Προσεχώς

Προσεχώς


Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Δημοκρατία - Κυριακή 20/10/2013


Δημοκρατία - Σάββατο 19/10/2013


Endless Love (2014) Trailer

Οι ταινίες της εβδομάδας από Πέμπτη 17/10/2013

Riddick
Του Ντέιβιντ Τουόχι
Με τους Βιν Ντίζελ, Καρλ Ούρμπαν
Περιπέτεια/ 2013/ ΗΠΑ-Βρετανία

Ο Βιν Ντίζελ σε νέες περιπέτειες στο Διάστημα.
 
Οικογενειακή υπόθεση / Child’s Pose
Του Κάλιν Πίτερ Νέτσερ
Με τους Λουμινίτα Γκεοργκίου, Μπόγκντα Ντουμιτράς
Δραματική/ 2013/ Ρουμανία

 Ευαίσθητη χορδή αγγίζει η περίτεχνη ταινία του Κάλιν Πίτερ Νέτσερ παρουσιάζοντας μια τρομαχτικά δύσκολη -και τρομαχτικά παρόμοια με την ελληνική παθογένεια- κατάσταση. Μια μητέρα αναλαμβάνει τα ηνία όταν ο τριαντάρης γιος της σκοτώνει κατά λάθος ένα αγόρι με το αυτοκίνητό του. Διαφθορά, κοινωνικές διακρίσεις, οικογενειακή καταπίεση, ευθύνη και ενοχές, η ανθρώπινη ψυχή ξεγυμνωμένη - άψογη η ερμηνεία της Λουμινίτα Γκεοργκίου. Χρυσή Αρκτος στο Βερολίνο.


Μια στάση πριν το τέλος / Fruitvale Station

Του Ράιαν Κούγκλερ
 Με τους Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, Μέλονι Ντίαζ, Οκτάβια Σπένσερ
Δραματική/ 2013/ ΗΠΑ

 Αν και είναι απαραίτητο να βλέπουν οι Αμερικανοί (και όχι μόνο) ταινίες που καταδικάζουν τη ρατσιστική βία, ετούτη, η οποία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα της τραγικής και αδικαιολόγητης δολοφονίας ενός μαύρου 21χρονου, είναι τόσο, μα τόσο μελο-διδακτική και επιφανειακή που δεν αντέχεται.



Οσα φέρνει ο χρόνος / About Time

Του Ρίτσαρντ Κέρτις
Με τους Ντόναλ Γκλίσον, Ρέιτσελ ΜακΑνταμς, Μπιλ Νάι
Ρομαντική κομεντί/ 2013 / Βρετανία

  Η -ίσως ναι, ίσως και όχι- τελευταία ταινία του Ρίτσαρντ-«Notting Hill»-Κέρτις ακολουθεί έναν νεαρό άντρα που κάνει ταξίδια στον χρόνο και επιστρέφει στο παρελθόν για να διορθώσει μικρολεπτομέρειες - κυρίως ερωτικές. Το νήμα χάνεται με ευκολία (και ενίοτε το νόημα) και ξεχειλώνει με γλυκανάλατες, διδακτικές επαναλήψεις.



Νέα και όμορφη / Jeune & jolie

Του Φρανσουά Οζόν
Με τους Μαρίν Βακτ, Ζεραλντίν Παϊλάς, Φρεντερίκ Πιερό
Δραματική/ 2013/ Γαλλία

 Μια 17χρονη, χωρίς οικονομικά ή (φανερά) οικογενειακά θέματα, αποφασίζει να γίνει πόρνη πολυτελείας. Η «Ωραία της ημέρας» για τα 10s, χωρίς όμως ούτε να πείθει, ούτε να μας... τσιγκλάει.



protothema

Ender's Game (2013) Movie Clips






Ο Τομ Χανκς «φωνάζει» Όσκαρ με τον Captain Phillips

Ο Τομ Χάνκς δεν χρειάζεται συστάσεις. Ούτε χρειάζεται να αποδείξει πως είναι καλός ηθοποιός. Είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του και ταινίες όπως το Forest Gump ή Ο Ναυαγός το έχουν αποδείξει περίτρανα. Αλλά μας αφήνει άφωνους ακόμα μια φορά,  με την ερμηνεία του στην ταινία Captain Phillips

Μια ιστορία που μόνο από το τρέιλερ της σε κάνει να γραπωθείς από την καρέκλα σου. Η ταινία Captain Phillips περιγράφει την πειρατεία στις ανοιχτές θάλασσες, ένα φαινόμενο που είναι πάρα πολύ σύνηθες τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Χάνκς υποδύεται έναν καπετάνιο ενός τεράστιου μεταγωγού που μεταφέρει τρόφιμα. Ήδη στο εξωτερικό οι αντιδράσεις των κριτικών είναι διθυραμβικές.

