Προσεχώς

Προσεχώς


Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Οι «300» ξαναπιάνουν τις ασπίδες τους

Έτοιμος να πιάσει το πενάκι του και να επιστρέψει με όχημα τη φαντασία του στην αρχαία Ελλάδα και στους Περσικούς Πολέμους, δήλωσε ο δημιουργός του «300», Φρανκ Μίλερ.

Ο πολυβραβευμένος κομίστας αποκάλυψε στην εφημερίδα "LA Times" τον τίτλο και την πλοκή της νέας του γραφικής νουβέλας και "πνευματικού διαδόχου" των Τριακοσίων. Θα έχει τίτλο "Ξέρξης" και θα αφορά στην περίοδο της πρώτης εισβολής των Περσών στην Ελλάδα, δέκα χρόνια πριν τη μάχη των Θερμοπυλών. Αυτή τη φορά, στο επίκεντρο θα βρεθούν οι Αθηναίοι και η μάχη των Θερμοπυλών. Μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, ο Μίλερ αναφέρθηκε στο διαχρονικό ενδιαφέρον της βιομηχανίας του θεάματος για την αρχαία Ελλάδα, το οποίο αιτιολόγησε με τρόπο αφοπλιστικό: "Αυτές οι ιστορίες είναι διαβολεμένα καλές". Μίλησε για την περίοδο που έκανε έρευνα για τα κόμικς του στην Ελλάδα και πως αυτό τον οδήγησε στο πάντρεμα της ιστορικής πραγματικότητας και του μύθου. "Πιστέψτε με, όταν κάνεις ιστιοπλοΐα στο Αιγαίο, αρχίζεις να πιστεύεις στον Ποσειδώνα", είπε.

Το σενάριο του Ξέρξη έχει ήδη γραφτεί και ο Μίλερ ξεκινά τώρα το σχέδιο. Ο σκηνοθέτης των κινηματογραφικών "Τριακοσίων" έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον του για να μεταφέρει το κόμικ στη μεγάλη οθόνη.

enet

Το «Alien» έμεινε ορφανό

Πέθανε, σε ηλικία 63 ετών, ο σεναριογράφος του κινηματογραφικού «Alien», Νταν Ο' Μπάνον, ύστερα από σύντομη ασθένεια.

Ο Ο' Μπάνον έκανε τα πρώτα του βήματα στο πλευρό του συμφοιτητή του στην κινηματογραφική σχολή του USC, Τζον Κάρπεντερ. Για την πτυχιακή τους εργασία γυρίσαν το φιλμάκι επιστημονικής φαντασίας "Σκοτεινό Αστέρι", το οποίο στη συνέχεια εμπλουτίστηκε με νέες σκηνές και κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικες αίθουσες. Δεν ήταν εμπορική επιτυχία, αλλά άνοιξε πόρτες. Ο Κάρπεντερ ξεκίνησε μια μακρά σκηνοθετική καριέρα, γυρίζοντας μερικά από τα ωραιότερα "μπι-μούβις" των τελευταίων δεκαετιών του 20ου αιώνα, όπως η "Νύχτα με τις Μάσκες" και η "Απόδραση από τη Νέα Υόρκη". Ο Ο' Μπάνον δεν κατάφερε να χτίσει ανάλογη καριέρα, αλλά το "Σκοτεινό Αστέρι" έγινε η αφετηρία μιας διαδρομής που τον πήγε μέχρι το Παρίσι και τον ενέπλεξε στα μεγαλομανή, αλλά και συναρπαστικά σχέδια του σουρεαλιστή Χιλιανού σκηνοθέτη, Αλέχαντρο Γιοντορόφσκι να γυρίσει στο σινεμά τη νουβέλα επιστημονικής Φαντασίας "Ντιουν". Το σχέδιο δεν ευοδώθηκε. Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, ένας άλλος όμορφα "σαλεμένος" του σινεμά, ο Ντέιβιντ Λιντς, το μετέφερε στη μεγάλη οθόνη.

Απογοητευμένος και άφραγκος, ο Ο' Μπάνον φιλοξενούταν στο σπίτι ενός φίλου του, του Ρόναλντ Σουσέτ, όταν του ήρθε η ιδέα να γράψει ένα ριμέικ του "Σκοτεινού Άστρου", το οποίο δεν θα ήταν κωμικό, όπως η πρωτότυπη ταινία, αλλά τρομακτικό. Μαζί με τον Σουσέτ έγραψε το σενάριο της ταινίας που έμελλε να γράψει ιστορία στο είδος της. Το Alien αποτέλεσε την αφετηρία της καριέρας του Ρίντλει Σκοτ, αλλά και της Σιγκούρνι Γουίβερ και έκανε σχολή στην επιστημονική φαντασία, καθώς το ακολούθησαν τρεις συνέχειες, δύο ταινίες που βάζουν το ομώνυμο τέρας να παλεύει με έναν ακόμη κινηματογραφικό εξωγήινο -τον "Κυνηγό" και αμέτρητες απομιμήσεις. Tο στούντιο της 20th Century Fox ετοιμάζει ακόμη μια ταινία στη σειρά, ένα "πρίκουελ", που θα σηματοδοτεί και την επιστροφή του Ρίντλεϊ Σκοτ στη σειρά.

