Προσεχώς

Προσεχώς


Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Real News - Κυριακή 12/12/2010

See Five Minutes Of The SPACE BATTLESHIP YAMATO Live Action Movie!!

Έθνος - Σάββατο 04/12/2010


Η Apple κατοχυρώνει νέα πατέντα για 3D απεικoνίσεις και το μέλλον του 3D

H Apple δεν κοιμάται ποτέ. Πριν λίγες μέρες κατοχύρωσε πάλι μια πατέντα για 3D απεικόνιση. Αρκετά πιο περίπλοκη από ότι έχουμε δει μέχρι στιγμής θα λέγαμε, και όπως μπορείτε να δείτε και εσείς από τα σχεδιαγράμματα.

Η αλήθεια είναι οτι παρ όλη την προσπάθεια των εταιριών να μας πείσουν ότι μια οθόνη με 3D απεικόνιση είναι καλή, κανείς δεν είναι άνετος με τα άθλια 3D γυαλιά που πρέπει να φορέσει για να απολαύσει μια τρισδιάστατη παρουσίαση. Ή έστω το ότι ακόμα δεν υπάρχει κάτι πραγματικά αξιόλογο για να υποστούμε αυτό το βάρος στο κεφάλι μας!

Η νέα πατέντα της Apple θα είναι κάτι σαν συνδυασμός του Kinect της Microsoft για το XBOX μαζί με 3D απεικόνιση. Δηλαδή δεν θα χρειάζεται η χρήση των γυαλιών σε καμία περίπτωση μιας και ο μηχανισμός που κατοχύρωσαν θα “ανιχνεύει” τι θέση του κεφαλιού στο χώρο προβολής και θα προσαρμόζει την εικόνα ανάλογα.
Αν καταλήξουν οι εταιρίες μεταξύ τους σε κάτι τότε θα γίνει εφικτό να έχουμε όλοι 3D

Πιο συγκεκριμένα είναι με τέτοιο τρόπο κατοχυρωμένη η πατέντα που θα ανιχνεύει την θέση των ματιών (άραγε με όσους έχουν στραβισμό τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση ?) για να μπορεί να προβάλει “σωστά” την τρισδιάστατη εικόνα.

Παρόλο που η πατέντα φαίνεται δύσκολη να εφαρμοστεί και αρκετά ακριβή αν τελικά καταλήξει σε κάποια ράφια, προσφέρει ένα πολύ σημαντικό προσόν, το ότι δεν χρειάζεται τα κλασικά 3D γυαλιά για να λειτουργήσει. Η πατέντα υπόκειται στα πλαίσια του ονόματος autostereoscopic 3D display και εμείς ελπίζουμε κάποια στιγμή να κυκλοφορήσει κάτι τέτοιο.

http://www.tsimpountiii.gr/

Free Avatar 3D Bluray !

Owners of the 2010 Viera Full HD 3D Plasma TVs (VT25 Series, GT25 Series, TC-P50VT20, and TC-46PGT24) who purchased their TVs between March 10 and Nov. 30 can get Avatar on 3D Blu-ray by visiting www.panasonic.com/avatar.

http://www2.panasonic.com/consumer-electronics/learn/Televisions/Full-HD-3D/

http://www.homemediamagazine.com/3-d/avatar-3d-blu-ray-and-running-21284

Sony Pictures is Resurrecting Frankenstein

Sony reps have confirmed to us that Craig Fernandez has pitched to the studio and is scripting a modern take on Mary Shelley's "Frankenstein."

The last time the monster surfaced in the halls of Sony was when Kenneth Branagh directed Mary Shelley's Frankenstein in 1994.

Fernandez's credits include the upcoming From Prada to Nada and Everything Must Go. No other details regarding his take on the classic Shelley tale have been revealed at this time.

Read more: Sony Pictures is Resurrecting Frankenstein - ComingSoon.net http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=72089#ixzz171Scr4pc

Sanctum (2011) Trailer

Sanctum (2011)

Ελληνική ταινία, για πρώτη φορά, στο επόμενο φεστιβάλ του Σάντανς

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το αμερικανικό φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου Σάντανς, θα φιλοξενήσει στο πρόγραμμά του μία ελληνική ταινία. Το φιλμ της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη Attenberg θα προβληθεί τον Ιανουάριο του 2011, στο τμήμα Spotlight.

Στο τμήμα αυτό παρουσιάζονται οι καλύτερες ταινίες που έχουν διαγράψει σημαντική πορεία σε Διεθνή Φεστιβάλ μέσα στη χρονιά.

