Προσεχώς

Προσεχώς


Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Η 11η Σεπτεμβρίου μέσα από ταινίες και βιβλία

Η 11η Σεπτεμβρίου αποτελεί ακόμα ένα θέμα που κινηματογραφιστές και λογοτέχνες διστάζουν να αγγίξουν. Θεωρώντας ίσως ότι η τραγωδία είναι πολύ «κοντά» -και πολύ επίπονη- την εξετάζουν μέσα από θέματα που δεν έχουν άμεση σχέση με την τρομοκρατική επίθεση.

Οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν αποτελέσει έμπνευση για δεκάδες βιβλία και ταινίες και αφορμή για σχόλιο για τον πόνο και τη μισαλλοδοξία. Παρ' όλα αυτά, η τέχνη «απαντά» στα σκληρά ζητήματα της πραγματικότητας και καλείται είτε να καθησυχάσει, είτε να προκαλέσει.

Παρακάτω ακολουθούν μερικά από τα βιβλία και τις ταινίες που ασχολήθηκαν (άμεσα ή έμμεσα) με την 11η Σεπτεμβρίου.

Βιβλία

Στο Netherland του Τζόζεφ Ο’ Νιλ, ένας Ολλανδός μετανάστης προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του γάμου του, παίζοντας κρίκετ. Όλα αυτά συμβαίνουν στη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Τα γεγονότα της «ημέρας που άλλαξε τον κόσμο» μέσα από τα μάτια ενός Γερμανού χορευτή και της συζύγου και μούσας του, εξετάζει η Έλεν Σούλμαν στο A Day At The Beach.

Ο Άνθρωπος σε Πτώση του Ντον ΝτεΛίλλο παρακολουθεί τη ζωή τριών χαρακτήρων: του Κηθ, που βγαίνει από τα συντρίμμια σε μια ζωή που ποτέ δεν διανοήθηκε ότι θα ήταν η δική του. Της Λιάν, της αποξενωμένης γυναίκας του και του μικρού τους γιου Τζάστιν, που στέκει στο παράθυρο ατενίζοντας τον ουρανό κι αναζητώντας σε αυτόν και άλλα αεροπλάνα.

Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά: Στο μυθιστόρημα του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, ένα 9χρονο αγόρι καλείται να αντιμετωπίσει τον θάνατο του πατέρα του στην τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Προσπαθώντας να ανακαλύψει σε ποια κλειδαριά ανήκει το μυστηριώδες κλειδί που του άφησε ο πατέρας του, γυρίζει τους δρόμους της «παγωμένης» από τις επιθέσεις Νέας Υόρκης.

Το Σάββατο του Ίαν ΜακΓιούαν δεν ασχολείται άμεσα με την 11η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο κεντρικός χαρακτήρας του κινείται σε μια πόλη πληγωμένη, γεμάτος θλίψη και ματαιωμένα όνειρα και ο ίδιος.

Στο Amazing Spider Man, στο «Μαύρο Τεύχος» ο Άνθρωπος-Αράχνη και άλλοι χαρακτήρες της Μάρβελ, όπως ο Κάπτεν Αμέρικα, ο Ντέαρντεβιλ και ο Μαγκνίτο αντιδρούν στις επιθέσεις.

Ταινίες

25η Ωρα (2002)

Η καταστροφή της 11ης Σεπτεμβρίου διατρέχει ολόκληρη την ταινία του Σπάικ Λι, αν και η υπόθεση δεν έχει άμεση σχέση με αυτήν. Ο Μοντγκόμερι Μπρόγκαν (Έντουαρτ Νόρτον) πρόκειται να οδηγηθεί στη φυλακή. Έχει μπροστά του μόλις 24 ώρες για να χαρεί την ελευθερία του. Η ταινία που έφερε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη την εικόνα του κατεστραμμένου «Σημείου Μηδέν», είναι ποτισμένη από την οργή και την θλίψη που κατέλαβε τους Νεοϋορκέζους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Χαρακτηριστική η σκηνή όπου ο Μόντι μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου της ιρλανδικής παμπ του πατέρα του (όπου συχνάζουν πυροσβέστες και εγκωμιάζονται οι «χαμένοι» στην τραγωδία σύντροφοι) κατηγορεί την κοινωνία, τον κόσμο και τον ίδιο του τον εαυτό. Και η πιο ειλικρινής έκφραση παραδοχής των σφαλμάτων της αμερικανικής κοινωνίας βρίσκει την έκφρασή της στο σινεμά.

