διψάει ένας άνθρωπος που επιστρέφει από το θάνατο...κι ας είναι και βρέφος.

Ο δημιουργός αυτού του psycho thriller αφήνει το αίμα να κυλήσει άφθονο, και πραγματικά βλέπουμε ΠΟΛΥ αίμα!

Άνθρωποι αιμορραγούν από απίστευτα σημεία του σώματος (...ναι από κει!!) και για απίστευτους λόγους (...ναι, γι’αυτο!!), και ο Paul Solet δε ντρέπεται να τα δείξει.
Ειδικά η σκηνή της γέννας είναι ιδιαιτέρως σκληρή, και η μουσική υπογραμμίζει κάθε τι σκληρό δείχνει η οθόνη.

Στην Αμερική βρήκε διανομή σε ελάχιστες αίθουσες από την Anchor Bay Enterprises στις 14 Αυγούστου και αμέσως πήρε το δρόμο του DVD.
Στην Ελλάδα δεν έχω πολλές ελπίδες για διανομή στο σινεμά.

Η ΤΑΙΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Μόνο για τους φίλους των ταινιών τρόμου !!!

Halo 3: ODST Trailer

Halo 3: ODST


Kαταπληκτικο trailer για το επερχομενο παιχνιδι !

Eτσι θα πρεπει να ειναι και η ταινια που ετοιμαζεται !!!

Ξένες Τηλεοπτικές Σειρές


Θαυμάστε μια πλούσια συλλογή από τις homepage των σάιτ αμερικάνικων σειρών και σόου.

Δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις!

ΤΟ ΒΗΜΑ - Κυριακή 13/9/2009







To 2o dvd του αφιερωματος στον 2ο παγκοσμιο πολεμο με την αναζητηση του θωρηκτου βισμαρκ.

TV ZAPPING - Παρασκευή 11/9/2009

Πρώτο Θέμα - Κυριακή 13/9/2009







FRIENDS - SEASON 4

EPISODES 7 - 12

MAZI

TO 4o CD του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑ

Τα Νεα - Παρασκευή 11/9/2009





Ο 10ος τομος της σειρας μας παρουσιαζει το ΣΟΥΝΙΟ.

ΤΟ ΒΗΜΑ - Τρίτη 8/9 - Σάββατο 12/9/2009





Αφιερωμα στο Αμερικανικο Νουαρ με 5 βιβλια

ΕΛΛΕΡΥ ΚΟΥΗΝ

1 ΚΑΤ ΕΝΤΟΛΗΝ
2 ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΙΑΜΑΙΩΝ ΑΔΕΡΦΩΝ
3 ΤΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΧΩΡΙΟ
4 ΟΙ ΔΙΠΛΟΠΡΟΣΩΠΟΙ
5 ΑΝΗΣΥΧΗ ΠΟΛΗ

Ημερησία - Σάββατο 12/9/2009

DEUTSCHE GRAMMOPHON CLASSICS - 111 ΕΤΗ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μια επετειακη συλλογη (8 cd) με εργα των
μοτσαρτ - μπαχ - σουμπερτ - σοπεν - ραβελ - στραους - μπραμς.

1ο cd : συμφωνιες 3 και 4 του μπετοβεν απο τον χερμπερτ φον καραγιαν και η 8πλη κασετινα.

Real News - Κυριακή 13/9/2009

Έθνος - Κυριακή 13/9/2009

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΣΕΙΣ

ΣΤΙΣ 18:00 ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΣΑΣ ΕΚΠΟΜΠΗ.

ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΔΙΑΛΕΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΣΑΣ .

Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΘΑ ΜΕΤΑΔΩΘΕΙ ΖΩΝΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΕ CAMERA

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ !!!
http://irakliowebradio2.blogspot.com/
ΑΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ (ΔΙΑΚΟΠΕΣ ) ΑΠΟ ΤΟ BLOG

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ

1. ΑΚΡΟΑΣΗ ΚΑΤEΥΘΕΙΑΝ ΑΠΟ ΤΟ STUDIO ΜΕ WEB CAMERA
2. ΑΚΡΟΑΣΗ ΜΕ ΑΡΙΣΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ 96kbps , 44100kHz stereo


EL FUTURO DE ELLAS (2011)




In a future where women rule the world, the world's most dangerous assassin, Michaela Tomasi, is hired by a mysterious organization to assassinate the president of the European Government. The police officer Lara Cabel, along with his partner Mila Briere, are selected for the dangerous task of arresting Michaela. But nothing is as it seems because the political conspiracy to undermine the President has a range that reaches to the depths of the Government.

