Προσεχώς

Προσεχώς


Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Games of Thrones: Season 2 Trailer #3 (The More You Love)

Snabba Cash II (2012) Poster

«Έφυγε» η Δόμνα Σαμίου, η φωνή της ελληνικής παράδοσης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών η Δόμνα Σαμίου. Η σπουδαία ερμηνεύτρια και ερευνήτρια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση καλλιτεχνικών θησαυρών της χώρας μας και είδε το έργο της να αναγνωρίζεται και εκτός ελληνικών συνόρων. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις με αποκορύφωμα την απονομή μεταλλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο το 2005.

Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας. Οι γονείς της ήταν μικρασιάτες πρόσφυγες από το Μπαϊντίρι, χωριό της περιοχής της Σμύρνης.

Σε ηλικία 13 ετών η Δόμνα Σαμίου έχει την πρώτη διδακτική επαφή με τη βυζαντινή και τη δημοτική μουσική αλλά και με τη λογική της επιτόπιας έρευνας, μαθητεύοντας κοντά στον Σίμωνα Καρά, στο «Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής», ενώ παράλληλα φοιτά στο νυχτερινό Γυμνάσιο.

Ως μέλος της χορωδίας του Σίμωνα Καρά αρχίζει η σχέση της και με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας/Ε.Ι.Ρ όπου αργότερα, το 1954, προσλαμβάνεται στο Τμήμα Εθνικής Μουσικής.

Το 1963 αρχίζει τα ταξίδια της στην επαρχία για επιτόπιες καταγραφές και συγκέντρωση μουσικού υλικού για το προσωπικό της αρχείο με δικά της μηχανήματα.

Το 1971 παραιτείται από την Ραδιοφωνία. Την ίδια χρονιά-σταθμό αποδέχεται την πρόσκληση του Διονύση Σαββόπουλου και πρωτοεμφανίζεται στο νεανικό και αντιχουντικό Ροντέο, δίνοντας μια μεγάλη έκτοτε στροφή στη σχέση των νέων με την παραδοσιακή μουσική.

Το 1981 ιδρύεται ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής - Δόμνα Σαμίου με σκοπό την διάσωση και προβολή της παραδοσιακής μουσικής και κυρίως την έκδοση δίσκων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων με αυστηρές επιστημονικές και ποιοτικές προδιαγραφές, μακρυά από τις απαιτήσεις των εμπορικών εταιριών.

Για τις ποικίλες δραστηριότητες της συνεργάζεται με τους πιο καταξιωμένους Έλληνες και ξένους μουσικούς, μουσικολόγους, λαογράφους, εθνομουσικολόγους αλλά και διδάσκει, μυεί και αναδεικνύει πρωτόβγαλτους νέους καλλιτέχνες.

Aπό το 1994 δίνει μαθήματα δημοτικού τραγουδιού για ενήλικες στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων της Αθήνας. Πάμπολλες είναι επίσης οι πρωτοβουλίες της και έμπρακτη και ανιδιοτελής η προσφορά της σχετικά με την βελτίωση της μουσικής εκπαίδευσης των παιδιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αίτημα παιδαγωγικά πρωταρχικό και επιτακτικό κατά την ίδια.

Καταξιωμένη και αγαπητή για την προσφορά και την προσήνια της είδε το έργο της να αναγνωρίζεται πολλαπλά και τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, με αποκορύφωση την απονομή μεταλλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο το 2005.


Newsroom ΔΟΛ

Κυριακή 11/03/2012 - Ταινίες στην Ελληνική ΤV

21:00 Η γυμνή αλήθεια Mega Ξένη ταινία
21:00 Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο Star Κωμωδία
21:00 Forrest Gump ANT1 Ξένη ταινία
22:00 Tetro ΕΤ1 Δράμα
22:10 Ερωτευμένοι έως την αιωνιότητα Πρίσμα+ Δράμα
23:00 Μέρες θυμού Σπορ+ Δράμα
23:00 Οι τέσσερις καβαλάρηδες της αποκάλυψης Star Ξένη ταινία
23:00 Το άλικο γράμμα ΕΤ3 Ξένη ταινία
00:15 Μοιραία σύγκρουση ANT1 Δράμα
00:30 Μικροφίλμ: οι TAINIEΣ ΕΤ1 Ξένη ταινία
00:30 Οι εραστές του καλοκαιριού Alpha Αισθηματική κομεντί
00:45 Σχολικές αναμνήσεις Star Κωμωδία
01:00 Η γυμνή αλήθεια Mega Αισθηματική κομεντί
01:05 Μοιραία σύγκρουση ANT1 Δράμα
01:10 Ανελέητο κυνηγητό Σπορ+ Ξένη ταινία
02:30 Αυτό είναι χορός Star Ξένη ταινία
02:30 Αναγγελία θανάτου ANT1 Θρίλερ
04:00 Οι εραστές του καλοκαιριού Alpha Αισθηματική κομεντί
05:00 Μικροφίλμ: Οι ταινίες ΕΤ1 Ξένη ταινία