Προσεχώς

Προσεχώς


Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Red Widow (2013) TV Series Promo Posters


Scenic Route (2013) Poster


National Geographic - Πήλινος Στρατός


Ultramarines: Warhammer 40,000 Blu-ray Trailer


Απρόβλεπτα τα φετινά Όσκαρ, υπόσχονται μια συναρπαστική βραδιά

Το 2013 είναι μία από τις πιο απρόβλεπτες χρονιές για τα Όσκαρ. Όχι μόνο σε σχέση με το ποιοι θα είναι οι νικητές, αλλά και στις ίδιες τις υποψηφιότητες.


Τον Σεπτέμβριο φαβορί θεωρείτο ο Οδηγός Αισιοδοξίας. Μετά ήρθε το Argo, ύστερα ξεκίνησε η συζήτηση για τους Άθλιους, ενώ στη συνέχεια Zero Dark Thirty και Λίνκολν θεωρήθηκαν φαβορί.

Μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων ο Λίνκολν του Στίβεν Σπίλμπεργκ θεωρείτο ότι θα σαρώσει τα βραβεία, καθώς συγκέντρωνε 12 υποψηφιότητες. Ήρθαν, όμως, να τον διαψεύσουν οι συνεχείς βραβεύσεις του Argo.

Το παράδοξο με την ταινία του Μπεν Άφλεκ είναι ότι ο σκηνοθέτης της -αν και έχει κερδίσει τις μεγαλύτερες διακρίσεις από ενώσεις, σωματεία και ακαδημίες- δεν είναι ο ίδιος υποψήφιος για Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

Κι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εμπόδιο στον δρόμο του προς τα Όσκαρ. Μόνο τρεις φορές στην ιστορία του θεσμού μία ταινία έχει κερδίσει Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας χωρίς ο σκηνοθέτης της να είναι υποψήφιος. Η τελευταία φορά ήταν Ο Σοφέρ της Κυρίας Ντέιζι το 1989.

Γεγονός είναι πως αυτή η «μικρή» παράλειψη -που σωστά θεωρήθηκε μεγάλη αδικία για τον Άφλεκ- έχει ως αποτέλεσμα τα φετινά Όσκαρ να προμηνύονται συναρπαστικά.

Δύσκολα το Argo, με το «ρεύμα» και τα βραβεία που έχει κατακτήσει, θα καταφέρει να χάσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.


Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως η βράβευση του Άφλεκ σε Χρυσές Σφαίρες, Bafta και ενώσεις επαγγελματικών του σινεμά δεν είναι τίποτε άλλο από ένα «μάθημα» στην Ακαδημία.

Πολλοί δηλώνουν ότι παλαιότερα η αδικία θα καταγραφόταν και θα ξεχνιόταν. Πλέον, συζητείται στα social media, σε δημοσιογραφικά κείμενα, ανάμεσα σε παρέες σινεφίλ. Οι συζητήσεις αυτές καταγράφονται και στις βραβεύσεις. Μην ξεχνάμε ότι αυτοί που ψηφίζουν είναι άνθρωποι, αν και στην περίπτωση του «θείου» Όσκαρ, μιλάμε για -όπως αποκάλυψαν πέρυσι οι Los Angeles Times-, έναν λευκό, ηλικιωμένο κύριο.

Από την άλλη, φέτος είναι μια χρονιά διαφωνιών. Οι περισσότερες από τις ταινίες που διεκδικούν Όσκαρ καλύτερης ταινίας έχουν υπέρμαχους και επικριτές. Καθώς τα μέλη της Ακαδημίας δίνουν βαθμό στις ταινίες (9 στη χειρότερη, 1 στην καλύτερη), θεωρείται ότι μία ταινία όπως το Zero Dark Thirty θα μπορούσε να πάρει και αρκετά 9άρια, ενώ μία όπως το Επιχείρηση: Argo θα δυσκολευτεί να είναι η χειρότερη επιλογή κάποιου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατηγορία της καλύτερης σκηνοθεσίας.