SPIDERHOLE (2010) Movie Trailer

Photosynth.net 3D

http://photosynth.net/Default.aspx

Ένα πολύ ενδιαφέρον project που αναπτύσσεται στα Microsoft Live Labs, και φιλοδοξεί να κάνει μοναδική εμπειρία την παρουσίαση οποιουδήποτε χώρου και σημείου ενδιαφέροντος, μέσω φωτογραφιών από το διαδίκτυο.

Φανταστείτε να βλέπετε τα αγαπημένα σας μέρη, με κίνηση όπως σε μια ταινία, με διαδραστικότητα όπως σε video game και με εξαιρετικές λεπτομέρειες. Το Photosynth συνδυάζει έναν μεγάλο αριθμό φωτογραφιών από ένα θέμα, τις αναλύει για ομοιότητες και συσχετισμούς και δημιουργεί έναν τρισδιάστατο εικονικό χώρο στον οποίο τις παρουσιάζει διαδραστικά μέσω του διαδικτύου. Μπορεί να περιγράψει οτιδήποτε, από εξωτερικούς χώρους π.χ. τουριστικά αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους, τόπους κλπ, μέχρι αντικείμενα και εσωτερικούς χώρους π.χ. δωμάτια, εκθέσεις κ.α.

Μπορείτε να εξερευνήσετε τα υφιστάμενα ή να φτιάξετε και να ανεβάσετε το δικό σας photo synth, η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

World Builder

Το World Builder είναι μια βραβευμένη ταινία μικρού μήκους, φτιαγμένη από τον Bruce Branit, που είναι ευρύτερα γνωστός ως Co-Creator of “405″.

Με μόλις μιας μέρας γυρίσματα, αλλά με σχεδόν 2 χρόνια δουλειά στη διαδικασία του post production, ο Branit παρουσιάζει την ιστορία ενός παράξενου άνδρα που “χτίζει” από την αρχή έναν ολόκληρο κόσμο, για την γυναίκα που αγαπά, χρησιμοποιώντας ολογραφικά εργαλεία. Η ταινία κερδίζει άμεσα το ενδιαφέρον του θεατή και αφήνει τη φαντασία να καλπάσει για το πού μπορεί να φτάσει στο μέλλον, ο συνδυασμός της τεχνολογίας με την πραγματικότητα.

World Builder from BranitVFX on Vimeo.


imapweather.com

http://imapweather.com/

Το iMapWeather είναι ένας πολύ ενδιαφέρων τρόπος για να βλέπετε την πρόγνωση καιρού για οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο.

Με εύχρηστο user interface και όμορφα γραφικά, αναζητήστε στο χάρτη τον τόπο που σας ενδιαφέρει και μάθετε για τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες. Δείτε δορυφορικές φωτογραφίες, δελτία καιρικών φαινομένων, οδηγίες για τη ναυσιπλοΐα, και πολλά άλλα. Παράλληλα μπορείτε να αξιοποιήσετε την web 2.0 λειτουργικότητα του site, με δωρεάν εγγραφή. Έτσι θα ανταλλάσσετε προσωπικά μηνύματα με άλλους χρήστες, θα δημοσιεύετε φωτογραφίες και βίντεο ή ακόμα και θα προγραμματίζετε τα ταξίδια σας λαμβάνοντας εξειδικευμένα δελτία καιρού

interes.tingness.com

http://interes.tingness.com/

Ένας διαφορετικός τρόπος για να βλέπετε δημοφιλείς φωτογραφίες από το Flickr. Η εφαρμογή παρουσιάζει καθημερινά μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές, σε έναν εντυπωσιακό “μωσαϊκό“.

Παρουσιάζονται μέχρι και 500 εικόνες που προτιμώνται περισσότερο από τους επισκέπτες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μια σειρά από κριτήρια: τα clicks, τα σχόλια, τον αριθμό των επισημάνσεων (faves) κ.α.

Colorotate.org

http://www.colorotate.org/

Θα σας βοηθήσει να κάνετε εύκολη επιλογή χρωματικών συνδυασμών και να δημιουργήσετε τις δικές σας παλέτες.

Το Colorotate είναι 3D εργαλείο με flash λειτουργικότητα. Σας δίνει τη δυνατότητα να δουλέψετε σε πραγματικό χρόνο, με τρόπο που ταιριάζει περισσότερο στο πώς αντιλαμβάνεται τα χρώματα ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Απευθύνεται σε web designers, γραφίστες, διακοσμητές, αρχιτέκτονες αλλά και σε όσους επιθυμούν να πειραματιστούν με χρώματα.