Το Φεστιβάλ του Σάντανς θα πραγματοποιηθεί από τις 20-30 Ιανουαρίου 2011.

Η πανελλήνια πρεμιέρα, της ταινίας θα πραγματοποιηθεί στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, όπου το Attenberg, συμμετέχει στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ (7 Δεκεμβρίου) ενώ από την ερχόμενη Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, η ταινία βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα που έκανε τον Σεπτέμβριο στη 67η Μπιενάλε της Βενετίας, αποσπώντας το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για την πρωταγωνίστριά της, Αριάν Λαμπέντ, και την πολύ σημαντική διάκριση του βραβείου «Λίνα Μαντζιακάπρε», το Attenberg, έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ D' Angers.

Η φεστιβαλική πορεία του Attenberg δεν σταματά εδώ, καθώς έχει δεχθεί προσκλήσεις από μεγάλα Διεθνή Φεστιβάλ της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας, αλλά και της Ευρώπης και της Αμερικής.

Η ταινία της Αθηνάς Τσαγκάρη έχει ταξιδέψει και στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Εκεί ψηφίστηκε από το indiewire -το πιο έγκριτο και δημοφιλές site ανάμεσα στους Αμερικάνους κριτικούς και bloggers- ως η 9η καλύτερη ανάμεσα στις ταινίες όλων των προγραμμάτων του φεστιβάλ του Τορόντο, ενώ η πρωταγωνίστρια της ταινίας Αριάν Λαμπέντ ψηφίστηκε ως η τέταρτη καλύτερη ηθοποιός.

Στις ελληνικές αίθουσες, μαζί με το Attenberg, θα προβάλλεται και η μικρού μήκους Casus Belli, του Γιώργου Ζώη, που είχε γίνει δεκτή στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα μικρού μήκους, στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμερα 03/12/2010 ξεκινά το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Με έμφαση στο ανεξάρτητο σινεμά και με διάθεση ανανέωσης, επιστρέφει την Παρασκευή το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η πρεμιέρα της διοργάνωσης θα γίνει με τη νέα ταινία του Ντάνι Μπόιλ, 127 Ώρες.

Από τη μείωση των εξόδων, μέχρι το χαρακτήρα του Φεστιβάλ και από την αλλαγή καλλιτεχνικού διευθυντή (τη θέση κατέχει τώρα ο Δημήτρης Εϊπίδης), μέχρι την κατάργηση των κρατικών βραβείων ποιότητας και την... αφίσα, το Φεστιβάλ δείχνει ξεκάθαρα μια τάση προς αναγέννηση.

Όπως, άλλωστε, δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, η διοργάνωση θα έπρεπε «ή να σωθεί ή να κοπεί».

Η διοργάνωση, η οποία διαρκεί έως τις 12 Δεκεμβρίου, ρίχνει αυλαία με την προβολή του Μαύρου Κύκνου του Ντάρεν Αρονόφσκι.

Δεκαέξι ταινίες από συνολικά 20 χώρες θα λάβουν μέρος στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ. Αυτές είναι: Ζωικό Βασίλειο από την Αυστραλία, Ζεφίρ από την Τουρκία, Littlerock από τις ΗΠΑ, Κουρασμένοι από το Ιράκ, Στις Παρυφές (Ρουμανία, Αυστρία), Οι Τέσσερις Φορές (Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία), Το Παρόραμα από την Πολωνία, Limbo (Νορβηγία), Αύριο (Ρουμανία, Γαλλία, Ουγγαρία), Γαϊδούρια (Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία), Ζο όπως Ζοναταν (Καναδάς), Μικρόφωνο (Αίγυπτος), Ζαν Ζαντί (Μεξικό, Δομινικανή Δημοκρατία, Γερμανία), Η Αρχή του Κακού (Γαλλία) καθώς και οι ελληνικές Άπνοια και Attenberg.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ φιλοξενεί 23 ελληνικές ταινίες και μία ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Το Ελληνικό Σινεμά ξεπερνά τα σύνορα», ενώ τιμητικές εκδηλώσεις θα γίνουν στη μνήμη του Γιάννη Δαλιανίδη και του Γιώργου Τζιώτζιου.

