Προσεχώς

Προσεχώς


Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

VETO - Κυριακή 11/07/2010


Piranha 3-D (2010)

23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το φετινό 23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου θα διεξαχθεί από 21 έως 31 Οκτωβρίου 2010. Στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ που διοργανώνεται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων θα προβληθεί η ταινία Μαχαιροβγάλτης του Γιάννη Οικονομίδη.

Oπως και κάθε χρόνο ο κεντρικός κορμός του Πανοράματος είναι αφιερωμένος στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, με προγράμματα όπως το καθιερωμένο πια Διαγωνιστικό Τμήμα με 10 ευρωπαϊκές πρεμιέρες, με βραβεία που απονέμουν δυο επιτροπές: Διεθνής Επιτροπή από γνωστά πρόσωπα του χώρου και επιτροπή από μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI).

Ακόμη, στα προγράμματά του, αφιερώματα σε σκηνοθέτες, θέματα και, όπως πάντα, και στον ελληνικό κινηματογράφο, καθώς και βουβή ταινία με συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Το βράδυ της 20ης Οκτωβρίου το φεστιβάλ κάνει ειδική πρεμιέρα με την ταινία Μαχαιροβγάλτης του Γιάννη Οικονομίδη, που θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 4 Νοεμβρίου.

Η επίσημη έναρξη του διεθνούς τμήματος του 23ου Πανοράματος θα γίνει το βράδυ της 21ης Οκτωβρίου, με τη βραβευμένη τουρκική ταινία Μέλι του Σεμίχ Καπλάνογλου -Χρυσή Αρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2010.

Πλούσιο θα είναι φέτος το τμήμα «Η Διεθνής Εικόνα σε Πρώτη Προβολή», με ταινίες από Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Ανάμεσα στις νέες ταινίες και δυο από τις πιο σημαντικές ταινίες του φετινού φεστιβάλ των Καννών:

Εγκεκριμένο Αντίγραφο (Certified Copy /Copie conforme) του Αμπάς Κιαροστάμι, με μια εξαιρετική ερμηνεία από τη Ζιλιέτ Μπινός. Ο Ιρανός σκηνοθέτης καταγράφει με οξυδέρκεια και δύναμη τη μοναξιά και την έλλειψη επικοινωνίας μέσα από τη σύντομη συνάντηση ενός Άγγλου συγγραφέα με μια Γαλλίδα στην Ιταλία.

Chantrapas του Οτάρ Ιοσελιάνι – η οδύσσεια ενός Γεωργιανού σκηνοθέτη του κινηματογράφου που, έχοντας υποστεί λογοκρισία στην πατρίδα του, αναζητά την ελευθερία στη Γαλλία, για ν’ ανακαλύψει πως κι εκεί υπάρχει μια άλλου είδους λογοκρισία…

Αφιερώματα

Μετά την περσινή επιτυχία του αφιερώματος στον Ελληνικό Κινηματογράφο της δεκαετίας του '70, το Πανόραμα παρουσιάζει φέτος ένα αφιέρωμα στον Ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του '80.

Ανάμεσα στις δέκα πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες της περιόδου θα προβληθούν και οι ταινίες και οι: Καρκαλού του Σταύρου Τορνέ, Βαριετέ του Νίκου Παναγιωτόπουλου, Ρεπό του Βασίλη Βαφέα και Η τιμή της αγάπης της Τώνιας Μαρκετάκη.

Το Πανόραμα διοργανώνει αφιέρωμα και το ιταλικό σπαγκέτι γουέστερν με δέκα ταινίες.

Πρώτο Θέμα - Κυριακή 11/07/2010


ΜΑΖΙ

Το 1ο από τα 8 dvd με τις καλύτερες στιγμές της δεκαετίας 2001 - 2010 των εκπομπών του ΟΛΑ του Θέμου Αναστασιάδη.

Ελευθεροτυπία - Κυριακή 11/07/2010

Real News - Kυριακή 11/07/2010

Το λέιζερ έγινε 50 χρονών

Μισό αιώνα μετά την ανακάλυψή του άλλαξε τον κόσμο για πάντα.

Πριν από 50 χρόνια ένας 32χρονος μηχανικός, ο
Θίοντορ Μέινμαν, κατάφερε κάτι πρωτόγνωρο. Στα εργαστήρια Ηuges Research στην Καλιφόρνια άναψε τον διακόπτη μιας πολύπλοκης συσκευής και με τη βοήθεια ενός τεχνητού κρυστάλλου ρουβινίου εκπέμφθηκε η πρώτη ακτίνα λέιζερ.

