Προσεχώς

Προσεχώς


Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Στον θείο Μπουνμί ο Χρυσός Φοίνικας

Η ταινία "Ο θείος Μπουνμί θυμάται τις προηγούμενες ζωές του" του Ταϊλανδού σκηνοθέτη Απιτσατπόνγκ Γουιρασεθατούλ κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Στην Ζιλιέτ Μπινός το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας. Εξ ημισείας στους Χαβιέρ Μπαρδέμ και Έλιο Τζερμάνο το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου.

Μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη τη μυστικιστική εξερεύνηση της μετενσάρκωσης με πρωταγωνιστή έναν εύρωστο αγρότη που έρχεται αντιμέτωπος με το θάνατο, ο Απιτσατπόνγκ Γουιρασεθατούλ έβγαλε νοκ-άουτ τον Βρετανό σκηνοθέτη Μάικ Λι, ο οποίος θεωρείτο από πολλούς το φαβορί του Βεστιβάλ με την ταινία του Μια ακόμη χρονιά.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα πνεύματα και τα φαντάσματα στην Ταϊλάνδη που μου έδωσαν τη δυνατότητα να είμαι εδώ» δήλωσε ο σκηνοθέτης παραλαμβάνοντας το πολύτιμο βραβείο από την κριτική επιτροπή, η οποία φέτος είχε πρόεδρο τον Αμερικανό σκηνοθέτη Τιμ Μπάρτον.

Ο Ταϊλανδός σκηνοθέτης, ο οποίος έχει τιμηθεί με άλλα βραβεία στις Κάννες στο παρελθόν, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ πως η σκέψη του είναι διαρκώς στην πατρίδα του και τη βίαη σύγκρουση των κυβερνητικών δυνάμεων με τους διαδηλωτές του κινήματος με τα «κόκκινα πουκάμισα».

Με το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας τιμήθηκε η Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός για το ρόλο της ως ιδιοκτήτρια γκαλερί στην Τοσκάνη στη ρομαντική δραματική ταινία Εγκεκριμένο Αντίγραφο (Certified Copy) του Ιρανού σκηνοθέτη Αμπάς Κιαροστάμι -ο οποίος έχει βραβευθεί το 1997 με τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία του Η γεύση του Κερασιού.

Το βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου μοιράστηκαν ο Ισπανός Χαβιέρ Μπαρδέμ για την ερμηνεία του στην ταινία Biutiful και ο Ιταλός Έλι Τζερμάνο για την ερμηνεία του στο φιλμ La Nostra Vita.

Ο Χαβιέρ Μπαρδέμ υποδύεται στο φιλμ του Μεξικανού σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου (που έχει υπογράψει τη Βαβέλ και τα 21 Γραμμάρια) έναν διεφθαρμένο αστυνομικό που διαγιγνώσκεται με καρκίνο τελικού σταδίου.

Το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη απονεμήθηκε στον Ματιέ Αμαλρίκ για την ταινία του Tournee.

LOST. The Final Episode

Disney's 250 characters infogram !


Geeking Out at the LOST Exhibition


Πρωτο Θεμα - Κυριακή 30/05/2010

Εθνος - Κυριακή 30/05/2010

Καθημερινή - Κυριακή 30/05/2010


ΙΗΣΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΥΗ - Ο ΑΔΥΣΩΠΗΤΟΣ ΗΓΕΤΗΣ

Σε αυτή την αιματηρή μάχη, την πρώτη για την κατάκτηση της Γης της Επαγγελίας, οι ειδικές δυνάμεις του Ιησού του Ναυή παρεισφρέουν μυστικά και καταστρέφουν την Ιεριχώ. Μπορεί τα τείχη της πόλης να θεωρούνται απόρθητα, ωστόσο οι κατάσκοποι του Ιησού συνεργάζονται με μια πόρνη στην Ιεριχώ, τη Ραάβ. Καθώς ο στρατός του Ιησού του Ναυή παρελαύνει γύρω από την περιτειχισμένη πόλη για έξι μέρες, οι Ισραηλίτες στέλνουν κρυφά πολεμιστές στο σπίτι της Ραάβ.