«Καθηλωτική, συναισθηματικά περίπλοκη και ευφυέστατη», EMPIRE
«Η καλύτερη ερμηνεία του Tom Hanks εδώ και μια δεκαετία», ΤHE HUFFINGTON POST
«Συναρπαστική και πανέμορφα φτιαγμένη», SCREEN INTERNATIONAL
«Μια έντονη, απίστευτη ταινία δράσης που πρέπει να δείτε για να το πιστέψετε!», NEW YORK DAILY NEWS
«Είναι μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Οι ερμηνείες, η σκηνοθεσία και το μοντάζ αξίζουν το ΄Όσκαρ. Ο Tom Hanks κάνει την καλύτερη δουλειά του εδώ και μια δεκαετία και παρουσιάζει μια από τις κορυφαίες ερμηνείες της καριέρας του» CHICAGO SUN-TIMES
«Ο Tom Hanks επέστρεψε,» THE HOLLYWOOD REPORTER


Ο Tom Hanks επιστρέφει στις οθόνες για να περιγράψει μια συναρπαστική, ηρωική, αληθινή ιστορία. Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το Captain Phillips διηγείται μια πολύπτυχη ιστορία σύγχρονης πειρατείας που συγκλόνισε την Αμερική το 2009, αφού πρόκειται για το πρώτο περιστατικό κατάληψης αμερικανικού πλοίου που σημειώθηκε τα τελευταία διακόσια χρόνια.
 Η ιστορία ξεκινάει στο Βερμόντ, εκεί όπου ο καπετάνιος αποχαιρετά την οικογένεια του για να σαλπάρει με ένα φορτηγό πλοίο -που μεταξύ άλλων μεταφέρει  επισιτιστική βοήθεια. Την ίδια στιγμή, στη Σομαλία, ένας πρώην ψαράς, ο Muse σκοπεύει να καταλάβει ένα από τα πολύτιμα πλοία που περνάνε κοντά στην ακτή.

Από τις πρώτες της σκηνές, η ταινία πλέκει έναν πυκνό ιστό ανάμεσα σε δυο αντιπάλους που βρίσκονται σε διαφορετικές γωνίες του πλανήτη, αλλά τελικά μοιάζουν να εξυπηρετούν το ίδιο σκληρό σύστημα. Από τη μια ένας συνηθισμένος Αμερικανός που τρέφει ανησυχίες για το επαγγελματικό μέλλον των παιδιών του -50 νέοι για μια θέση εργασίας, όπως λέει χαρακτηριστικά-, από την άλλη , ένα τσούρμο Σομαλοί ψαράδες που παλεύουν για μια θέση στην επιχείρηση πειρατείας που στήνεται μπροστά στα μάτια τους.  Η κάμερα είναι στο χέρι, η ατμόσφαιρα είναι δυσοίωνη, οι χαρακτήρες είναι εγκλωβισμένοι και ο ωκεανός μοιάζει κλειστοφοβικός. Ο Greengrass σκηνοθετεί με ακρίβεια και κόβει την ανάσα, κυρίως γιατί και ο ίδιος ασφυκτιά μέσα στους στενούς χώρους και την τελεσίδικη κατάσταση που μοιάζει να χειροτερεύει σε κάθε σκηνή.
Η ταινία διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της μέχρι το τέλος, το οποίο κορυφώνεται με την αριστουργηματική ερμηνεία του Tom Hanks. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, όμως, η συνύπαρξη του διάσημου ηθοποιού με τους πρωτοεμφανιζόμενους και άπειρους Σομαλούς είναι υποδειγματική, γιατί με την ευαίσθητη ερμηνεία του δεν κλέβει σε καμία σκηνή την παράσταση. Και αυτό κάνει τον Tom Hanks έναν από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της γενιάς του.


Με μεγάλη θητεία στα ντοκιμαντέρ, ο Greengrass έχει αποδείξει το ενδιαφέρον του για ιστορίες που σκαλίζουν την επιφάνεια της επικαιρότητας. Παράλληλα, έχει αναδειχθεί ως ο σκηνοθέτης μεγάλων εμπορικών επιτυχιών, όπως το Τελεσίγραφο του Μπορν και Στη Σκιά των Κατασκόπων.

Το 75% της ταινίας γυρίστηκε μέσα σε 60 μέρες στα ανοιχτά. «Το να κάνω το γύρισμα στον ωκεανό, σε ένα πραγματικό πλοίο ήταν τρομερά σημαντικό για μένα», λέει ο Greengrass.
Μια από τις πιο δραματικές σκηνές ήταν η κατάληψη του Alabama, που έγινε χωρίς τη χρήση ψηφιακών εφέ.  Από πολύ νωρίς, ο σκηνοθέτης είχε στο μυαλό του τον Tom Hanks για τον ρόλο του Captain Phillips. Προκειμένου να προετοιμαστεί για τον ρόλο, ο Tom Hanks συναντήθηκε με τον Captain Phillips. Τον επισκέφτηκε στο σπίτι του στο Βερμόντ, όπου ζει με τη γυναίκα του, την Andrea. Ο Hanks θεωρεί ότι ο Phillips είναι ένας προσηνής, ταπεινός άνθρωπος που ποτέ δεν είδε τον εαυτό του σαν κάτι παραπάνω από έναν ναυτικό που απλώς κάνει τη δουλειά του.

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, ο Phillips επέστρεψε στο πόστο του στη Maersk λίγο καιρό μετά την παραλίγο μοιραία περιπέτεια του με τους Σομαλούς πειρατές. «Αυτό ειδικά μου έκανε τρομερή εντύπωση» σχολιάζει ο Hanks. «Αυτός ο άντρας που πέρασε αυτή την εξαντλητική δοκιμασία, μπόρεσε και επέστρεψε στη θάλασσα. Ήξερα ότι το να καταλάβω το θάρρος του, αυτή τη καρτερικότητα και η σύνδεση με τη θάλασσα, ήταν σημαντικό για να καταλάβω τι είδους άνθρωπος είναι. Είναι αλήθεια ότι δεν έχουν όλοι αυτό που χρειάζεται για να γίνουν καπετάνιοι και δεν είναι πολλοί αυτοί που θα άντεχαν να είναι όμηροι».

24 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

Captain Phillips (2013) Trailer