Fahrenheit 9/11 (2004)

Οι ταινίες του Μάικλ Μουρ σίγουρα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αντικειμενικές. Αυτό το ντοκιμαντέρ καταγράφει το πώς βλέπει ο ίδιος την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς και το πώς αντιμετώπισε η κυβέρνηση Μπους την τραγωδία και πώς την χρησιμοποίησε ως «όχημα» για επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Αποτελεί ένα από τα πιο εμπορικά ντοκιμαντέρ, με έσοδα πάνω από 222 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

United 93 (2006)

Τα γεγονότα της πτήσης United Flight 93, η οποία συνετρίβη κοντά στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνια όταν οι επιβάτες προσπάθησαν να εμποδίσουν τους αεροπειρατές να φτάσουν στον στόχο τους (τον θόλο του Καπιτωλίου). Ο Πολ Γκρινγκράς σκηνοθετεί αυτό το ενδιαφέρον δράμα που εκτυλίσσεται σε αληθινό χρόνο.

Extremely Loud and Incredibly Close (2011)

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, το οποίο έχει θεωρηθεί ένα από τα καλύτερα που σχετίζονται με την τραγωδία. Ένα αγόρι χάνει τον πατέρα του στην καταστροφή και γυρίζει στη Νέα Υόρκη προσπαθώντας να λύσει ένα μυστήριο. Η σκηνοθεσία είναι του Στίβεν Ντάλντρι και στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τομ Χανκς, Σάντρα Μπούλοκ και Τόμας Χορν.

Hamburg Cell (2004)

Η Αντόνια Μπερντ σκηνοθέτησε αυτήν την μάλλον άγνωστη τηλεταινία, μια μυθοπλασία για την 11η Σεπτεμβρίου, από την πλευρά, όμως, των τρομοκρατών. Η ταινία εξετάζει τα γεγονότα που μπορούν να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στο να σχεδιάσει και να εκτελέσει την καταστροφή χιλιάδων άλλων.

The Emperor’s Children (?)

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την ταινία πρόκειται να σκηνοθετήσει ο Νόα Μπάουμπαχ και αφορά τη ζωή τριών προνομιούχων 30άρηδων το καλοκαίρι του 2001. Τα γεγονότα εκτυλίσσονται τους μήνες πριν και μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, το πρότζεκτ βρίσκεται σε εξέλιξη και κανείς δεν ξέρει εάν και πότε θα είναι έτοιμο. Φήμες θέλουν την Κίρα Νάιτλι να έχει βάλει πλώρη για τον πρωταγωνιστικό γυναικείο ρόλο.

Reign over me- Ζωή απ’ την αρχή (2007)

Μία ταινία με τον Άνταμ Σάντλερ για την 11η Σεπτεμβρίου; Το Ζωή από την Αρχή ασχολείται με την απώλεια και τον τρόπο αντιμετώπισής της. Ένας άνδρας που έχει χάσει την οικογένειά του στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου συναντά ξανά τον ένα παλιό του φίλο από το κολέγιο. Η φιλία που θα αναπτυχθεί τον βοηθά να ξεπαράσει τα τραύματά του.

Δίδυμοι Πύργοι (2006)

Ο Όλιβερ Στόουν δεν έκανε μια ταινία-καταγγελία της πολιτικής Μπους, αλλά ένα ανθρώπινο δράμα για δύο αστυνομικούς του λιμανιού της Νέας Υόρκης που παγιδεύτηκαν κάτω από τα ερείπια. Η ταινία, πάντως, δεν κατόρθωσε να αναβιώσει τις συγκινητικές στιγμές που έζησαν οι άνθρωποι εκείνη την ημέρα, και επέλεξε το εύκολο, μελό στοιχείο.