Μόλις συγκεντρώνονται 40 στρατιώτες στο εσωτερικό της πόλης, έξω από τα τείχη ηχούν οι σάλπιγγες του Ιησού του Ναυή και διατάσσεται επίθεση. Οι 40 στρατιώτες εντός της Ιεριχούς αιφνιδιάζουν την ανυποψίαστη πόλη, που πέφτει στα χέρια τους. Μόνον η Ραάβ γλιτώνει από την αιματοχυσία που ακολούθησε την κατάκτηση της πόλης.

Καθημερινή - Σάββατο 29/05/2010

ΤΑ ΝΕΑ - Σάββατο 29/05/2010

ΤΟ ΒΗΜΑ - Παρασκευή 28/05/2010

Astro Boy (2009)

Κυκλοφορία: 24/05/2010 - ODEON

Απογειωθείτε με τις περιπέτειες του ASTRO BOY, ένός πραγματικού ήρωα! Σε μια φανταστική πόλη, στην Μέτρο Σίτι, ο επιστήμονας Τενμα (με την φωνή του Νίκολας Κέιτζ) κατασκευάζει ένα εκπληκτικό ρομπότ, προικισμένο με κρυφά ταλέντα που δεν έχουν σχέση με οτιδήποτε έχετε δει στο παρελθόν. Ο Astroboy (με την φωνή του Φρέντι Χάιμορ) έχει σούπερ δυνάμεις, υπέρυθρη όραση, απίστευτη ταχύτητα και την ικανότητα να πετάει.

Αλλά όμως αυτό που θέλει πραγματικά να μάθει είναι τον λόγο της ύπαρξής του. Όταν ο κόσμος θα χρειαστεί έναν σωτήρα, όλες του οι ερωτήσεις θα απαντηθούν. Με τις φωνές ενός πρωτοκλασάτου καστ ηθοποιών, το ΑSTRO BOY είναι μια περιπέτεια που θα σας εκτοξεύσει σε νέα επίπεδα διασκέδασης!

Το Κορίτσι που Έπαιζε με τη Φωτιά - Millennium 2: The Girl who played with Fire (2009)

Κυκλοφορία: 24/05/2010 - ODEON

Μετά από "Το Κορίτσι με το Τατουάζ", έρχεται το δεύτερο αυτοτελές μέρος της θρυλικής τριλογίας "Millennium" του Στιγκ Λάρσον. Πρόκειται για τη δεύτερη ταινία, που βασίζεται στο εκδοτικό φαινόμενο της δεκαετίας, που έγινε best-seller της χρονιάς και στην Ελλάδα!

Η Λίσμπετ Σαλάντερ, ιδιοφυΐα στους υπολογιστές, δε διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πετύχει το στόχο της. Δεν ξεχνά και δε συγχωρεί, και όταν συναντά διαφθορά και κακοποίηση, ιδίως απέναντι σε γυναίκες, είναι ανελέητη. Κηρύσσοντας πόλεμο σ’ αυτούς που κινούν τα νήματα της βιομηχανίας του εμπορίου σαρκός, χρησιμοποιεί τις ικανότητές της ως χάκερ για να βοηθήσει στην έρευνα που έχει ξεκινήσει ο Μίκαελ Μπλούμκβιστ, εκδότης του περιοδικού Μιλένιουμ. Εμπλέκεται, όμως, άθελά της σε μια διπλή δολοφονία, ενώ η αστυνομία την κυνηγά και για έναν τρίτο φόνο. Όλα τα στοιχεία την ενοχοποιούν και τα δακτυλικά της αποτυπώματα έχουν βρεθεί στο όπλο του εγκλήματος. Καθώς όλες οι δυνάμεις στη Σουηδία αλλά και αποφασισμένοι εγκληματίες είναι στα ίχνη της, η Λίσμπετ δεν έχει άλλη επιλογή: πρέπει να ανακαλύψει και να ξεσκεπάσει την αλήθεια προτού είναι αργά για την ίδια της τη ζωή.