Jay Ohn - Walking Βetween Worlds


































Τριάντα επτά λεπτά μουσικής και επτά κομμάτια είναι υπεραρκετά για να ταξιδέψεις στον μαγευτικό κόσμο του Jay Οhn ή κατά κόσμον Γιάννη Τσιακόπουλου.

Παραγωγός,μουσικός,συνθέτης,στιχουργός, καθώς επίσης και ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρείας Trailblazer Records, παρουσιάζει την πρώτη του δουλειά ως Jay Οhn.

Αν αυτό είναι λοιπόν το ντεμπούτο του, έχει ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά. Με τους Κώστα Πέτρου στα τύμπανα και Νάνσυ Συμεωνίδου στα φωνητικά παρουσιάζει ένα μικρό κομψοτέχνημα,όπου η dub συναντά τις κιθάρες,χωρίς όμως να απουσιάζει η ρέγκε,τα μοτίβα των τυμπάνων,ενώ όλα αυτά δένουν πλήρως με τα φωνητικά.

Σκοτεινό αν και αισιόδοξο το άλμπουμ του Jay Οhn,βάζει παρακαταθήκη για ένα εξόχως ενδιαφέρον μέλλον.
Στα συν,το artwork του Μichal Κartz.

Έθνος - Σάββατο 12/9/2009


Καθημερινή - Σάββατο 12/9/2009

Σεβάχ ο Θαλασσινός

Αποτελώντας τμήμα της διάσημης συλλογής παραμυθιών Χίλιες και Μία Νύχτες, ο Σεβάχ ο Θαλασσινός είναι ένας επίσης διάσημος ήρωας, που πρωταγωνιστεί σε μια σειρά φανταστικών θαλασσινών περιπετειών. Πραγματικoί πρωταγωνιστές, βέβαια, είναι οι ναυτικοί του Ινδικού Ωκεανού και οι εμπειρίες τους στις θάλασσες της Ασίας και της Ανατολικής Αφρικής. Εκτός από τους ινδικούς και περσικούς θρύλους, όμως, στα απίθανα ταξίδια του Σεβαχ υπάρχουν και αρκετά στοιχεία που θυμίζουν την Οδύσσεια του Ομήρου.

Στη διάρκεια των εφτά φανταστικών ταξιδιών του Σεβάχ, θα τον δούμε να περιπλανείται σε τόπους με τεράστια πουλιά και γιγάντια φίδια, σε μανιασμένες θάλασσες και υπέροχα νησιά, σε φαράγγια γεμάτα μαργαριτάρια και χώρες ανθρωποφάγων, αλλά και να γνωρίζει κάθε λογής ανθρώπους και τόπους.


Η Ταινιοθήκη ανοίγει και πάλι.










Από τον ερχόμενο Οκτώβριο, η κινηματογραφοφιλία, παλαιάς ή νέας κοπής, οι θεατές, από τις δεκαετίες του '60 και του '70 ή σημερινοί, θα έχουν στέκι και σημείο συνάντησης. Την Ταινιοθήκη, που βρήκε τη νέα της στέγη στον ανακατασκευασμένο, πρώην κινηματογράφο «Λαΐς». Η μεγάλη αίθουσα, χωρητικότητας 200 θέσεων, θα υποδεχτεί τους επίσημους προσκεκλημένους του Οκτωβρίου, τις τέσσερις εορταστικές ημέρες των εγκαινίων της νέας Ταινιοθήκης της Ελλάδος, αμέσως μετά τις εκλογές.