Επιστρέφουν επίσης τα τμήματα Ημέρες Ανεξαρτησίας, Ανοιχτοί Ορίζοντες και Ματιές στα Βαλκάνια, ενώ αφιερώματα θα γίνουν για: τη Δανή δημιουργό Σουσάνε Μπίερ, τον Ιρακινό κινηματογραφιστή Μοχάμετ Αλ-Νταρατζί, την Ντορότα Κετζιεζάφσκα και τον Απίτσατπονγκ Βιρασετάκουν που κέρδισε το βραβείο στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών και θα παρευρεθεί και στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα διοργανωθούν και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, masterclass και συναυλίες.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.


Παρασκευή 03/12/2010 - Ταινίες στην Ελληνική TV

21:00 Σρεκ 2 Star Ξένη ταινία
21:45 Επιστροφή στο χαουαρντς εντ Σινε+ Δράμα
22:45 Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του βασιλιά Star Ξένη ταινία
23:15 Ερόικα ΕΤ1 Ξένη ταινία
23:30 Ελινγκ, ο άνθρωπος σας! Πρίσμα+ Δράμα
00:05 Και Ένας και δυο οικογενειακοί ρυθμοί Σινε+ Δράμα
00:45 Ελληνική τηλεταινία ΕΤ1 Ελληνική ταινία
01:00 Τρεις μέρες προθεσμία Mega Ξένη ταινία
02:15 Ροβινσωνας Κρούσος Star Περιπέτεια
04:00 Πότε μην ξεχνάς Star Ψυχολογικό θρίλερ
04:30 Ξεχασμένοι από την κοινωνία Σινε+ Δράμα

Πρώτη μέτρηση στην ατμόσφαιρα μιας μακρινής «υπερ-Γης»

Διεθνής ομάδα αστρονόμων κατάφερε για πρώτη φορά να μελετήσει την ατμόσφαιρα μιας «υπερ-Γης» -ενός εξωηλιακού πλανήτη λίγο μεγαλύτερου από τον δικό μας.

Ο πλανήτης GJ 1214b, σε απόσταση περίπου 40 ετών φωτός από τη Γη, είτε περιβάλλεται από μια λεπτή ατμόσφαιρα υδρατμών, είτε καλύπτεται από παχιά σύννεφα σε μεγάλο ύψος, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature.

«Είναι η πρώτη γνωστή υπερ-Γη που διαθέτει ατμόσφαιρα» δήλωσε ο Δρ Τζέικομπ Μπιν, αστρονόμος της NASA και του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian. «Ωστόσο, ακόμα και με αυτές τις νέες μετρήσεις, δεν μπορούμε ακόμα να πούμε από τι αποτελείται η ατμόσφαιρα. Αυτός ο ξένος κόσμος είναι ντροπαλός και μας κρύβει την πραγματική του φύση» διευκρίνισε.

Ο GJ 1214b, γνωστός από το 2009, περιφέρεται σε μικρή απόσταση γύρω από ένα αμυδρό άστρο. Προηγούμενες μετρήσεις είχαν δείξει ότι έχει διάμετρο 2,7 φορές μεγαλύτερη από τη Γη και μάζα 6,5 φορές μεγαλύτερη (ο όρος υπερ-Γη αφορά πλανήτες με μέγεθος μέχρι τρεις φορές και μάζα μέχρι δέκα φορές μεγαλύτερη από της Γης).

Η σχέση μεγέθους-μάζας είχε οδηγήσει εξαρχής τους αστρονόμους στην υπόθεση ότι ο πλανήτης διαθέτει ατμόσφαιρα.

Κανένα τηλεσκόπιο δεν μπορεί σήμερα να αναλύσει άμεσα την ατμόσφαιρα ενός τόσο μακρινού σώματος. Η αμερικανο-γερμανική ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια έμμεση αλλά ευφυή προσέγγιση για να πετύχει τον άθλο.

Χρησιμοποίησε το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) της Χιλής για να αναλύσει το φως του μητρικού άστρου του GJ 1214b την ώρα που ο πλανήτης περνούσε ακριβώς μπροστά του, ανάμεσα στη Γη και το άστρο.

Στη διάταξη αυτή, ένα μέρος της αστρικής ακτινοβολίας φιλτράρεται από την ατμόσφαιρα του πλανήτη πριν τελικά φτάσει στον παρατηρητή. Σε ιδανικές συνθήκες, τα αέρια της ατμόσφαιρας απορροφούν φως σε συγκεκριμένα μήκη κύματος και αποκαλύπτουν έτσι τη φασματική υπογραφή τους.

Στην περίπτωση του GJ 1214b, όμως, αυτό δεν ήταν εφικτό. Παρόλα αυτά, η απουσία φασματικών υπογραφών απέκλεισε ορισμένα ενδεχόμενα για τη σύσταση της ατμόσφαιρας.

