Προσεχώς

Προσεχώς


Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Οι ταινίες της εβδομάδας από Πέμπτη 04/10/2012

Η κληρονομιά του Μπορν / The Bourne Legacy
Του Τόνι Γκιλρόι
Με τους: Τζέρεμι Ρένερ, Ρέιτσελ Γουάιζ, Εντουαρντ Νόρτον
Περιπέτεια, 2012, ΗΠΑ

Καθώς ο Τζέισον Μπορν ετοιμάζει την οριστική απόδρασή του, ένας άλλος πράκτορας παρόμοιου προγράμματος γενετικής σουπερμαν-οποίησης, ο Ααρον Κρος, δίνει τον δικό του αγώνα απέναντι σε κυβερνητικές δυνάμεις που θέλουν να τον «τερματίσουν». Αν και σαφώς διασκεδαστική, η «Κληρονομιά του Μπορν» είναι κατώτερη των τριών προηγούμενων ταινιών με τον Ματ Ντέιμον, κυρίως γιατί το μεγαλύτερο μέρος της χορογραφικά ευφυούς σωματικής δράσης έχει αντικατασταθεί με κυνηγητά και πυροβολισμούς, αλλά και επειδή τελικά το πλέγμα χαρακτήρων - συνωμοσίας - αγωνίας δεν είναι ούτε τόσο σφιχτοδεμένο ούτε τόσο περίπλοκο.



Αγάπη / Amour

Του Μίκαελ Χάνεκε
Με τους: Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, Εμανουέλ Ριβά, Ιζαμπέλ Ιπέρ
Δραματική, 2012, Αυστρία / Γαλλία / Γερμανία

 Δεν θυμάμαι πότε έγραψα τελευταία φορά τη λέξη «αριστούργημα» για να περιγράψω μια ταινία - δεν θυμάμαι καν για ποια ταινία. Η «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε, η οποία κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες φέτος, όπως θα περίμενε κανείς γνωρίζοντας το έργο του Αυστριακού, δεν είναι μια ρομαντική κομεντί. Αφηγείται το χρονικό θανάτου μιας ηλικιωμένης γυναίκας όπως το βιώνει, με όλες τις διακυμάνσεις και προκλήσεις του, ο σύζυγός της. Υστερα από δεκαετίες κοινής ζωής, ο Ζαν-Λουί Τρεντινιάν καλείται να φροντίσει μόνος του την Εμανουέλ Ριβά (του «Χιροσίμα, αγάπη μου»), και γιατί κανείς άλλος δεν προτίθεται να το κάνει, αλλά κυρίως γιατί ο ίδιος δεν μπορεί να φανταστεί κανέναν άλλον από εκείνον να το κάνει.

Ο Χάνεκε γράφει ένα σενάριο σκληρό, τρυφερό, αδυσώπητα αληθινό, θαρραλέο, γεμάτο αγάπη, και οι πρωταγωνιστές του, στα ογδοντα-κάτι τους χρόνια, φανερώνουν μια τόλμη κι ένα βάθος που αξίζει όλες τις περγαμηνές και αγκαλιές του κόσμου. Σε μια σκηνή ο Τρεντινιάν ετοιμάζεται να πάει σε μια κηδεία και δηλώνει στη Ριβά πως δεν έχει όρεξη να πάει. «Κανείς δεν έχει όρεξη να πάει σε κηδείες», του απαντά εκείνη. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς αποκτά κανείς την όρεξη να πάει να δει μια ταινία που ζει και αναπνέει τόσο κοντά στον θάνατο, αλλά ξέρω πως άπαξ και το κάνει η εμπειρία θα την/τον αλλάξει για πάντα.

Η κόρη

Του Θάνου Αναστόπουλου
Με τους: Σαβίνα Αλιμάνι, Γιώργο Συμεωνίδη, Θεοδώρα Τζήμου, Ιερώνυμο Καλετσάνο
Δραματική, 2012, Ελλάδα
 Μια έφηβη κοπέλα φεύγει από το σπίτι της και μένει σε μια αποθήκη ξυλείας με ένα μικρό αγοράκι, ενώ ταυτόχρονα αναζητά τον πατέρα της. Μια πρωτότυπη ιδέα, με μυστηριώδη δομή, θριλερικούς απόηχους και ωραιότατες εικόνες, που αντανακλά την αγωνία μιας κοινωνίας που κουβαλά «όλα τα βάρη του κόσμου» από τον σκηνοθέτη της «Διόρθωσης» Θάνο Αναστόπουλο.