O Δρόμος - The Road (2009)

Κυκλοφορία: 24/05/2010 - ODEON

Ένας πατέρας διασχίζει με τον γιο του την κατεστραμμένη Αμερική. Τίποτα δεν κινείται στο ερημωμένο τοπίο εκτός από τη στάχτη στον άνεμο. Το κρύο είναι τόσο τσουχτερό που ραγίζει πέτρες, ενώ μόλις χιονίσει όλα γίνονται γκρίζα. Ο ουρανός είναι πάντα σκοτεινός. Προορισμός τους είναι η ακτή, αν και δεν γνωρίζουν τι θα βρουν εκεί. Μαζί τους έχουν μόνο ένα πιστόλι, για να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από τις συμμορίες που παραμονεύουν στον δρόμο, τα ρούχα που φοράνε, ένα καροτσάκι με τροφή και, βέβαια, ο ένας τον άλλον.

O Τζον Χίλκοουτ ("The Proposition") μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα "The Road" του Κόρμακ ΜακΚάρθι ("No Country for Old Men"), ένα μελλοντολογικό θρίλερ που έγινε best seller και βραβεύτηκε με Πούλιτζερ το 2007. Το cast περιλαμβάνει τους Βίγκο Μόρτενσεν ("Eastern Promises"), Σαρλίζ Θερόν ("The Burning Plain"), Γκάι Πιρς ("Memento") και Ρόμπερτ Ντιβάλ ("Jaws").

Επικίνδυνες Μαγειρικές (2009)

Κυκλοφορία: 24/05/2010 - ODEON

Οι "Επικίνδυνες Μαγειρικές" του Αντρέα Στάϊκου, από το 1998 που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ, έχουν κάνει με επιτυχία το γύρο του κόσμου, αφού έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες, ενώ έχουν διακριθεί και ως θεατρικό έργο στην Αθήνα, στο Παρίσι από την "Comedie Francaise", καθώς και στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Τώρα μεταφέρονται και στη μεγάλη οθόνη από τον Βασίλη Τσελεμέγκο, με λαμπρό καστ πρωταγωνιστών: Γιώργο Χωραφά, Κων/νο Μαρκουλάκη και Κάτια Ζυγούλη!

Ο Δαμοκλής (Γιώργος Χωραφάς) είναι διάσημος chef, με διεθνή σταδιοδρομία, ένας εστέτ της μαγειρικής και των λεπτών γεύσεων. Ιδιοκτήτης του πιο gourmet εστιατορίου της Αθήνας. Ο Δημήτρης ( Κων/νος Μαρκουλάκης) είναι ναυτικός και μάγειρας σε ποντοπόρα πλοία. Νέος και ορμητικός, η σχέση του με το φαγητό είναι περισσότερο καθημερινή και προσγειωμένη. Κοινό αντικείμενο του πόθου τους η πανέμορφη και απαιτητική Νανά (Κάτια Ζυγούλη), μοντέλο που ποζάρει στην Σχολή Καλών Τεχνών, μια γυναίκα-μυστήριο με πολλές παράλληλες "ζωές". Αγαπάει να δοκιμάζει σε μικρές δόσεις τις πιο αισθησιακές γεύσεις.

Ένα ερωτικό τρίγωνο, που εκφράζεται μέσα από την τέχνη της μαγειρικής. Η ερωτικήδιάθεση κορυφώνεται με συνταγές και υλικά που διεγείρουν πρώτα τον ουρανίσκο. Όμηροι του έρωτά τους για την Νανά, οι δύο άντρες ανταγωνίζονται σε δύο πεδία μάχης: του έρωτα και της μαγειρικής. Tο παιχνίδι όμως ορίζει η όμορφη γυναίκα, που "μοιράζει" την τράπουλα, την ανακατεύει, μέχρι που στο τέλος, με ένα τρικ αποφασίζει να την "εξαφανίσει".

Year of the Carnivore (2010)

Η ταινία «Εκτός Νόμου» για τη σφαγή των Αλγερινών μονοπώλησε το ενδιαφέρον στις Κάννες

Υπό αυστηρά αστυνομικά μέτρα προβλήθηκε στις Κάννες την Παρασκευή η γαλλική ταινία Εκτός νόμου του Ρασίντ Μουσαρέμπ (Ο ποταμός του Λονδίνου, Μέρες δόξας), που αναφέρεται στη σφαγή των Αλγερινών της πόλης Σετίφ τον Μάιο του 1945. Η ταινία ήταν ένα από τα αναμενόμενα γεγονότα του 63ου Φεστιβάλ. Η ταινία προκάλεσε διαμαρτυρίες από ακροδεξιές ομάδες και Γάλλους βετεράνους του πολέμου της Αλγερίας, που διαδήλωσαν στη γαλλική πόλη.