O Άφλεκ, ο οποίος κέρδισε και το βραβείο του Σωματείου των Σκηνοθετών, απουσιάζει από την πεντάδα, και μία εξήγηση γι' αυτό επιχείρησαν να δώσουν οι New York Times. Η εφημερίδα αποκάλυψε ότι επειδή κάποιοι από τους βετεράνους σκηνοθέτες του Χόλιγουντ απεβίωσαν πρόσφατα, η Ακαδημία κάλεσε νεότερους σκηνοθέτες να γίνουν μέλη της.

Όταν αυτοί περιλαμβάνουν τον Τέρενς Μάλικ, τον Γουόνγκ Καρ Γουάι, τον Φιλίπ Φαλαρντό, τον Μισέλ Χαζαναβίσιους, τη Λόνε Σέρφινγκ, τους αδελφούς Νταρντέν και τον Ζακ Οντιάρ, γίνεται αντιληπτό ότι το κλασικό χολιγουντιανό σινεμά -στα χνάρια του οποίου βαδίζει το Argo- δεν εκπροσωπεί όσους σκηνοθέτες εκπροσωπούσε κατά το παρελθόν (γι' αυτό είδαμε ίσως και μια υποψηφιότητα του Μπεν Ζάιτλιν, σκηνοθέτη των Μυθικών Πλασμάτων του Νότου).

Τη Όσκαρ που θα έπαιρνε ο Άφλεκ ενδέχεται να κερδίσει κάποιος άλλος. Θεωρείται ότι αυτός θα είναι ο Σπίλμπεργκ, εάν η Ακαδημία θέλει να διορθώσει την αδικία, αλλά δεδομένου ότι το Λίνκολν έχει χάσει το momentum του, είναι περισσότερο από πιθανό τη θέση του στη σκηνή να πάρει ο Ανγκ Λι (Η Ζωή του Πι) ή ο Ντέιβιντ Ο. Ράσελ (Οδηγός Αισιοδοξίας).

Οι ταινίες των Ράσελ και Λι θα μπορούσαν να κάνουν την έκπληξη και στην κατηγορία καλύτερης ταινίας. Κι αυτό γιατί ακολουθούν το παράδειγμα του Argo (ταινίες που λίγοι μίσησαν και δεν δίχασαν ιδιαίτερα).

Στην κατηγορία της καλύτερης ανδρικής ερμηνείας τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Ο Ντάνιελ Ντέι Λούις είναι αδιαμφισβήτητο φαβορί της κατηγορίας και μάλλον η βράβευσή του θα αποτελέσει παρηγοριά για τον Σπίλμπεργκ και τον Λίνκολν του.

Στην κατηγορία του Α' Γυναικείου Ρόλου, όμως, τα πάντα είναι ανοιχτά. Μπορεί η Τζένιφερ Λόρενς (Οδηγός Αισιοδοξίας) να συγκεντρώνει αρκετά από τα στοιχεία που αρέσουν στα μέλη της Ακαδημίας (νέα, ωραία, ταλαντούχα, αγαπητή σε κοινό και κριτικούς), ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλείεται και μία βράβευση της Εμανουέλ Ριβά για το Amour, καθώς η Ακαδημία αγαπά τους βετεράνους ηθοποιούς. Δεν θα πρέπει, πάντως, να παραβλέπουμε και την υποψηφιότητα της Τζέσικα Τσαστέιν που ήδη έχει κερδίσει βραβεία για την ερμηνεία της στο Zero Dark Thirty.

Στην κατηγορία του Β' Γυναικείου Ρόλου αδιαμφισβήτητο φαβορί είναι η Αν Χάθαγουεϊ. Παλαιότερα, αυτή ήταν μια κατηγορία που έδινε εκπλήξεις, τα τελευταία, όμως, χρόνια όχι και τόσο. Εάν τελικά δούμε να γίνεται η έκπληξη δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε μια βράβευση της Σάλι Φιλντ, της Έιμι Άνταμς, ακόμα και της Έλεν Χαντ.