September 11 (2002)

Η ταινία συγκεντρώνει έντεκα μικρού μήκους σκηνοθετών από ολόκληρο τον κόσμο. Οι Σον Πεν, Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, Κεν Λόουτς, Μίρα Ναΐρ, καθώς και δημιουργοί από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, εξετάζουν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και το πώς αυτά επηρέασαν ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια δασκάλα σε χωριό του Ιράν προσπαθεί να εξηγήσει στους μαθητές της τι συνέβη. Παιδιά στην Μπουρκίνα Φάσο ισχυρίζονται ότι εντόπισαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Μια κουφή Γαλλίδα στο Μανχάταν γράφει ένα γράμμα σε κάποιον που πήγε για δουλειά στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Κάθε ταινία διαρκεί 11 λεπτά, εννέα δευτερόλεπτα και ένα κάδρο.

in.gr

The Walking Dead - Season 1 (2011) DVD Edition

Κυκλοφορεί 12/09/2011 απο την ODEON.
Διάρκεια 270 λεπτά.

Όταν συνέρχεται από κώμα σε ένα εγκαταλελειμμένο νοσοκομείο, ο αστυνομικός Ρικ Γκράιμς, αντιλαμβάνεται πως ο κόσμος που ήξερε, έχει χαθεί και πως όλα έχουν καταστραφεί εξαιτίας μιας επιδημίας με ζόμπι που έχει πάρει διαστάσεις αποκάλυψης.

Παράλληλα, λίγο έξω από την Ατλάντα, μια μικρή ομάδα ανθρώπων προσπαθεί να επιβιώσει, αποφεύγοντας τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των «νεκρών». Θα μπορέσει ο Ρικ και οι υπόλοιποι να βασιστούν στην ανθρωπιά τους, καθώς παλεύουν για να ζήσουν σε αυτό το τρομακτικό κόσμο;

Πάνω απ’ όλα όμως, θα μπορέσουν να συνεργαστούν μεταξύ τους, κάτω από αυτές τις φρικτές συνθήκες;

Η σειρά The Walking Dead του ΑMC, είναι μια επική περιπέτεια επιβίωσης από τον σκηνοθέτη της ταινίας Η τελευταία έξοδος: Ρίτα Χεϊγουορθ και τον παραγωγό του Eξολοθρευτή και του Αliens, βασισμένο στη σειρά κόμικ του Ρόμπερτ Κίρκμαν.

Στο Σίδνεϊ το ριμέικ του "Μεγάλου Γκάτσμπι"

Ξεκίνησαν στο Σίδνεϊ τα γυρίσματα του ριμέικ της κλασικής ταινίας «Ο Μεγάλος Γκάτσμπι», με πρωταγωνιστές τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τόμπι Μαγκουάιρ και Κάρεϊ Μάλινγκαν.
Ο υπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων της Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντριου Στόνερ, λέει ότι η παραγωγή της ταινίας, το κόστος της οποίας θα φθάσει τα 120 εκατομμύρια δολάρια, επιβεβαιώνει, γι άλλη μία φορά, ότι το Σίδνεϊ είναι πλέον κέντρο παραγωγής ταινιών για διεθνή κατανάλωση.

«Η παραγωγή της ταινίας αυτής αποτελεί τονωτική ένεση για τον εγχώριο κινηματογράφο», είπε ο κ. Στόνερ, καθώς απασχολούνται περισσότεροι από 400 ηθοποιοί, τεχνικοί κ.α.

Το φιλμ γυρίζεται σε 3D και 2D, και όχι μόνο στα στούντιο της Fox στο Σίδνεϊ, αλλά και σε διάφορες περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Αυστραλός, Μπαζ Λάρμαν, που έχει αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό του.

Η διανομή της ταινίας θα γίνει από την Warner Bros και τη Village Roadshow Pictures.

«Υπερηχητικό» Internet υπόσχεται το γραφένιο

Νέα μέθοδος μπορεί να κάνει τις συνδέσεις του διαδικτύου δεκάδες φορές ταχύτερες από τις σημερινές.

Μια νέα μέθοδος που ανέπτυξαν οι επιστήμονες υπόσχεται να αυξήσει κατακόρυφα τις δυνατότητες του γραφενίου να συλλαμβάνει και να μετατρέπει το φως, αυξάνοντας και τις δυνατότητές του να χρησιμοποιηθεί με εντυπωσιακά αποτελέσματα στη μετάδοση δεδομένων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων που θα κάνουν τις συνδέσεις του Ίντερνετ δεκάδες ίσως και εκατοντάδες φορές πιο γρήγορες από εκείνες που υπάρχουν σήμερα.

