Προσεχώς

Προσεχώς


Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Το σινεµά έρχεται... σπίτι


Ο Ντάνιελ Ράντκλιφ (αριστερά) και ο Ρέιφ Φάινς στην ταινία «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου, µέρος 2ο» είναι από τις πιο πολυαναµενόµενες της χρονιάς και κάνει πρεµιέρα στις ΗΠΑ στις 15 Ιουλίου (στην Ελλάδα µία ηµέρα νωρίτερα). Αν ισχύσουν τα σχέδια των µεγάλων κινηµατογραφικών στούντιο, κάποιος θα µπορεί 30 µέρες µετά την πρεµιέρα να την κατεβάσει σε υψηλή ευκρίνεια από το Ιντερνετ.

ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Βρισκόµαστε ένα βήµα πριν από τη «µεταφορά» του σινεµά απευθείας από τα στούντιο στο σπίτι µας.

Tο οργανωµένο σχέδιο µεγάλων κινηµατογραφικών στούντιο (Warner Brothers, 20th Century Fox, Sony Pictures, Universal Studios) να λανσάρουν µια νέα υπηρεσία – το ψηφιακό video on demand – θα επιδεινώσει την κρίση που διάγει το σινεµά στις σκοτεινές αίθουσες (παγκοσµίως, αλλάκαι στην Ελλάδαεκτιµάται πως υπάρχει πτώση των εισιτηρίων επιπέδου40% τουλάχιστον), αλλά φαίνεται πως θα µας βάλει σε µια νέα εποχή.

Με λίγα λόγια, στόχος είναι οι ταινίες µε ήχο και εικόνα υψηλής ευκρίνειας (HD) να φτάνουν στον υπολογιστή µας µε παραγγελία και πληρωµή µέσω Ιντερνετ καιαπό εκεί στη HD οθόνη µας µέσασε τριάντα µόλις ηµέρες αφότου αρχίσει να προβάλλεται στις αίθουσες.

Η εφαρµογή του σχεδίου θα αρχίσει πρώτα από την Αµερική και προβλέπει τιµή 30 δολαρίων γιαενοικίαση µιας ταινίας. Τιµή αρκετά υψηλή για µια ταινία, όµως οι εταιρείες πιστεύουν ότι θα είναι µια συµφέρουσα λύση για µια οικογένεια που δεν θα έχει ανάγκη να µετακινηθεί ώς το σινεµά.

Υπάρχει µάλιστα η προοπτική να µπει και η Google στο παιχνίδι, υπογράφοντας συµφωνία µε τη Sony και τη Universal. Ετσι, ο χρήστης θα κάνει... κλικ και η ταινία θα κατεβαίνει µέσω YouTube κάτι που συνιστά και άµεση πρόκληση για το iTunes και την Amazon.

Το σχέδιο αυτό έχει διχάσει τονκινηµατογραφικό κόσµο σε µέτωπα. Η µείωση του διαστήµατος απότέσσερις µήνες σε τριάντα µέρες µεταξύ ανοίγµατος των ταινιών στις αίθουσες και νόµιµης«µεταφοράς» του ψηφιακού αρχείου απευθείας στον χρήστη για να το δει από τον καναπέ του θα συµπιέσει προς τα κάτω τα ήδη εξαιρετικά µειωµένα κέρδη των αιθουσών και θα αναγκάσει πολλές να κλείσουν.

Γνωστοί σκηνοθέτες τάσσονται υπέρ των αιθουσών, όπως οι Τζέιµς Κάµερον, Πίτερ Τζάκσον, Μάικλ Μαν, που υπέγραψαν επιστολή η οποία δηµοσιεύτηκε στο «Variety» και επιτίθεται ανοιχτά στα σχέδια των στούντιο, λέγοντας ότι η ιστορία αυτή θα χτυπήσει το box office αλλά και τους προϋπολογισµούς των ταινιών.

Αντίστοιχη επιστολή κατά του σχεδίου εξέδωσε τις προάλλες και η Εθνική Ενωση Κινηµατογραφικών Αιθουσών των ΗΠΑ (National Association of Theatre Owners -NATO).

Επισηµαίνοντας µια ακόµη παράµετρο: «Η χαµηλή τιµή ενοικίασης ταινιών υποσκάπτει τις πωλήσεις και τις ενοικιάσεις των πιο ακριβών DVD. Και το πρόβληµα των µειωµένων εσόδων στα home video δεν θα λυθεί βάζοντας από το παράθυρο ένα µοντέλο διανοµής που θα κανιβαλίσει και τα κινηµατογραφικά εισιτήρια».


Εως και µποϊκοτάζ

Πέρυσι οι τρεις µεγαλύτερες αλυσίδες κινηµατογραφικών αιθουσών της Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι αρνούνται να παρουσιάσουν την ταινία του Τιµ Μπάρτον «Alice in Wonderland» λόγω της πρόθεσης της Disney να κυκλοφορήσει την ταινία σε DVD και BluRay έναν µήνα πριν από την προκαθορισµένη ηµεροµηνία.