«Ντέρμπι» αναμένεται να είναι η αναμέτρηση στην πεντάδα Β' Ανδρικού Ρόλου. Και οι πέντε υποψήφιοι έχουν ξανακερδίσει (Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τόμι Λι Τζόουνς, Κρίστοφ Βαλτς, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Άλαν Άρκιν), ενώ κανένας από τους πέντε δεν φαίνεται να ξεχωρίζει έναντι του άλλου. Αρχικά, φαβορί θεωρείτο ο Τόμι Λι Τζόουνς, ενώ πλέον δεν αποκλείεται να δούμε νικητές τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Κρίστοφ Βαλτς (μάλλον τον δεύτερο που κέρδισε και Χρυσή Σφαίρα και Bafta). Κανένας, βέβαια, δεν κατάλαβε γιατί ο Χόφμαν είναι υποψήφιος για Β' Ρόλο, καθώς η ερμηνεία του ήταν ισάξια και διήρκεσε σχεδόν όσο και εκείνη του Χοακίν Φοίνιξ.

Αυτά όσον αφορά τις βασικές υποψηφιότητες, ενώ και στις υπόλοιπες δεν αποκλείεται να δούμε εκπλήξεις. Η Ακαδημία βλέπει ότι θα πρέπει να αλλάξει. Την εποχή των social media, οι... ακαδημαϊκές ταινίες δεν έχουν θέση σε έναν θεσμό που θέλει να είναι αρεστός και σε νεότερες γενιές, ειδικά όταν αυτό μεταφράζεται σε τηλεθέαση.

Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να βρει τρόπο να αγκαλιάσει και ταινίες που άρεσαν σε κοινό και κριτικούς και βρέθηκαν στην κορυφή του box-office (για παράδειγμα οι Avengers). Προς το παρόν, ο… χρυσός στο box office δεν μεταφράζεται απαραίτητα και σε οσκαρικό χρυσάφι.

Πάντως, είτε θεωρούνται δίκαια, είτε άδικα, τα Όσκαρ αποτελούν το σημαντικότερο αμερικανικό κινηματογραφικό βραβείο.

Το βράδυ της Κυριακής, ξημερώματα Δευτέρας ο θεσμός θα γιορτάσει τα 85 του χρόνια στη σκηνή του Dolby Theater (πρώην Κodak) στο Λος Άντζελες. Το ποιοι υποψήφιοι θα γιορτάσουν μαζί του μένει να απαντηθεί.

Το βράδυ της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου (ξημερώματα Δευτέρας) παρακολουθείστε τη ζωντανή περιγραφή της τελετής απονομής των Όσκαρ. Από τη 01:00 τα ξημερώματα και μετά το in.gr θα σας ενημερώνει για τους νικητές, θα μεταφέρει οσκαρικές πληροφορίες και θα παρουσιάζει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την τελετή απονομής.



Κυριακή 24/02/2013 - Ταινίες στην Ελληνική TV

13:30 Η γοητεία της απιστίας Star Ξένη ταινία
13:40 Πρωταθλητές με το ζόρι ANT1 Ξένη ταινία
14:50 Επιστροφή στη γαλάζια λίμνη Mega Ξένη ταινία
15:00 Σκέτο ζιζάνιο (α τηλεοπτική μετάδοση) ΕΤ1 Ξένη ταινία
19:00 Δολάρια και όνειρα ΕΤ3 Κωμωδία
21:00 Έκδοση κρατούμενου Alpha Ξένη ταινία
21:00 Γονείς της συμφοράς ANT1 Ξένη ταινία
21:00 Χτυποκάρδια στο θρανίο Star Κωμωδία
21:15 Ελληνική ταινία Mega Ελληνική ταινία
22:00 Τα μπακούρια ΕΤ1 Ξένη ταινία
23:00 Στη σκιά του έρωτα ΕΤ3 Ξένη ταινία
23:30 Οι αδελφοί Γκριμ Alpha Περιπέτεια
23:30 Ψυχραιμία Star Κωμωδία
01:00 Στη δίνη του κυκλώνα ΕΤ3 Περιπέτεια
01:00 Εκείνοι ΝΕΤ Ξένη ταινία
01:00 Πίσσα ΕΤ1 Δράμα
01:15 Ένας και μοναδικός Mega Ξένη ταινία
01:45 Εκδίκηση σε δεύτερο χρόνο Star Ξένη ταινία
03:00 Έγκλημα στο κολέγιο Mega Ξένη ταινία
03:45 Ένα τρελό ζιζάνιο Star Ξένη ταινία