Στο σαλόνι του διαμερίσματος της Αγλαΐας Μητροπούλου, Βασιλίσσης Σοφίας (αρ. 9), εγκαταστάθηκαν τα πρώτα γραφεία της Ταινιοθήκης αρχές της δεκαετίας του ’60. Στην κουζίνα, ως χώρο καταλληλότερο για φύλαξη(!), διατηρήθηκαν οι πρώτες 28 ταινίες, προίκα του νεοσυσταθέντος τότε ιδρύματος με το Βασιλικό Διάταγμα 105/1963. Ιδρυτικά μέλη οι: Μόνα Μητροπούλου, Αγγελος Προκοπίου, Στράτης Μυριβήλης, Ηλίας Βενέζης, Ειρήνη Καλκάνη, Αλκης Θρύλος, Μιχάλης Κακογιάννης, Ελένη Βλάχου, Νίκος Κούνδουρος, Σπύρος Σκούρας, Γρηγόρης Γρηγορίου, Γιώργος Ζερβός, Βίκτωρ Μιχαηλίδης. Ψυχή του θεσμού, η πρώτη γενική γραμματέας και αργότερα πρόεδρος του ιδρύματος, Αγλαΐα Μητροπούλου, η οποία αξιοποιώντας τη φιλία της με τον διευθυντή της Γαλλικής Ταινιοθήκης Ανρί Λανγκλουά, κατάφερε να αποσπάσει, υπό μορφή δανεισμού, ολόκληρα προγράμματα που αφορούσαν αφιερώματα σε δημιουργούς, σχολές, εθνικές κινηματογραφίες. Πρώτη προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Αθηνών (που εξελίχθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος), 22 Νοεμβρίου 1950, στην αίθουσα «Παρνασσός». Ταινία: «Το Κοράκι» του Ανρί Κλουζό.

Κάπως έτσι ξεκίνησε μια ιστορία και μια διαδρομή μισού αιώνα περίπου, με πολύ ενθουσιασμό (δεν έλειψε ποτέ), κόπο (αυξήθηκε στα χρόνια), προσωπική συμμετοχή και προσπάθεια (αν δεν υπήρχαν, όλα θα είχαν εγκαταλειφθεί) και στοιχειώδη κρατική υποστήριξη (μέχρις εξαφανίσεως…).

Τετραήμερη γιορτή

Σήμερα, ο επί 25ετία διευθυντής της Θόδωρος Αδαμόπουλος και η γενική γραμματέας, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Κομνηνού, ανάμεσα σε κούτες, εργάτες και έμπειρο προσωπικό, ετοιμάζονται για τα οκτωβριανά εγκαίνια της νέας στέγης, στον ανακατασκευασμένο, πρώην κινηματογράφο «Λαΐς», στη συμβολή Ιεράς Οδού και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η επίσημη τελετή και γιορτή, που θα διαρκέσει ένα τετραήμερο, δεν είναι απλώς άλλη μια κοσμική, πολιτιστική εκδήλωση με διασημότητες, φωτοχυσίες και χαμόγελα. Στη μεγάλη αίθουσα των 200 θέσεων (υπάρχει και μια δεύτερη, μικρή, χωρητικότητας 60 θέσεων), όπου και θα προβληθεί αποκατεστημένη η «Φόνισσα» του Κώστα Φέρρη, οι προσκεκλημένοι θα έχουν κοινές αναφορές. Θα έχουν πολλά να αφηγηθούν, πολλά να αναπολήσουν. Για την πορεία ενός θεσμού, με έδρα την Κανάρη 1, τα κυριακάτικα πρωινά στο «Αστυ», που διαμόρφωσαν γενιές κινηματογραφόφιλων σε εποχές που η διανομή μη εμπορικών ταινιών ήταν περιορισμένη.

«Κάθε Κυριακή πρωί αντί να πηγαίνουμε στην εκκλησία, όπως άλλα παιδιά, πηγαίναμε στην ταινιοθήκη. Στο Αστυ». Η Μαρία Κομνηνού (κόρη της Αγλαΐας Μητροπούλου) μεγάλωσε ανάμεσα σε κόπιες και νεγκατίφ. Ανάμεσα σε παρέες, «χωρίς διαχωρισμό αριστερών, δεξιών, λίγο κολωνακιώτικες, με αναφορές στο Θέατρο Τέχνης». Μιλάει για πρόσωπα ανάκατα, χωρίς σειρά: τη Ροζίτα Σώκου, τον Κούνδουρο, τον Κακογιάννη, τον Θανάση Ρεντζή, την Γκαίη Αγγελή, τον Κανελλόπουλο, τον Κώστα Σφήκα «που είχε το στασίδι του». Τον Λάκη Παπαστάθη, τον Τάκη Χατζόπουλο, τον Δήμο Μαυρομμάτη, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Παντελή Βούλγαρη. «Η Αγλαΐα έδειχνε τα πάντα. Επρεπε να δούμε τα πάντα. Και σοσιαλιστικό ρεαλισμό και αλβανικό και κινέζικο σινεμά και βέβαια μεγάλα αντίδωρα, όπως τον Οζού, που προβλήθηκε από την ελληνική ταινιοθήκη, για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Η Αγλαΐα είχε λατρεία για τον Βάιντα, για τους Τσέχους. Τη δεκαετία του ’80 οργάνωνε τις εβδομάδες στο “Εμπασσυ” με μεγάλη επιτυχία. Εκεί, έκανε και κάποιες πρωτιές. Ερμήνευσαν ζωντανά στο πιάνο ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις και ο Ξαρχάκος, συνθέσεις από ταινίες τους».