Η σφαγή, δοσμένη ρεαλιστικά, παρουσιάζεται στο πρώτο μέρος της ταινίας. Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει την αστυνομία και τον γαλλικό στρατό όχι μόνο να πυροβολούν το πλήθος που διαδήλωνε ειρηνικά για την ανεξαρτησία της χώρας του, αλλά και να μοιράζει όπλα στους Γάλλους πολίτες για να σκοτώνουν τους ντόπιους.

Στη συνέχεια παρακολουθούμε μια οικογένεια Αλγερινών που φτάνει στη Γαλλία, για να συνεχίσει εκεί τον αγώνα της. Ο Μπουσαρέμπ αφηγείται με φροντίδα και σωστό ρυθμό την ιστορία τους, αποσπώντας πολύ καλές ερμηνείες από όλους τους πρωταγωνιστές του.

Η πολιτική ήταν στο επίκεντρο και του αμερικανικού θρίλερ Fair Game του Νταγκ Λάιμαν, με την Ναόμι Γουότς και τον Σον Πεν. Πρόκειται για την ιστορία της Αμερικανίδας, πρώην πράκτορα της CIA, της οποίας ο Λευκός Οίκος αποκάλυψε το όνομα, καταστρέφοντας την καριέρα και την οικογένειά της, όταν ο άντρας της, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ και αλλού, απεκάλυψε στους New York Times τα ψέματα του Μπους σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής που δήθεν είχε αποκτήσει ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Λάιμαν παρουσιάζει τον αγώνα της ηρωίδας του, έναν αγώνα του Δαβίδ ενάντια στον Γολιάθ της Ουάσινγκτον, με νεύρο και ρυθμό, δημιουργώντας ένα πολιτικό θρίλερ στο πνεύμα παλιότερων ταινιών του είδους (Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου, Υπόθεση Πάραλλαξ, κ.ά.).

Στις πολύ καλές ταινίες του διαγωνιστικού και η ταϊλανδέζικη ταινία Ο θείος Μπουνμέ που μπορεί να θυμηθεί προηγούμενες ζωές του του γνωστού μας από παλιότερα φεστιβάλ Απιτσατπόνγκ Γουιρασεθακούλ. Πρόκειται για την ιστορία ενός ετοιμοθάνατου άντρα που αποφασίζει να περάσει τις τελευταίες του μέρες μαζί με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Η ταινία δίνει στο σκηνοθέτη (Tropical Malady) την ευκαιρία να μιλήσει για την Ινδονησία και τους ανθρώπους της, μέσα από το ταξίδι και τις μνήμες του πρωταγωνιστή του, μ' ένα τρόπο που συνδυάζει το φαντεζίστικο με το ρεαλιστικό και το καθημερινό με την ποίηση και το λυρισμό. Μια ασυνήθιστη, ιδιαίτερα όμορφη ταινία, άξια για κάποιο από τα βραβεία του φεστιβάλ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυριακή 23/05/2010 - Ταινίες στην Ελληνική ΤV

21:00 Η ομορφιά του εγκλήματος Alter Ξένη ταινία
21:00 Η Θεία από το Σικάγο Star Κωμωδία
21:40 Ο σωτήρας της διπλανής πόρτας Σινε+ Ξένη ταινία
22:00 Ο βράχος ΝΕΤ Ξένη ταινία
22:30 CHA CHA CHA Πρίσμα+ Ξένη ταινία
23:15 71 συμπτώσεις Σινε+ Ξένη ταινία
00:00 Σε βαθιά νερά Alpha Ξένη ταινία
00:00 Σεράγεβο σ΄αγαπω ΕΤ1 Δράμα
00:00 Σε επιφυλακή ANT1 Ξένη ταινία
01:00 Πατρίδα Σινε+ Δράμα
01:15 Τρόμος πάνω από το Λονδίνο Star Περιπέτεια
01:15 Λογική και ευαισθησία Mega Ξένη ταινία
03:15 Η κατάρα Star Τρόμου
04:00 Λαγκαρντέρ: ο σωματοφύλακας Alter Ξένη ταινία