Προσεχώς

Προσεχώς


Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Έρχεται η «ψηφιακή διαθήκη» για τα e-δεδομένα


Όλο και περισσότεροι Βρετανοί αποφασίζουν, μαζί με την συμβατική τους διαθήκη, να αφήσουν και την ψηφιακή τους μουσική, λογοτεχνική και κινηματογραφική κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Κέντρου Δημιουργικής και Κοινωνικής Τεχνολογίας (CΑST) του πανεπιστημίου του Λονδίνου, το 11% των βρετανών (σε σύνολο 2.000 ερωτηθέντων) προσανατολίζεται στο μέλλον στην δημιουργία ενός «συστήματος ντουλαπιών», το λεγόμενο και «cloud locker», μια υπηρεσία που επιτρέπει σε χρήστες να αποθηκεύουν ψηφιακά την αγαπημένη τους μουσική, τις ταινίες και τα βιβλία που αγαπούν, ως μια πολύτιμη πολιτιστική παρακαταθήκη για τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των τραγουδιών, των ταινιών ή των e-book τους σε απομακρυσμένους διακομιστές και μετά να τα απολαμβάνουν σε φορητές και μη συσκευές.

Η νέα αυτή μόδα έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαιτέρως δημοφιλής στην Βρετανία, όπως υποστηριζουν οι δυο συντάκτες της έρευνας και συγγραφείς του βιβλίου «Cloud Generation» (Η Γενιά του Cloud), Κρις Μπάουερ και Τζένιφερ Μπαρθ.
«Θα είναι μια ψηφιακή διαθήκη που θα λειτουργεί στις επόμενες γενιές ως ενδεικτική του τί άνθρωπος υπήρξες και τι συγκεκριμένο σου άρεσε να ακούς, να διαβάζεις ή να βλέπεις», τονίζει ο κ. Μπάουερ, προσθέτοντας πως «η ιδέα μας προέκυψε όταν ρωτήσαμε ανθρώπους «τι θα σώζατε από το σπίτι σας αν αυτό καιγόταν;» κι εκείνοι μας απάντησαν «ό,τι έχω στο σκληρό δίσκο του κομπιούτερ μου!».

Το Μάιο ο ιστότοπος της Google είχε ανακοινώσει την cloud υπηρεσία του, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ετοιμάζει και ηλεκτρονικό μουσικό κατάστημα, πιθανότητα για να συναγωνιστεί τα αντίστοιχα της Amazon και της Apple. Το κατάστημα είναι πολύ πιθανό να συνδέεται άμεσα με την υπάρχουσα υπηρεσία cloud της Google, την Beta Music. Η Google, αν και έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τις τέσσερις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες, θα ξεκινήσει την υπηρεσία ακόμα και πριν να έχει διευθετήσει το ζήτημα της απόκτησης δικαιωμάτων πώλησης τραγουδιών.

tovima

The Lorax (2012) Trailer



Tο φημισμένο παιδικό βιβλίο του Dr Seuss μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη σε μία τρισδιάστατη ταινία κινουμένων σχεδίων.

Η Universal και η Illumination Entertainment (που υπέγραψαν και την επιτυχημένη ταινία κινουμένων σχεδίων Εγώ, ο Απαισιότατος), ετοιμάζουν το The Lorax με τις φωνές των Ζακ Έφρον, Ντάνι Ντε Βίτο και Τέιλορ Σουίφτ.

Ένα 12χρονο αγόρι αναζητά αυτό που θα τον κάνει να κερδίσει την τρυφερότητα της κοπέλας που αγαπά. Για να το καταφέρει θα πρέπει να μάθει την ιστορία του Lorax, του πλάσματος που προσπαθεί να σώσει το δάσος του από την επερχόμενη οικολογική καταστροφή που προκαλεί ένας άπληστος κατασκευαστής.

Σκηνοθεσία: Κρις Ρενό

Immortals (2011) New Featurettes










H Olivia Wilde είναι η νέα Lara Croft.

H εν λόγω ηθοποίος θα ενσαρκώσει την Lara Croft στο reboot της σειράς ταινιών.
Την ταινία θα σκηνοθετήσει ο Mark Fergus (First Snow, and writer of Cowboys & Aliens)

Alvin and the Chipmunks: Chip-Wrecked (2011) Poster

"Εξέλιξη" η νέα ψηφιακή παράσταση στο Πλανητάριο

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

H πρεμιέρα της παράστασης «Εξέλιξη» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011. Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις (ώρες 20:00 και 21:00). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, με δελτία εισόδου τα οποία θα αρχίσουν να διανέμονται στις 19:00 από το ταμείο του Πλανηταρίου (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

«Εξέλιξη»
είναι ο τίτλος της νέας ψηφιακής παράστασης που ξεκινά να προβάλλεται από τις 4 Νοεμβρίου 2011, στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Πρόκειται για μία συναρπαστική σπονδυλωτή 40' παράσταση με πέντε ενότητες που αφηγούνται την εξελικτική πορεία του Σύμπαντος, των Άστρων, του Πλανήτη μας, των Έμβιων οργανισμών που φιλοξενεί, αλλά και του Ανθρώπινου Πολιτισμού μας!
Επίσης στο πλαίσιο της παράστασης θα φιλοξενηθεί η έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Άντελμαν με θέμα: «Capsule Spaces».