O όρος LΑSΕR (λέιζερ) είναι το ακρωνύμιο των λέξεων Light Αmplification by Stimulated Εmission of Radiation (ενίσχυση φωτός με εξαναγκασμένη εκπομπή ακτινοβολίας).

Από τότε ο κόσμος άλλαξε για πάντα. Οι εφαρμογές από την πρώτη εκπομπή ακτίνας λέιζερ έφεραν τα πάνω- κάτω στην καθημερινή ζωή, στην υγεία μέχρι και στο DΝΑ μας.

Οχι όμως αμέσως. Η δυσπιστία του κόσμου ήταν μεγάλη όταν ανακοινώθηκε η σημαντική ανακάλυψη. «Ο άνθρωπος ανακάλυψε ακτίνα θανάτου», έγραφαν οι αμερικανικές εφημερίδες εκείνη την ταραγμένη δεκαετία του Ψυχρού Πολέμου. Κάποιοι άλλοι έλεγαν πως επρόκειτο για τεχνολογία των εξωγήινων, μιας και ακόμη ο άνθρωπος δεν είχε επαρκείς γνώσεις για το Διάστημα και δεν γνώριζε παρά ελάχιστα για το τι συμβαίνει πέρα από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς μας.

Σήμερα οι εφαρμογές του λέιζερ είναι σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Σε κάθε προϊόν που θα αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ, στις ταινίες που θα δούμε στο DVD ή στη μουσική που θα ακούσουμε, στην εγχείρηση που θα υποβληθούμε, στους δορυφόρους που θα συλλέξουν πληροφορίες για ό,τι συμβαίνει στη Γη.

Η τεχνολογία του λέιζερ μας επιτρέπει να συνδεόμαστε μέσω του Διαδικτύου με ολόκληρο τον κόσμο, να μιλάμε με άλλους ανθρώπους όσο μακριά κι αν βρίσκονται, να συγκεντρώνουμε και να αποθηκεύουμε δεδομένα.

Με την ίδια τεχνολογία στην υπηρεσία βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας, καταφέραμε να εντοπίζουμε και να εξουδετερώνουμε κάποια είδη καρκίνων, να απολαμβάνουμε τη χαρά της όρασης αλλά και να ικανοποιούμε τη ματαιοδοξία μας εξαλείφοντας τις ρυτίδες από το πρόσωπό μας. Το λέιζερ εδώ και 50 χρόνια αποτελεί ίσως ένα από τα σημαντικότερα δεκανίκια του ανθρώπου στον μακρύ δρόμο για την κατάκτηση της γνώσης.

«Η ιστορία του λέιζερ είναι απίστευτη», λέει ο Τιμ Χολτ που είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Φωτονικής του Πανεπιστημίου Strathclyde στη Σκωτία. «Θα έλεγα πως πρόκειται για την πιο επαναστατική τεχνολογία των τελευταίων 50 χρόνων». Κυρίως από το 1962 και μετά, γιατί εκείνη τη χρονιά σημειώθηκε επανάσταση μέσα στην επανάσταση, όταν επιτεύχθηκε η δημιουργία ακτίνων λέιζερ με τη χρήση ημιαγωγών αρσενιούχου γάλλιου, οι οποίοι αποτέλεσαν ουσιαστικά το υπόβαθρο πάνω στο οποίο αναπτύχθηκαν όλες οι μικρές εμπορικές συσκευές που έχουμε στο σπίτι μας.


Αγνωστες στιγμές στην ιστορία της ακτίνας

Ο Αλμπερτ Αϊνστάιν ήταν ο πρώτος που θεμελίωσε θεωρητικά την ύπαρξη του λέιζερ το 1917, σε μια εργασία του με τον τίτλο «Η Κβαντική Θεωρία της Ακτινοβολίας».

Το λέιζερ έχει... πρωταγωνιστήσει σε εκατοντάδες ταινίες με κορυφαία στιγμή τον «Χρυσοδάκτυλο», όπου μια ακτίνα απειλούσε να κόψει στα δύο τον αιχμαλωτισμένο Τζέιμς Μποντ τον οποίο υποδυόταν ο Σον Κόνερι.