Δύο είναι οι πιθανές εξηγήσεις για τις παρατηρήσεις: είτε ο πλανήτης καλύπτεται από ένα κάλυμμα νεφών που κινούνται σε μεγάλο ύψος, είτε η ατμόσφαιρα είναι πολύ λεπτή και περιέχει υδρατμούς. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι και το πιθανότερο.

«Στη διάρκεια του επόμενου έτους θα πρέπει να έχουμε σαφές απαντήσεις για το πώς μοιάζει πραγματικά αυτός ο πλανήτης» ελπίζει ο Δρ Μπιν.

Σε μερικά χρόνια, εξάλλου, αναμένεται να σχεδιαστούν τηλεσκόπια τόσο ισχυρά που θα μπορούσαν να αναλύσουν άμεσα τις ατμόσφαιρες εξωπλανητών, ή ακόμα και να ανιχνεύσουν τις χημικές υπογραφές της ίδιας της ζωής.

Newsroom ΔΟΛ

Βακτήριο με διαφορετικό DNA «δεν μοιάζει με τη ζωή όπως την ξέρουμε»

Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της NASA τελικά δεν αφορούσε μικρά πράσινα ανθρωπάκια. Είναι παρόλα αυτά σημαντική, καθώς αφορά την ανακάλυψη ενός μικροβίου που ενσωματώνει στο DNA του το δηλητηριώδες στοιχείο αρσενικό -και αυτή η παραξενιά του κάνει την ύπαρξη εξωγήινης ζωής να φαίνεται ακόμα πιθανότερη

Η ανακάλυψη, που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή στο περιοδικό Science, αποκαλύφθηκε από τους ερευνητές της μελέτης λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου της NASA, που ξεκίνησε στις 21.00 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη.

«Τα ευρήματά μας αποτελούν υπενθύμιση ότι η ζωή όπως την ξέρουμε μπορεί να είναι πολύ πιο ευέλικτη από ό,τι υποθέτουμε ή μπορούμε να φανταστούμε» δήλωσε η Φελίσα Γουλφ-Σάιμον του Ινστιτούτου Αστροβιολογίας της NASA, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το παράξενο πλάσμα που ανακαλύφθηκε δεν είναι μεν εξωγήινο, είναι όμως ένα πραγματικό τέρας της λίμνης. Το πρωτεοβακτήριο GFAJ-1, της οικογένειας των Holomonadaceae (ένθετη επάνω), βρέθηκε στη διαβόητη Λίμνη Μόνο της Καλιφόρνια, της οποίας τα αλμυρά, αφιλόξενα νερά περιέχουν αρσενικό και άλλα δηλητήρια.

Κανένα ψάρι δεν μπορεί να ζήσει στη λίμνη, τα βακτήρια όμως αφθονούν.

Το παράξενο με το νέο είδος είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιεί ένα δηλητήριο, το αρσενικό, ως δομικό λίθο για το γενετικό υλικό του.

«Η ζωή αποτελείται κυρίως από τα στοιχεία άνθρακα, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, θείο και φώσφορο» εξηγούν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους.

To GFAJ-1 είναι η πρώτη γνωστή μορφή ζωής που χρησιμοποιεί και αρσενικό εκτός από αυτά τα στοιχεία.

Όταν το βακτήριο καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί να επιβιώσει μόνο με φώσφορο, μόνο με αρσενικό, ή και τα δύο μαζί.

Η ερμηνεία είναι ότι το μικρόβιο «μπορεί να αναπτυχθεί είτε με φώσφορο, είτε με αρσενικό. Αυτό το καθιστά πολύ αλλόκοτο» αναφέρει ο Πολ Ντέβις, ερευνητής του πανεπιστημίου και της NASA.

Εκτίμησε μάλιστα ότι η ανακάλυψη ενισχύει την πεποίθηση ότι δεν είμαστε μόνοι στο Σύμπαν: «Αν κάτι εδώ στη Γη μπορεί να κάνει κάτι τόσο αναπάντεχο, τι άλλο μπορεί να κάνει η ζωή που δεν έχουμε δει ακόμα;» διερωτήθηκε.

«Τώρα ήρθε η ώρα να το μάθουμε» είπε.

Newsroom ΔΟΛ

DUCKED AND COVERED, a short film on how to survive in a PA world

Ducked and Covered: A Survival Guide to the Post Apocalypse from Nathaniel Lindsay on Vimeo.