«Το όραμα δεν αρκεί»

Η πυρκαγιά του ’97 στην Κανάρη 1 στέρησε από την Ταινιοθήκη το «σπίτι της». Συνέχισε να λειτουργεί αλλά δεν μπορούσε να είναι παρούσα στον ίδιο βαθμό στη ζωή της πόλης. «Ηταν σε ένα νοητό επίπεδο», όπως λέει η Μ. Κομνηνού. «Τώρα θα έχει και στέγη. Το όραμα, πλέον, δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρχει και χώρος. Η Ταινιοθήκη πρέπει να εκπληρώνει το όραμα μιας καινούργιας κινηματογραφοφιλίας». Στην ερώτηση πώς «ορίζεται το καινούργιο», απαντά: «Οι προτάσεις διαρκώς ανανεώνονται, οι αποκαταστάσεις πληθαίνουν, παρατηρούμε μεγάλη εισροή παλιών ταινιών που επιστρέφουν».

Η ψηφιοποίηση είναι το μέλλον, επισημαίνει η Μ. Κομνηνού, αλλά βάζει και φρένο στην τεχνολογική απογείωση. «Ας μην αυταπατώμεθα. Δεν μπορείς να ψηφιοποιήσεις αν δεν συντηρήσεις. Μία κατεστραμμένη ταινία δεν υπάρχει τρόπος να την συντηρήσεις. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι ιθύνοντες είναι ότι αν θέλουν να κρατήσουν κάτι από την ελληνική κινηματογραφική κληρονομιά, πρώτα πρέπει να συντηρηθεί το φιλμ. Και η ψηφιοποίηση βέβαια έχει τα όριά της. Δεν μπορείς να προχωρήσεις στο σύνολο της παραγωγής, γιατί το κόστος είναι δυσθεώρατο. Σήμερα, που τα κινηματογραφικά σύνορα έχουν καταργηθεί, ο θεατής μπορεί να έχει πρόσβαση στις κινηματογραφίες όλου του κόσμου. Το αποκατεστημένο φιλμ όμως παραμένει μια ξανακερδισμένη απόλαυση. Οπως και να ’χει, το “Σένσο” του Βισκόντι δεν το απολαμβάνεις το ίδιο στη μικρή οθόνη του υπολογιστή».

Θέα στην Ακρόπολη

Από τον ερχόμενο Οκτώβριο, η κινηματογραφοφιλία, παλαιάς ή νέας κοπής, οι θεατές, φιλοπερίεργοι και ευλαβικοί, από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 ή σημερινοί, θα έχουν στέκι και σημείο συνάντησης. Γωνία Ιεράς Οδού και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Για να ανανεώσουν γνώσεις και εμπειρίες. Με πρόσβαση στα αρχεία (περιοδικά, βιβλία, έντυπο υλικό), στη βιβλιοθήκη της «Λαΐδος», περιπλάνηση στο μουσείο, που φιλοξενείται στο ίδιο κτίριο, με πλούσια συλλογή από τις πρώτες κάμερες λήψης και προβολής και μια πλήρη σειρά από μηχανές και αντικείμενα για την τεχνική επεξεργασία ήχου και εικόνας. Και, κυρίως, τη δυνατότητα να φρεσκάρουν τη μνήμη τους με ταινίες και αφιερώματα μέσα από αποκατεστημένες κόπιες ή να ενημερωθούν για τις τρέχουσες τάσεις, για δημιουργούς που τολμούν και πειραματίζονται. Το κτίριο (σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Νίκο Μπελαβίλα και Βάσω Τροβά) είναι ευρύχωρο, φωτεινό, λιτό και λειτουργικό. Ο θερινός (παραμένει στην ταράτσα) έχει θέα στην Ακρόπολη, το μετρό (από τον σταθμό του Κεραμεικού), απέχει ελάχιστα λεπτά από τη «Λαΐδα».

Η ελληνική Ταινιοθήκη έρχεται από το παρελθόν προικισμένη με πέντε δεκαετίες ζωής (αναιμικής ίσως τα τελευταία χρόνια «από μια χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ που αναλογεί σε νεκρό σωματείο», υπογραμμίζει η Μ. Κομνηνού) για να συναντήσει το μέλλον. Οχι μόνο το διεθνές (είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Αρχείων), αλλά και της πόλης των Αθηνών.