Η «Εξέλιξη» θα μας βοηθήσει να θυμηθούμε ότι το Σύμπαν -αλλά και όλα όσα εμπεριέχει- δεν είναι σταθερά, αιώνια και αμετάβλητα, αντίθετα τα πάντα εξελίσσονται συνεχώς από τότε που «γεννήθηκε» το Σύμπαν, πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Ξεκινώντας την περιπλάνησή μας θα κατανοήσουμε ότι τα Άστρα γεννιούνται βαθιά μέσα σε γιγάντια μοριακά νέφη αερίων και σκόνης και «ενηλικιώνονται» καταναλώνοντας τα πυρηνικά τους καύσιμα, ενώ το είδος των αστρικών "λειψάνων" που θα προκύψουν από τον θάνατό τους εξαρτάται από την αρχική τους μάζα. Θα μάθουμε επίσης ότι ο θάνατος ενός άστρου δεν είναι απλά το τέλος, αλλά μπορεί να είναι και μια νέα αρχή, αφού οι εκρήξεις σουπερνόβα εμπλουτίζουν το Διάστημα με τα βαρύτερα στοιχεία που είχαν συνθέσει στο εσωτερικό τους, για να δώσουν στη συνέχεια το έναυσμα για τη δημιουργία νέων άστρων και νέων πλανητικών συστημάτων.

Στη συνέχεια, η παράσταση μας «γυρίζει» πίσω στο χρόνο, πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, την περίοδο της γέννησης του Ηλιακού μας Συστήματος και του δικού μας πλανήτη, ο οποίος χάρη στην ασταμάτητη γεωτεκτονική δραστηριότητά του, αναμορφώνει την επιφάνειά του συνεχώς.
Η παράσταση, δηλαδή αυτή είναι μια ιστορία, ο επίλογος της οποίας δεν έχει ακόμη γραφτεί!
Η εντυπωσιακή αυτή ψηφιακή παράσταση, εμπεριέχει μια ακόμη μεγάλη καινοτομία. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η παράσταση δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου με την βοήθεια ενός λογισμικού (Hive 3D) που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν Έλληνες τεχνικοί της Εταιρείας “Eyelead Software” δικής τους έμπνευσης και υλοποίησης. Με βάση το νέο αυτό λογισμικό δημιουργήθηκαν όλα τα μοντέλα και τα τρισδιάστατα animations της παράστασης, από Έλληνες τεχνικούς και καλλιτέχνες με επικεφαλής τον Ιωσήφ Ψιστάκη.

Την παράσταση υπογράφουν επίσης, ο Παναγιώτης Σιμόπουλος στο Σενάριο και την Σκηνοθεσία, ο Αλέξης Δεληβοριάς στην Συγγραφή της Αφήγησης, ο Τάσος Κατσάρης στη Μουσική Σύνθεση, την Ενορχήστρωση, το Sound Design και την Μείξη του soundtrack, ο Μάνος Κιτσώνας στην Διεύθυνση Παραγωγής και την Τεχνική Επιμέλεια, ο Διονύσης Σιμόπουλος στην Επιστημονική Επιμέλεια και βέβαια οι τεχνικοί του Πλανηταρίου στην επεξεργασία και εγκατάσταση του ψηφιακού περιεχομένου της Παράστασης στα διάφορα συστήματα προβολής του Πλανηταρίου.

«Capsule Spaces». Έκθεση της Μαρίας Άντελμαν
Ταυτόχρονα με την πρεμιέρα της παράστασης, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Μαρίας Άντελμαν με θέμα: «Capsule Spaces» από την 1η έως τις 22 Νοεμβρίου.
Η έκθεση της Μαρίας Άντελμαν περιλαμβάνει μία νέα σειρά φωτογραφιών από διαστημικά κέντρα της ΝΑΣΑ του 1960 και ’70 (Ames στη Βόρεια Καλιφόρνια, Langley στη Βιρτζίνια και Glenn στο Οχάιο).
Διάρκεια έκθεσης: 1- 22 Νοεμβρίου 2011
Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 10.00 – 20.30

