Προσεχώς

Προσεχώς


Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Fringe - Season 3

Jaffa (2009) - Το Παλαιστινιακό σε ένα γκαράζ

Με τη «Νύφη της θάλασσας» («Jaffa», Ισραήλ 2009) η ισραηλινή σκηνοθέτις Κερέν Γεντάγια πετυχαίνει μια μικρή έκπληξη, που στο τέλος σε αφήνει με έναν κόμπο στο στομάχι. Με άξονα τον αδιέξοδο έρωτα ανάμεσα σε μια Ισραηλινή και έναν Αραβα ( Ντάνα Ιβγκμπι, Μαχμούντ Σαλαμπί ) η δημιουργός εστιάζει υπογείως στο αιώνιο πρόβλημα μεταξύ Ισραήλ- Παλαιστίνης και κατορθώνει να μιλήσει επί της ουσίας για το θέμα.

Μεγάλο επίτευγμα της ταινίας η πεισματική άρνησή της στις υπερβολές, στις κραυγές, ακόμη και στο αίμα. Για την ακρίβεια, το ελάχιστο αίμα που χύνεται (και μάλιστα από ατύχημα) είναι αρκετό για να τονιστεί το εύρος του μίσους που μαστίζει Ισραηλινούς και Παλαιστινίους: ο θάνατος του αδελφού της κοπέλας, γεγονός που αναγκάζει τους δύο εραστές να απομακρυνθούν ο ένας από τον άλλο, βγάζει στην επιφάνεια κρυμμένα μίση. Ολα αυτά με φόντο το συνεργείο αυτοκινήτων του πατέρα της (στο οποίο ο Αραβας εργαζόταν) και δυο τρία εσωτερικά σπιτιών στην Τζάφα του Ισραήλ.

Με άλλα λόγια, ωραίο σινεμά από το τίποτε. Μια καλή ιστορία, τρεις τέσσερις εξαιρετικοί ηθοποιοί (ανάμεσά τους η ισραηλινή σταρ Ρονίτ Ελκαμπέτζ, θαυμάσια στον ρόλο της σνομπ μάνας της κοπέλας) είναι αρκετό υλικό για μια σημαντική ταινίαστην ουσία ένα απλό στη σύλληψή του οικογενειακό δράμα, το οποίο όμως στα χέρια της Γεντάγια μετατρέπεται σε ισχυρό πολιτικοποιημένο σχόλιο με στόχο να αναδείξει τη σημασία της συμφιλίωσης και της ελπίδας.

Το ΒΗΜΑ

The Debt (2010)

Η Έλεν Μίρεν και ο Σαμ Γουόρδινγκτον πρωταγωνιστούν στην ταινία «The Debt», τη δυνατή ιστορία της Ρέιτσελ Σίνγκερ, μιας πρώην πράκτορα της Μοσάντ, η οποία κατά τη διάρκεια μιας μυστικής ισραηλινής αποστολής, κατάφερε να συλλάβει και να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης έναν περιβόητο Ναζί εγκληματία πολέμου - γνωστό ως Χειρούργο του Μπίρκεναου - με κατάληξη το θάνατό του στους δρόμους του ανατολικού Βερολίνου.

Τώρα, τριάντα χρόνια αργότερα, ένας άνδρας που ισχυρίζεται ότι είναι ο νεκρός γιατρός έρχεται στο προσκήνιο και η Ρέιτσελ πρέπει να επιστρέψει στην Ανατολική Ευρώπη και να αποκαλύψει την αλήθεια. Πλημμυρισμένη από τις βασανιστικές αναμνήσεις της νεότερης ηλικίας της, αλλά και των δύο συνεργατών της στην αποστολή, η μέχρι σήμερα δοξασμένη ηρωίδα πρέπει να ξαναζήσει τα τραύματα εκείνης της εποχής και να έρθει αντιμέτωπη με ένα χρέος που τη στοιχειώνει από τότε…

Περισσότερες πληροφορίες:

Η ταινία «The Debt» βασίζεται στην ισραηλινή ταινία «Ha-Hoy» του 2007 που έγραψαν οι Ασάφ Μπέρμσταϊν και Άιντο Ρόζενμπλαμ.

Η ηθοποιός Έλεν Μίρεν ήταν 4 φορές υποψήφια για Όσκαρ, ενώ πήρε το βραβείο για την ερμηνεία της στην ταινία «Η Βασίλισσα» το 2006. Για τον ίδιο ρόλο, η Μίρεν απέσπασε και τη Χρυσή Σφαίρα, αλλά και τα βραβεία BAFTA, Critic's Choice Award και Screen Actors Guild Award.

Ο ηθοποιός Σαμ Γουόρδινγκτον υποδύεται έναν από τους πράκτορες την εποχή της μυστικής αποστολής. Ο Γουόρδινγκτον πρωταγωνίστησε πρόσφατα στις ταινίες «Τιτανομαχία» και «Avatar».

Ο σκηνοθέτης Τζον Μάντεν έχει σκηνοθετήσει, ανάμεσα σε άλλες, την ταινία «Ερωτευμένος Σέξπηρ» που κέρδισε 7 Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αλλά και τις ταινίες «Proof» και «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι».

Σκηνοθεσία: Τζον Μάντεν
Ηθοποιοί: Έλεν Μίρεν, Σαμ Γουόρδινγκτον, Τζέσικα Τσαστεϊν, Τζέσπερ Κρίστενσεν, Μάρτον Τσόκας και με τους Σιαραν Ηιντς και Τομ ΓουίλκινσονΠαραγωγή: Μάθιου Βον, Κρις Θάικιερ, Έιταν Έβαν, Εντουάρντο Ρόσοφ
Σενάριο: Μάθιου Βον & Τζέιν Γκόλντμαν και Πίτερ Στρόαν

Στους κινηματογράφους το φθινόπωρο του 2010 από την Audio Visual

Δείτε το trailer ΕΔΩ !

The Last Lovecraft: Relic Of Cthulhu (2010)

The Last Lovecraft: Relic Of Cthulhu

Toronto After Dark Film Festival Trailer

New Featurette for Harry Potter & the Deathly Hallows

The Tempest (2010)



Πέμπτη 12/08/2010 - Ταινίες στην Ελληνική TV

21:00 Σαρκοβόρα απειλή Star Ξένη ταινία
21:05 Μακριά Σινε+ Δράμα
22:00 Ερωτικές ραψωδίες ΝΕΤ Κωμωδία
22:45 Μέχρι τρεις... είναι δεσμός Alter Ελληνική ταινία
00:00 Κάρμεν Σινε+ Δράμα
01:45 The company Star Περιπέτεια
02:00 Το σεξ και η Λουσία Σινε+ Αισθηματική
02:00 Σουμουρου Alter Περιπέτεια
04:00 Εκτός ελέγχου Alter Θρίλερ
04:05 Σκηνή εγκλήματος Σινε+ Ξένη ταινία