Η Ταινιοθήκη με αριθμούς

Από τις «28 ταινίες στην κουζίνα του διαμερίσματος της Αγλαΐας Μητροπούλου» έως σήμερα, ο όγκος της συλλογής της Ταινιοθήκης της Ελλάδος αυγάτισε εντυπωσιακά. Υπερβαίνει τους 10.000 τίτλους ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών έργων. Ενδεικτικά αναφέρουμε: 3.300 κόπιες ξένων ταινιών μεγάλου μήκους, 600 κόπιες ελληνικών ταινιών μεγάλου μήκους, 300 ελληνικά και 700 ξένα ντοκιμαντέρ, 81 ελληνικές και 119 ξένες ταινίες μικρού μήκους, 1.000.000 μέτρα φιλμ με σπάνιο ιστορικό αρχειακό υλικό, από επίκαιρα, ερασιτεχνικές και οικογενειακές λήψεις. Επίσης, η κινηματογραφική συλλογή του Αρχείου μαζί με το υλικό που φυλάσσει για λογαριασμό τρίτων περιλαμβάνει 392 πρωτότυπα νεγκατίφ των 35mm και 16mm ταινιών μυθοπλασίας. Μέχρι σήμερα έχουν αποκατασταθεί 25 ελληνικές ταινίες, που θεωρούνται ιδιαίτερα σπάνιες και σημαντικές για την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Ανάμεσά τους ταινίες του Ζοζέφ Χεπ, του Αχιλλέα Μαδρά, η «Αστέρω» του Δημ. Γαζιάδη, που βρέθηκε στην Ταινιοθήκη της Γαλλίας με γαλλικούς υπότιτλους και αποκαταστάθηκε, το «Δάφνις και Χλόη» του Ορέστη Λάσκου, η «Κοινωνική σαπίλα» του Στέλιου Τατασόπουλου, η πρώτη ομιλούσα ο «Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» του Δημ. Τσακίρη, το «Ξυπόλητο Τάγμα» του Γκρεγκ Τάλλας (1954), η πρώτη ελληνική ταινία που περνάει τα ελληνικά σύνορα και βραβεύεται στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου.

Από το 1990 λειτουργεί στην Αγία Παρασκευή, το μοναδικό στην Ελλάδα εργαστήριο συντήρησης και αποκατάστασης ταινιών, πλήρως εξοπλισμένο με ειδικά μηχανήματα, με την ευθύνη του Τάσου Αδαμόπουλου.

Προσεχώς…

Αμέσως μετά τον τετραήμερο εορτασμό των εγκαινίων, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα φιλοξενήσει, κατ’ αρχάς, το Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου (5 - 14 Οκτωβρίου) με αφιερώματα στον Κεν Μακμάλεν, τον Πίτερ Κουμπέλκα (που θα είναι παρόντες), την Ντελφίν Σερίνγκ, την Μάρθα Μεζάρος και εκπροσώπους της ελληνικής πρωτοπορίας. Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί στη «Λαΐδα» (τέλος Νοεμβρίου) το μεγάλο αφιέρωμα στον Βέρνερ Χέρτζογκ. Ακολουθούν επιλογές από το νέο τσέχικο και βραζιλιάνικο κινηματογράφο, ενώ, προσεχώς, θα οργανωθεί μεγάλη έκθεση με φωτογραφίες του Γιώργου Αρβανίτη, τόσο από τη συνεργασία του με το Θόδωρο Αγγελόπουλο όσο και από τις διεθνείς παραγωγές στις οποίες έδωσε τον τόνο ως οπερατέρ.

Θα διηγούμαστε πάντα ιστορίες...

Ο Κώστας Γαβράς θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για τα εγκαίνια της Ταινιοθήκης την 1η Οκτωβρίου.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι για να ανακοινώσει τον προγραμματισμό της Γαλλικής Ταινιοθήκης, ως διευθυντής της (από το 1982 έως το 1987 και ανέλαβε πάλι πριν από δυόμισι χρόνια). Με ετήσια επιχορήγηση 25 εκατ. ευρώ και 220 εργαζόμενους, κάθε σύγκριση περιττεύει…

«Εχω πολλές αναμνήσεις από την Αγλαΐα και τη Μόνα. Υπήρξαν πρωτοπόρες για την εποχή τους», λέει στην «Κ» ο διεθνής σκηνοθέτης. «Ακούω ότι η Ταινιοθήκη της Ελλάδος πασχίζει να επιβιώσει. Ομως χωρίς κρατική βοήθεια καμία ταινιοθήκη δεν μπορεί να υπάρξει. Ο μόνος χώρος στον οποίο διαφυλάσσεται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του κινηματογράφου. Σήμερα, μάλιστα, που συμβαίνουν ριζικές αλλαγές, μια αληθινή επανάσταση στην εικόνα, οι ταινιοθήκες ανασυνθέτουν μνήμη και ιστορία».