Kι ενώ η Cineworld και η Vue υποχώρησαν, η Odeon προχώρησε σε µποϊκοτάζ της ταινίας. Η προοπτική να συµβεί αυτό σε µεγαλύτερη κλίµακα είναι πιθανή. Και να σκεφτεί κάποιος πως στα περισσότερα µέρη του κόσµου – και στην Ελλάδα – για τις ταινίες που προβάλλονται στις αίθουσες µεσολαβεί έως και ένα εξάµηνο µέχρι να κυκλοφορήσουν σε DVD και BluRay, κάποιοι µήνες ακόµη για να προβληθούν σε συνδροµητική τηλεόραση και κοντά ένας χρόνος έως τη µη συνδροµητική τηλεόραση.

Πίσω απ’ όλα το θέµα είναι οικονοµικό: Tα κινηµατογραφικά στούντιο θεωρούν πως µε τη νέα προοπτική θα αντιµετωπίσουν τη µειωµένη πώληση και ενοικίαση DVD – φέτος είναι 40% πιο κάτω – ενώ θα χτυπηθεί και η πειρατεία.

tanea

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011) Poster

Point Blank (2011) featurette


Final Destination 5 (2011) Trailer

Transformers 3: Dark of the Moon (2011) New Poster

Dexter Season 6 - Teaser Trailer




Ronal tha Barbarian (2011) Trailer

Καθημερινή - Κυριακή 15/05/2011


Καθημερινή - Σάββατο 14/05/2011


ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΟΥΝΤΙ ΑΛΕΝ ΣΤΗ ΡΙΒΙΕΡΑ (12-18/5/2011)


H NEW STAR διοργανώνει στον κινηματογράφο ΡΙΒΙΕΡΑ (Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια, 210-3837716) από 12 έως 18 Μαΐου εβδομάδα αφιερωμένη στον ΓΟΥΝΤΙ ΑΛΕΝ, με 6 από τις καλύτερες κλασικές ταινίες του.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Πέμπτη-Παρασκευή
21:00 Ο ΥΠΝΑΡΑΣ
23:00 ΩΡΑΙΟΣ ΚΑΙ ΣΕΞΥ

Σάββατο-Κυριακή
21:00 ΜΑΝΧΑΤΑΝ
23:00 ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΞ

Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη
21:00 Ο ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΕΡΑΣΤΗΣ
23:00 ΜΠΑΝΑΝΕΣ

The Lord of the Rings Extended Edition Bluray Trailer


Smartphone από… «ηλεκτρονικό χαρτί»

Ένα πρωτοποριακό smartphone κατασκεύασαν Καναδοί επιστήμονες: το PaperPhone, το οποίο ευελπιστεί να φέρει μία επανάσταση στο χώρο των «έξυπνων» κινητών, καθώς είναι φτιαγμένο από… «ηλεκτρονικό χαρτί».

Το PaperPhone έχει όλες τις δυνατότητες που έχουν και τα «συμβατικά» smartphones. Διαφορετικές λειτουργίες ενεργοποιούνται όταν το κινητό είναι διπλωμένο, λυγισμένο στις γωνίες ή τις πλευρές κ.ο.κ.

«Όλα θα μοιάζουν με αυτό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια» είπε ο δημιουργός του, Δρ. Ρόελ Βερτεγκάαλ. Η συσκευή αποτελεί «καρπό» της συνεργασίας Καναδών ερευνητών με το Human Media Lab (Queen's University) και το τμήμα Motivational Environments Research του Arizona State University.

«Μοιάζει, έχει την υφή και τη 'συμπεριφορά' ενός φύλλου interactive χαρτιού» αναφέρει σχετικά ο Βερτεγκάαλ σε ανακοίνωση. «Το χειρίζεστε διπλώνοντάς για να λειτουργήσει ως κινητό τηλέφωνο, σηκώνοντας ελαφρά τη γωνία για να αλλάξετε σελίδα (αν διαβάζετε e-book) ή γράφοντας πάνω του με ένα στυλό».

Το PaperPhone έχει πάχος χιλιοστών και συνδυάζει τεχνολογία e-ink (όπως στο Kindle της Amazon, μαζί με ειδικούς αισθητήρες και μία touchscreen η οποία μπορεί να αντιλαμβάνεται ζωγραφιές και κείμενο που γράφονται πάνω της.

Πρωταρχικός στόχος της κατασκευής του πρωτοτύπου ήταν να διερευνηθεί κατά πόσον είναι δυνατόν οι χρήστες να χειριστούν ένα smartphone λυγίζοντας και διπλώνοντάς το. Ο δρ. Βερτεγκάαλ προβλέπει ότι το PaperPhone, εάν σημειώσει επιτυχία, θα κάνει πραγματικότητα το «γραφείο χωρίς χαρτιά».