Ο εκτυπωτής λέιζερ που υπάρχει σε κάθε γραφείο ανακαλύφθηκε το 1969 από την Χerox, αλλά διατέθηκε στην αγορά δέκα χρόνια αργότερα και ήταν... θεόρατος.

Με λέιζερ γίνονται αναίμακτες εγχειρήσεις. Η θερμότητα της ακτίνας κόβει και καυτηριάζει ταυτόχρονα.

Οι ακτίνες λέιζερ μπήκαν για πρώτη φορά στην καθημερινή μας ζωής το 1974, με τις συσκευές που σκάναραν τα barcodes των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ.

Οι Ρink Floyd και οι Τhe Who ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν λέιζερ στις συναυλίες τους. Εκτοτε δεν νοείται συναυλία χωρίς τις πολύχρωμες ακτίνες. Οι κάμερες που ελέγχουν τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους «διαβάζουν» με λέιζερ το κοντέρ μας.

Η ιδέα για τη δημιουργία του πιο διάσημου όπλου στην ιστορία του κινηματογράφου, του λαμπερού σπαθιού των Τζεντάι στις ταινίες Star Wars, προήλθε από την τεχνολογία του λέιζερ.

Οι αστροναύτες του Αpollo 11 μέτρησαν με λέιζερ την απόσταση Γης- Σελήνης.

Οι οπτικές ίνες των τηλεφώνων, της καλωδιακής τηλεόρασης και του Ιντερνετ λειτουργούν μέσω παλμών φωτός που δημιουργούνται από λέιζερ.

Μια ακτίνα λέιζερ μπορεί να είναι θερμότερη από την επιφάνεια του Ηλίου.

Με λέιζερ αφαιρούνται τα σπυράκια της ακμής και το υποδόριο λίπος.

Με θεραπεία λέιζερ αποκαθίστανται καλύτερα τα κατάγματα.

Μια μικροσκοπική ακτίνα λέιζερ μπορεί να χαράξει ένα σειριακό αριθμό σε διαμάντι, το οποίο είναι η σκληρότερη φυσική ύλη που έχει ανακαλύψει ο άνθρωπος μέχρι σήμερα.

Ta Nea

Verbinski Says a Hard R BioShock Movie is Still in the Works

IGN talked with filmmaker Gore Verbinski last week (at the same event for Rango we attended) and got a quick update on the status of the BioShock movie, but more importantly he spoke about how it "has to be R, a hard R." A video game movie that's hard R? I don't think Universal will ever make this movie (they already canceled Verbinski's original version due to budget constraints) especially after the mediocre performance of the video game movie Prince of Persia.

It was announced last August that Pirates helmer Gore Verbinski would no longer be directing BioShock, only producing. Instead, 28 Weeks Later director Juan Carlos Fresnadillo landed the job, but then put the project on the backburner to direct Intruders instead. And as for whether Prince of Persia will have any impact on it, Verbinski thinks it won't. "No, I think BioShock's a rare one because it's actually a great story." I agree, but I don't think Universal will recognize that, they'll be more concerned about why Prince of Persia failed than how this could be a big success, if don't correctly. As for its status, here's what Verbinski said:

"We're working trying to make it. The problem with BioShock was: R-rated movie, underwater, horror. It's a really expensive R-rated movie," he explained. "So we're trying to figure out a way working with [director] Juan Carlos [Fresnadillo] to get the budget down and still keep so it's true to the core audience, you know? The thing is it has to be R, a hard R."

http://www.firstshowing.net/2010/07/04/verbinski-says-a-hard-r-bioshock-movie-is-still-in-the-works/

Watch: First Five Minutes of The Disappearance of Alice Creed

Space Battleship Yamato (2010)

Δευτέρα 05/07/2010 - Ταινίες στην Ελληνική TV

21:00 Η συμμορία των πέντε ΕΤ1 Ξένη ταινία
21:00 Poppy Shakespeare Σινε+ Δράμα
21:00 Ανάλυσε το Alpha Ξένη ταινία
21:00 Get Smart Star Ξένη ταινία
23:00 Έξω φτώχεια και καλή καρδιά ΕΤ3 Κωμωδία
23:00 Ένοχος σαν αμαρτία ΝΕΤ Θρίλερ
02:10 Πατρίδα Σινε+ Δράμα
02:15 Police Story Star Περιπέτεια
04:30 Λανθασμένη κρίση Σινε+ Ξένη ταινία