Το γραφένιο

Το γραφένιο είναι μια μορφή άνθρακα με τη μορφή φύλλων που έχουν πάχος ενός ατόμου και είναι κοντινός συγγενής του διαμαντιού και του γραφίτη. Eίναι το λεπτότερο και ταυτόχρονα ισχυρότερο υλικό που γνωρίζει ο άνθρωπος και εμφανίζει ιδιότητες που υπόσχονται επανάσταση κυρίως στη βιομηχανία των ηλεκτρονικών συστημάτων.
Ο Αντρε Γκέιμ και ο Κόστια Νοβοσέλοφ που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ανακάλυψαν τις δυνατότητες του γραφένιου και βραβεύτηκαν για αυτό με το βραβείο Νομπέλ φυσικής.

Ευρυζωνικά δίκτυα x 20

Ομάδα ερευνητών των βρετανικών πανεπιστημίων Μάντσεστερ και Κέμπριτζ στην οποία μετέχουν οι δύο νομπελίστες βρήκε έναν τρόπο να βελτιώσει τις δυνατότητες απορρόφησης του φωτός από το γραφένιο.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων προηγμένων συστημάτων στον χώρο των τηλεπικοινωνιών οπτικής τεχνολογίας που θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες συσκευές και συστήματα που θα αυξήσουν εκθετικά τις ταχύτητες στο διαδίκτυο, πιθανώς και σε άλλες μορφές επικοινωνίας.

Στα πειράματα που κάνουν οι ερευνητές κατάφεραν να αυξήσουν τις δυνατότητες απορρόφησης του φωτός από το γραφένιο κατά 20 φορές. Όπως εκτιμούν στο τέλος των ερευνών η βελτίωση που θα έχει επιτευχθεί στις φωτο-απορροφητικές ικανότητες του γραφενίου θα οδηγήσει στη δημιουργία συνδέσεων του Ίντερνετ που θα είναι όχι μερικές δεκάδες αλλά μερικές εκατοντάδες φορές πιο γρήγορες από τις σημερινές.

Οι νανοδομές

Οι ερευνητές προσπαθούν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ξεχωριστές ιδιότητες των ηλεκτρονίων του γραφένιου που διαθέτουν υψηλή κινητικότητα και ταχύτητα. Αποφάσισαν να πειραματιστούν με το γραφένιο και μια κατηγορία μεταλλικών νανοδομών που ονομάζονται «πλασμονικές».

Αυτές οι νανοδομές εκτοξεύουν κυριολεκτικά την ικανότητα απορρόφησης του φωτός από το γραφένιο ενισχύοντας παράλληλα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο συνδυασμός οπτικών και ηλεκτρονικών ιδιοτήτων του γραφένιου και η συνεχής βελτίωση της αποδοτικότητάς τους θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των νέων τηλεπικοινωνιακών δικτύων που θα μεταφέρουν δεδομένα σε χρόνο dt.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communication.

tovima

CONTAGION (2011) International Movie Trailer

8 (2011) Short Film Trailer

Tinker, Tailor, Soldier, Spy (2011) New Poster

Tinker, Tailer, Soldier, Spy (2011) New Trailer

The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1 (2011) Preview Trailer

Perfect Sense (2011) Poster

Detachment (2011) Poster

Dolphin Tale (2011) Poster

Hell and Back Again (2011) Poster

The Deep Blue Sea (2011) Poster

House, M.D. (2011) TV Series Promo Poster

Boardwalk Empire - Season 2 Promo Posters


Enlightened (2011) TV Series Promo Poster

Βραβείο σεναρίου για τις «Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου στο Φεστιβάλ Βενετίας

Ακόμα μια διεθνής διάκριση για τον Γιώργο Λάνθιμο, του οποίου η ταινία Άλπεις κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου το Σάββατο στην 68η Μόστρα. Το σενάριο συνυπογράφουν ο σκηνοθέτης και ο Ευθύμης Φιλίππου.

Οι Άλπεις «αφορούν μια ομάδα ανθρώπων που προσφέρονται να αντικαταστήσουν νεκρούς ανθρώπους για τους συγγενείς και τους φίλους τους» είχε δηλώσει ο ίδιος ο Λάνθιμος σχετικά με την ταινία του, για την οποία ελάχιστα ήταν γνωστά πριν προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ.