Ο ίδιος δηλώνει ότι οφείλει ένα μεγάλο μέρος της κινηματογραφικής του εκπαίδευσης στη γαλλική ταινιοθήκη. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μου επαφή: ήταν η «Απληστία» του Εριχ φον Στροχάιμ, ένα εξαιρετικό φιλμ».

– Σήμερα, στην εποχή του Διαδικτύου, πόσο αλλάζει ο ρόλος των ταινιοθηκών, κύριε Γαβρά;

– Οπως και στη φιλολογία, τα βασικά υλικά, που είναι η γραφή και το βιβλίο, παραμένουν. Το ίδιο και στο σινεμά. Αισθητικά, οι ανατροπές είναι εντυπωσιακές, αλλά ποτέ δεν θα αλλάξει η ουσία, που είναι η ανάγκη να διηγούμαστε ιστορίες πάνω στις κοινωνίες και στους ανθρώπους. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να διηγούμαστε ιστορίες…

Kαθημερινή


ΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ ΝΕΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IRAKLIO WEB RADIO

Image Hosted by ImageShack.us

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΟ IRAKLIO WEB RADIO
ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΤΩΝ BLOGS ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΣΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ BLOGS ΚΑΙ ΤΟΥ IRAKLIO WEB RADIO ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΚΡΟΑΤΕΣ


Spaghetti Western Orchestra - Μονομαχία στο Ελ Badmintοn


Spaghetti Western Orchestra
Μονομαχία στο Ελ Badmintοn

16 - 25 Σεπτεμβρίου 2009
Θέατρο Badminton

Παραγωγή: ADaM Productions


Τιμές εισιτηρίων:

Γενική Είσοδος: 30€


Εισιτήρια διαθέσιμα και στα φυσικά σημεία πώλησης.




Μονομαχία στο Ελ Badmintοn

Η Μουσική του Έννιο Μορικόνε, από τα γουεστερν που άφησαν εποχή, ξαναζεί μεσα από μια μουσικη συμμορία που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που… ακούτε το σινεμά.

Πέντε θεότρελοι Αυστραλοί «ξεσκονίζουν» τις μπομπίνες των θρυλικών σπαγκέτι γουέστερν και ζωντανεύουν με θεατρική ευρηματικότητα τις εκπληκτικές μουσικές του Ένιο Μορικόνε σε μια «κολασμένη» νύχτα άγριας δύσης, με cult διαλόγoυς, αυτοσχεδιασμούς και χειροποίητα μουσικά εφέ.
Οι πιστολέρο της Spaghetti Western Orchestra, φορούν ριγέ γιλέκα, σκονισμένα τζιν κι έντονο λευκό μακιγιάζ και «χτυπάνε» αλύπητα με τις καουμπόικες μπότες τους, το αναρχικό τους χιούμορ και τη μουσική τους δεξιοτεχνία το λαϊκό κινηματογράφο της θεατρικής υπερβολής: το σινεμά του σπαγκέτι γουέστερν. To σινεμά που ξεκίνησε σαν περιθωριακό είδος διασκέδασης και αναδείχθηκε μέσα από τη λατρεία του κοινού και των κριτικών, σε μία από τις πιο εκλεκτικές και αριστοτεχνικές εκφράσεις της ποπ κουλτούρας.

Μπότες σπιρούνια και καυτές σέλες

Μια σουρεαλιστική αναβίωση αγαπημένων σπαγκέτι γουέστερν, όπως Ο Καλός, Ο Κακός και ο Άσχημος, Για μια Χούφτα Δολάρια, Μονομαχία στο Ελ Πάσο που ξαφνιάζει με την ευρηματικότητά της και τον απαράμιλλο συνδυασμό αναρχικού χιούμορ και πραγματικής λατρείας απέναντι σε έναν τεράστιο μουσικό θησαυρό που τα τελευταία χρόνια κέρδισε νέους θαυμαστές σαν μουσική επένδυση των ταινιών του Tarantino. Οι μουσικοί ταχυδακτυλουργοί της Spaghetti Western Orchestra βγάζουν από μία σακούλα γεμάτη ευρήματα, κούτες με corn flakes, πλαστικές σακούλες, μαχαίρια κουζίνας και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης και τα χρησιμοποιούν για να αναπαράγουν τους χαρακτηριστικούς ήχους της ιταλικής εκδοχής της Άγριας Δύσης: τον καλπασμό των αλόγων, τις μονοφωνικές μπουνιές μέσα στο σαλούν, τους καρτουνίστικους πυροβολισμούς, το σφύριγμα του αέρα ανάμεσα στους θάμνους της ερήμου...
Φσσσστ, μπόοοινγκ, ζντουπ.