Η έκθεση της Μαρίας Άντελμαν περιλαμβάνει μία νέα σειρά φωτογραφιών από διαστημικά κέντρα της ΝΑΣΑ του 1960 και ’70 (Ames στη Βόρεια Καλιφόρνια, Langley στη Βιρτζίνια και Glenn στο Οχάιο). Μέσα από το φακό της Μαρίας Άντελμαν, αποτυπώνονται οι υποβλητικοί χώροι και τα τεχνολογικά «απομεινάρια» του παρελθόντος, τα οποία αποτέλεσαν τότε εφαλτήριο για τη φιλόδοξη εξερεύνηση του διαστήματος και σήμερα σαν «κάψουλες» χώρου και χρόνου περικλείουν τη συλλογική φαντασία και τις αντιλήψεις του σύγχρονου ανθρώπου για το μέλλον του, καθώς και την πίστη σε μια τεχνολογία που θα άνοιγε δρόμους προς το άγνωστο Σύμπαν.
Επιμέλεια: Χάρις Κανελλοπούλου.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: καθημερινά, 10.00 – 20.30

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ, Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο.
Πληροφορίες: Τηλ.: 210 9469600 και http://www.eugenfound.edu.gr

in.gr

Φάρμα διακομιστών στη Λαπωνία θα κατασκευάσει το Facebook

Η πρώτη φάρμα διακομιστών του Facebook εκτός των ΗΠΑ θα κατασκευαστεί στη Λαπωνία, λίγο νότια του Αρκτικού Κύκλου. Ο νέος κόμβος, που αναμένεται να βελτιώσει την ταχύτητα της υπηρεσίας για τους Ευρωπαίους χρήστες, θα λειτουργεί με πράσινη ενέργεια και θα ψύχεται από τον παγωμένο σουηδικό αέρα, μειώνοντας έτσι τις απαιτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα.

«Το Facebook έχει περισσότερους χρήστες εκτός των ΗΠΑ παρά εντός. Ήταν καιρός για μας να επεκταθούμε στην Ευρώπη» δήλωσε ο Τομ Φούρλονγκ, υπεύθυνος για τις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Σήμερα, οι 800 εκατομμύρια χρήστες του Facebook εξυπηρετούνται από κέντρα δεδομένων στην Καλιφόρνια, τη Βιρτζίνια και το Όρεγκον, ενώ ένα ακόμα κέντρο βρίσκεται υπό κατασκευή στη Βόρεια Καρολίνα.

Το νέο κέντρο θα κατασκευαστεί έξω από την πόλη Λούλεα της Σουηδίας, εκεί όπου η θερμοκρασία του αέρα δεν ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου ακόμα το καλοκαίρι.

Η παράμετρος αυτή είναι σημαντική για μια εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών, της οποίας το μεγαλύτερο έξοδο είναι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού για τη λειτουργία και την ψύξη των διακομιστών.

Στη Λούλεα, τα συστήματα θα ψύχονται με ατμοσφαιρικό αέρα δέκα μήνες το χρόνο, ενώ τα 120 Megawatt ισχύος που απαιτούνται για τη λειτουργία του θα προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της περιοχής.

Το Facebook δεν αποκαλύπτει τον προϋπολογισμό του έργου, ωστόσο τοπικοί αξιωματούχοι της Λούλεα εκτιμούν το κόστος στα 5 δισ. δολάρια.

Η φάρμα θα είναι πραγματικά τεράστια με συνολικό εμβαδόν 28.000 τετραγωνικά μέτρα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Κυριακή 30/10/2011 - Ταινίες στην Ελληνική TV

21:00 Hancock Mega Κωμωδία
21:00 Ημέρα ανεξαρτησίας ANT1 Ξένη ταινία
22:10 Ιερός καπνός Πρίσμα+ Δράμα
23:00 Το πανδοχείο των κατασκόπων Σπορ+ Ξένη ταινία
23:00 Δωμάτιο με θέα ΕΤ3 Ξένη ταινία
23:10 Οι πλούσιες κολλητές μου Mega Κοινωνική
23:45 Η μαύρη λίστα Star Ξένη ταινία
23:50 Κλειδωσες; ANT1 Θρίλερ
00:30 Το μεγάλο Κόλπο της Γουόλ Στριτ Alpha Ξένη ταινία
00:30 Pvc-1 ΕΤ1 Θρίλερ
00:40 Εκπαίδευση στα άκρα Σπορ+ Περιπέτεια
00:45 Ληστεία με γοητεία ΝΕΤ Ξένη ταινία
02:45 Ανέμελοι και ωραίοι (things το do before you ‘re 30) Alter Ξένη ταινία
04:15 Διαλέξτε μπαμπά Star Κωμωδία