Στην ταινία, που προγραμματίζεται να κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 27 Οκτωβρίου, πρωταγωνιστούν οι Αριάν Λαμπέντ, Αγγελική Παπούλια και Άρης Σερβετάλης.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Λάνθιμος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κινηματογραφιστές στην στην Ελλάδα.

Το Βραβείο Σεναρίου είναι ακόμα μια αναγνώριση για το νέο Έλληνα σκηνοθέτη, μετά την υποψηφιότητα του «Κυνόδοντα» για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Τον Χρυσό Λέοντα, τη μεγάλη διάκριση στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, κέρδισε ο Ρώσος σκηνοθέτης Αλεξάντερ Σοκούροφ με την ταινία του Faust.

Εμπνευσμένη από το κλασικό έργο του Γκαίτε, η ταινία μετατρέπει τον αρχετυπικό διάλογο με τον Διάβολο σε μια επίκαιρη περισυλλογή απέναντι στη διαφθορά της κρατικής εξουσίας.

Αναλυτικά τα βραβεία:

Χρυσό Λιοντάρι: Faust του Αλεξάντερ Σοκούροφ

Βραβείο της Επιτροπής: Τerraferma του Εμανουέλε Κριαλέζε

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Σανγκ Τζουν Κάι για την ταινία Ren Shan Ren Hai

Βραβείο Ανδρικού Ρόλου:
Μάικλ Φασμπέντερ για την ταινία Shame του Στιβ Μακουίν

Βραβείο Γυναικείου Ρόλου: Ντίνι Γιπ, για την ταινία Tao Jie της Αν Χούι

Βραβείο Σενάριου: Ευθύμης Φιλλίπου, Γιώργος Λάνθιμος για την ταινία Άλπεις

Βραβείο Καλλιτεχνικής Συμβολής:
στην φωτογραφία της ταινίας Ανεμοδαρμένα Ύψη της Αντρέα Αρνολντ

Bραβείο Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου: Shame του Στιβ ΜακΚουίν

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενων Ηθοποιών: Σότα Σομετάνι και Φούμι Νικάιντο, για το Himizu του Σιον Σόνο

Το βραβείο Leoncino δόθηκε στην ταινία Carnage του Ρομάν Πολάνσκι και το Queer Χρυσό Λιοντάρι στο ντοκιμαντέρ Wilde Salome του Αλ Πατσίνο

Στην Κριτική Επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος προήδρευε ο Ντάρεν Αρονόφσκι με μέλη τους Εϊγια-Λίζα Ατίλα, Ντέιβιντ Μπερν, Τοντ Χέινς, Μάριο Μαρτόνε, Αντρέ Τεσινέ και Αλμπα Ρόρβαχερ.

in.gr

Κυριακή 11/09/2011- Ταινίες στην Ελληνική TV

21:00 Ο μετρ του ζευγαρώματος Mega Αισθηματική κομεντί
21:00 Ο άνθρωπος από τη Μαντζουρία ANT1 Θρίλερ
21:00 Το λεβεντόπαιδο Star Αισθηματική κομεντί
22:00 Η ντεντεκτιβ με τα ψηλά τακούνια Πρίσμα+ Ξένη ταινία
22:45 Δίδυμοι πύργοι Star Περιπέτεια
23:00 Οι ωραίοι δεν πεθαίνουν στο Ντένβερ Σπορ+ Ξένη ταινία
23:00 Ο Ρόκο και τα αδέλφια του ΕΤ3 Κοινωνική
23:25 Ένοχος σαν αμαρτία Πρίσμα+ Ξένη ταινία
23:30 Νέα πιστόλια 2 Alter Γουέστερν
23:30 Ιδιωτική ζώνη ΝΕΤ Δράμα
00:50 Μυστηριώδης ιός Σπορ+ Ξένη ταινία
01:00 Following ANT1 Ξένη ταινία
01:15 Απατημένες σύζυγοι Star Αισθηματική κομεντί
01:30 Τρεις μέρες προθεσμία Mega Ξένη ταινία
03:15 Ντετέκτιβ Μονκ Star Ξένη ταινία