Ο Νταν Ο' Μπάνον δεν κατάφερε ποτέ να αναπαράγει την επιτυχία του Alien. Τα επόμενα χρόνια έγραψε τα σενάρια για διάφορες ταινίες, κυρίως του φανταστικού σινεμά, με μεγαλύτερη επιτυχία του την παρωδία φρίκης "Τα Ζόμπι δεν είναι Χορτοφάγα", την οποία επίσης σκηνοθέτησε.

enet

XENOGENESIS - Ο παππούς του Avatar

Τριάντα και πλέον χρόνια πριν ταξιδέψει στα άστρα με το «Avatar», ο Τζέιμς Κάμερον έκανε τα πρώτα του κινηματογραφικά βήματα με ένα φοιτητικό φιλμάκι, πρωτόλειο όλης της κατοπινής καριέρας του .

Όλοι οι "σπόροι" βρίσκονται εκεί: Η εξερεύνηση του αγνώστου, εσχατολογικές ανησυχίες, η τεχνολογία ως απειλή, αλλά και σωτηρία και στο επίκεντρο μια ισχυρή γυναίκα που παίρνει τα ηνία και σώζει την κατάσταση. Ακόμη και αισθητικά, η "Ξενογέννεση" του 1978 περιέχει σχεδιαστικά και σκηνοθετικά μοτίβα που ο βραβευμένος με όσκαρ σκηνοθέτης θα ξαναχρησιμοποιήσει στις ταινίες του.

Το τεράστιο ρομπότ - καθαριστής που απειλεί τους πρωταγωνιστές είναι πανομοιότυπο με τους "Κυνηγούς - Φονιάδες" του "Εξολοθρευτή". Το όχημα που οδηγεί η πρωταγωνίστρια αποτελεί πρόγονο του ρομποτικού φορτοεκφορτωτή που χρησιμοποίησε η Ρίπλεϊ - Σιγκούρνι Γουίβερ στο Aliens, το 1986, αλλά και των στρατιωτικών εξωσκελετών του φετινού Avatar. Το "κάδρο" της πρωταγωνίστριας να χειρίζεται το όχημα θα ξαναχρησιμοποιηθεί το 1989, στην "Άβυσσο".

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής της "Ξενογέννεσης", Μπιλ Γουίσερ, συνυπέγραψε λίγα χρόνια αργότερα το σενάριο του "Εξολοθρευτή 2", μαζί με τον Κάμερον.

enet



TA NEA - Πέμπτη 24/12/2009






































Το ημερολογιο θα δωθει τελικα την επομενη πεμπτη Παραμονη χριστουγεννων




Καθημερινή - Τετάρτη 23/12/2009


Κυριακή 20/12/2009 - Ταινίες στην Ελληνική ΤV

21:00 Η εποχή των παγετώνων - μεταγλωττισμένη ANT1 Κινούμενα Σχέδια
21:00 Η μούμια Alter Ξένη ταινία
21:15 Mystery Train Σινε+ Ξένη ταινία
22:00 Μπορσαλινο & σιά Κανάλι της Βουλής Αστυνομική
22:30 Στο βασίλειο του Kingdom Πρίσμα+ Ξένη ταινία
22:40 Πολύ σκληρός για να πεθάνει ANT1 Ξένη ταινία
23:00 Τα πάντα γύρω από το σεξ Star Ξένη ταινία
23:10 Πέρα από τον παράδεισο Σινε+ Ξένη ταινία
00:00 Παιχνίδι με το διάβολο (The Stranger GAME) Alpha Θρίλερ
00:40 Η πισίνα Σινε+ Ξένη ταινία
01:00 Όλα για το γάμο Mega Αισθηματική κομεντί
01:00 Εκεί που βρίσκεται η αλήθεια (cinecinema στην ετ-1) ΕΤ1 Δράμα
01:15 Εκδικητής εκτός νομού Star Γουέστερν
01:20 Fool's gold ANT1 Περιπέτεια
02:00 Σεξουαλική διαστροφή ΝΕΤ Ξένη ταινία
02:20 Λίλια για πάντα Σινε+ Δράμα
02:45 Οταν η Ρια γνώρισε τον Σία Alter Ξένη ταινία
03:30 Η μαύρη μάσκα 2 ANT1 Περιπέτεια
04:00 Λούκι Λουκ εναντίον Ντάλτον Star Ξένη ταινία
04:10 Και έζησαν αυτοί καλά Σινε+ Ξένη ταινία