Προσεχώς

Προσεχώς


Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Οι ταινίες της εβδομάδας από Πέμπτη 07/11/2013

Gravity 
Του Αλφόνσο Κουαρόν. Με τους Σάντρα Μπούλοκ,
Τζορτζ Κλούνεϊ
Θρίλερ, 2013, ΗΠΑ, 91’
 Δεν έχετε ξαναδεί τέτοια ταινία. Δεν έχει ξαναγυριστεί τέτοια ταινία. Με 3D εικόνες που κάνουν το «Αβαταρ» να μοιάζει επίπεδο, αδρεναλίνη που τσακίζει το νευρικό σύστημα και τη, χαμένη κυριολεκτικά στο Διάστημα, Σάντρα Μπούλοκ σε ρόλο που επιτέλους της αξίζει, το «Gravity» κατακτά συναρπαστικά νέα κινηματογραφικά εδάφη - ή, μάλλον, ατμοσφαιρικά στρώματα. Μια «Οδύσσεια του Δια­στήματος» για τα 10s.



Ολα χάθηκαν / All is lost

Του Τζέι Σι Τσάντορ. Με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ.
Δραματική, 2013, ΗΠΑ, 106’
 Οπως το βιβλίο του Χέμινγουεϊ «Ο γέρος και η θάλασσα», έτσι και η ταινία του Τζέι Σι Τσάντορ προκαλεί δέος και μπορεί να περιγραφεί ικανοποιητικά μόνο με τη λέξη αριστούργημα (όσο χιλιοχρησιμοποιημένη κι αν ακούγεται). Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ αποδίδει, στα 77 του χρόνια, αρθρώνοντας συνολικά τρεις-τέσσερις προτάσεις μόνο, την καλύτερη ερμηνεία της ζωής του, στον ρόλο ενός άντρα που προσπαθεί να επιβιώσει όταν το σκάφος του αρχίζει να βουλιάζει. Μόνος απέναντι σε μια ανηλεή φύση, ένας Μαγκάιβερ σε ένα άχρονο περιβάλλον που ορίζεται από κανόνες αιώνων, ο Ρέντφορντ ξεπροβάλλει ως ένας -εξίσου επιβλητικός με τη φύση- ήρωας, που θα φάνταζε θεός αν δεν ήταν τόσο ανθρώπινος.





  Miss Violence

Του Αλέξανδρου Αβρανά. Με τους Θέμη Πάνου, Ελένη Ρουσσινού, Ρένη Πιττακή
Δραματική, 2013, Ελλάδα, 98’
 Ενα μικρό κορίτσι αυτοκτονεί και μια πόρτα ανοίγει στην κρυφή, ποτισμένη με ψυχολογική και σωματική βία, ζωή μιας οικογένειας. Η βραβευμένη στη Βενετία ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά έρχεται με ανεβασμένο μεν, υπερβολικό δε hype στις ελληνικές αίθουσες. Ζόρικο θέμα, προσέγγιση που διχάζει.



protothema