Το πρωτότυπο θα εκτεθεί στις 10 Μαΐου στη συνδιάσκεψη Computer Human Interaction, στο Βανκούβερ, όπου η ίδια ομάδα θα παρουσιάσει και το Snaplet: μία συσκευή που έχει τη δυνατότητα επίσης να αλλάζει λειτουργίες αναλόγως με το πώς είναι διπλωμένη: ρολόι χειρός όταν είναι τυλιγμένη γύρω από το χέρι, PDA όταν είναι απλωμένη, τηλέφωνο όταν βρίσκεται σε κοίλη μορφή.

www.kathimerini.gr

The Skin I Live In (2011)Trailer


Ελεύθερος Τύπος - Κυριακή 15/05/2011

Real News - Κυριακή 15/05/2011


Ελευθεροτυπία - Κυριακή 15/05/2011

Ταινίες των Ιρανών «αντιφρονούντων» Τζ.Παναχί και Μ.Ρασούλοφ ταξιδεύουν στις Κάννες

Δύο ταινίες των Ιρανών κινηματογραφιστών Τζαφάρ Παναχί και Μοχάμαντ Ρασούλοφ θα προβληθούν στο 64ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές. Οι ίδιοι οι σκηνοθέτες θα απουσιάζουν, αφού τούς έχει απαγορευτεί η έξοδος από την χώρα.

«Η πραγματικότητα του να είσαι ζωντανός και το όνειρο του να κρατάς το σινεμά ζωντανό μάς παρακινεί να ανεχόμαστε τους υπάρχοντες περιορισμούς στο ιρανικό σινεμά» αναφέρει σε επιστολή που έστειλε στο Φεστιβάλ ο Τζαφάρ Παναχί.

Η ταινία του Μοχάμαντ Ρασούλοφ «Good Bye» θα προβληθεί στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα και αποτελεί την ιστορία ενός νεαρού δικηγόρου που προσπαθεί να βρει βίζα για να βγει από τη χώρα. Η ιστορία είναι αυτοβιογραφική, μιας και ο ίδιος ο Ρασούλοφ είχε επιχειρήσει να κάνει κάτι παρόμοιο τον χειμώνα του 2010/2011.

Στο «This is not a Film» οι Τζαφάρ Παναχί και Μοτζτάμπα Μιρταχμάς, ρίχνουν μια ματιά στο διάστημα που ο Τζ.Παναχί περίμενε το αποτέλεσμα της έφεσής του. Μέσα από την καταγραφή μιας μέρας από τη ζωή του, η ταινία εξετάζει την κατάσταση του σύγχρονου ιρανικού σινεμά.

Η ταινία θα προβληθεί σε ειδική προβολή, στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος.

«Η ταινία του Μοχάμαντ Ρασούλοφ και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε, το «ημερολόγιο» του Τζαφάρ Παναχί για τις ημέρες που δεν του επιτρεπόταν να εργαστεί, αποτελούν μια πράξη αντίστασης στην δικαστική απόφαση που τους αφορά» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό.

«Το γεγονός ότι τις έστειλαν στις Κάννες, την ίδια εποχή, την ίδια χρονιά, όταν αντιμετωπίζουν την ίδια μοίρα, είναι μια πράξη γεμάτη κουράγιο με ένα σημαντικό καλλιτεχνικό μήνυμα» προσθέτει.

«Τα προβλήματά μας, είναι μαζί και η περιουσία μας. Κατανοώντας αυτό το πολλά υποσχόμενο παράδοξο, καταφέραμε να μην χάσουμε την ελπίδα μας και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε, αφού πιστεύουμε ότι όπου κι αν ζούσαμε στον πλανήτη θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, μικρά η μεγάλα. Αλλά είναι καθήκον μας να μην ηττηθούμε και να βρούμε λύσεις» λέει από την πλευρά του ο Τζαφάρ Παναχί.

in.gr

Δευτέρα 09/05/2011 - Ταινίες στην ελληνική TV

21:00 Κόνι και Κάρλα Alpha Ξένη ταινία
21:00 Το απαγορευμένο βασίλειο Star Ξένη ταινία
23:00 Το ακλόνητο άλλοθι Σπορ+ Ξένη ταινία
23:00 Σαρλότ Γκρέι ΝΕΤ Ξένη ταινία
00:05 Είσαι ελεύθερος Πρίσμα+ Ξένη ταινία
00:30 Η εκδοχή του Τσάρλι Σπορ+ Δράμα
01:35 Ταχααν, το παιδί με τη χειροβομβίδα Πρίσμα+ Δράμα
02:15 Αδίστακτη αντίζηλος Star Ξένη ταινία
03:20 Κακές συνήθειες Πρίσμα+ Δράμα