Ο νέος είναι ωραίος

Το 2007 πέντε μουσικοί από την Αυστραλία αποφάσισαν να ενώσουν το πάθος τους για τις μελωδίες του Έννιο Μορικόνε φτιάχνοντας ένα πρωτότυπο μουσικό σχήμα που θα αποτελούσε ταυτόχρονα φόρο τιμής στα διάσημα σπαγκέτι γουέστερν του ’60 και ’70 και απ’ την άλλη, μια εντελώς πρωτότυπη μουσικοθεατρική πρόταση. Έτσι δημιούργησαν τη Spaghetti Western Orchestra συνδυάζοντας τον τζαζίστικο αυτοσχεδιασμό με την πιο ποπ εκδοχή της κλασσικής μουσικής παιδείας, τα ηχητικά εφέ, τους θεατρικούς φωτισμούς και φυσικά τις αγαπημένες μελωδίες του Μορικόνε. Μετά την πρώτη τους συναυλία στο Φεστιβάλ Τζαζ του Μόντρεαλ το 2007, απέκτησαν αμέσως φανατικό κοινό που έκτοτε τους αποθεώνει σε κάθε τους εμφάνιση σε Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική.

Ennio Morricone

50 χρόνια μουσικής δημιουργίας στον κινηματογράφο!!!
Ο πιο παραγωγικός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής έχει χαρίσει τη μελωδική του σφραγίδα σε περισσότερες από 40 ταινίες στην 45χρονη καριέρα του που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 60 και απογειώθηκε με τις αξέχαστες συνθέσεις του για τα κλασικά σπαγκέτι γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε. Πολυβραβευμένος και τιμημένος με Όσκαρ το 2007 για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο, ο Μορικόνε έχει διευθύνει τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, ενώ μετράει 27 Χρυσούς και 7 Πλατινένιους Δίσκους.

«Ένα ευφυές κολάζ κινηματογραφικών διαλόγων, αριστουργηματικών soundtrack και ηχητικών εφέ σ` ένα μουσικοθεατρικό έργο που αγγίζει την τελειότητα.»
Hamburger Abendblatt

«Ένα φανταστικό must-see σόου.»
The Age Australia

«Η έμπνευση και η εφευρετικότητά τους θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.»
Metro


Κυριακή - 6/9/2009 - Ταινίες στην ελληνική τηλεόραση

21:00 S.W.A.T. Mega Ξένη ταινία
21:00 Ο Ειρηνοποιός ANT1 Περιπέτεια
21:05 Γη και ελευθερία ΕΤ1 Δράμα
21:20 Μαλένα Σινε+ Αισθηματική
22:00 Καζανόβα 70 ΝΕΤ Ξένη ταινία
22:30 Της κακομοιρας Πρίσμα+ Ελληνική ταινία
22:30 Η νύχτα του σαν Λορέντζο Κανάλι της Βουλής Δράμα
23:00 Μοιραίος χαρακτήρας Σινε+ Δράμα
23:00 Το φιλι του δράκου Alpha Ξένη ταινία
23:15 Ράμπο 2: H αποστολή Star Ξένη ταινία
23:30 Painkiller Jane Alter Περιπέτεια
23:40 Menace ANT1 Περιπέτεια
00:00 Μείνε μαζί μου απόψε ΝΕΤ Ξένη ταινία
00:00 Eros ΕΤ1 Δράμα
00:30 Ακαταμάχητη Αφροδίτη ΕΤ3 Κωμωδία
01:15 Jeepers Creepers Star Τρόμου
01:15 Αποστολή στον Περσικό Alter Περιπέτεια
02:00 Καθαρισμοί φόνων έπε Σινε+ Ξένη ταινία
02:00 Βδέλλες Mega Θρίλερ
03:00 Παρατολμος στόχος Star Περιπέτεια
03:30 Έρωτας στο ζελαρι Σινε+ Αισθηματική

The September Issue (2009)




IMDB