Matching Jack

Της Νάντια Τας
Με τους: Τζασίντα Μπάρετ,
Τζέιμς Νέσμπιτ
Δραματική, 2010, Αυστραλία
 Τηλεοπτικού ύφους δραματική ταινία για τις προσπάθειες μιας μητέρας να βρει δότη μοσχεύματος για το παιδί της που πάσχει από λευχαιμία. Ανάλαφρη, τηρουμένων των αναλογιών, γλυκανάλατη και απομακρυσμένη από την πραγματικότητα.


Φθινόπωρο / Autumn

Του Οζκάν Αλπέρ
Με τους: Ονούρ Σαϊλάκ, Μέγκι Κομπαλάντζε
Δραματική, 2008, Τουρκία / Γερμανία
 Ενας πολιτικός κρατούμενος αποφυλακίζεται ύστερα από 10 χρόνια και επιστρέφει στη μητέρα και το χωριό του. Βλέμματα στο άπειρο, ανέκφραστες ανταλλαγές διαλόγων, περίπατοι, ομίχλη, θάλασσα, πιάνο, βιολιά, μια ελπίδα για έρωτα. Σινεφίλ προβλεψιμότητα.


Σιωπηλό σπίτι / Silent House 

Των Κρις Κέντις, Λόρα Λάου
Με τους: Ελίζαμπεθ Ολσεν, Ανταμ Τριζ
Τρόμου, 2011, ΗΠΑ / Γαλλία
Ριμέικ ουρουγουανού θρίλερ («La casa muda») με ένα ενιαίο μονοπλάνο που ακολουθεί μια κοπέλα η οποία ξαφνικά παγιδεύεται μέσα στο σπίτι της και δεν μπορεί να βγει απ’ αυτό.



protothema

The Lone Ranger (2013) Trailer

The Guilt Trip (2012) Trailer

The Croods (2013) Trailer


Parker (2013) Poster

Nicole Kidman as Grace Kelly in 'Grace of Monaco' Drama


Crawlspace (2012) Poster


Not Fade Away (2012) Poster


Great Expectations (2012) Poster


Flight (2012) Posters


Broken City (2013) Poster


Μόρτενσεν και Ντανστ στα Χανιά


 Στο πανέμορφο παλιό λιμάνι των Χανίων βρίσκονται αυτές τις μέρες οι συντελεστές της ταινίας «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου», καθώς τα γυρίσματα έχουν ξεκινήσει στην Κρήτη από την περασμένη βδομάδα, από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και το μικρό χωριό Καλλικράτης στην περιοχή της Χώρας των Σφακίων.

Η πρώτη επίσημη φωτογραφία του φιλμ, που αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Πατρίσια Χάισμιθ το οποίο εκδόθηκε το '64, με την τριάδα των πρωταγωνιστών Βίγκο Μόρτενσεν, Κίρστεν Ντανστ και Οσκαρ Αϊζακ έκανε την εμφάνισή της την 1η Οκτωβρίου, κάνοντάς μας να ανυπομονούμε ήδη για το φιλμ που θα βγει στις αίθουσες όχι νωρίτερα από τον Δεκέμβριο του 2013.

Η ταινία, αμερικανική, αγγλική και γαλλική συμπαραγωγή, αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Χοσέιν Αμινί (υποψήφιου το 1997 για Οσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για τα «Φτερά της αγάπης» και υπεύθυνου για το σενάριο του «Drive»), ο οποίος υπογράφει και τη διασκευή της ιστορίας - ένα θρίλερ στο οποίο εμπλέκεται ένα ζευγάρι Αμερικανών, ένας νεαρός φοιτητής και ένας αστυνομικός τον οποίο σκοτώνει κατά λάθος ένας από τους τρεις.

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων στην Κρήτη, η παραγωγή έχει νοικιάσει δωμάτια σε 4 διαφορετικά ξενοδοχεία στα Χανιά, ενώ στο φρούριο του Φιρκά χρησιμοποιούνται έως και 15 κελιά σαν βάση όπου γίνεται όλη η προετοιμασία πριν από το χτύπημα της κλακέτας (τα μαλλιά, το μέικ απ των ηθοποιών, τα κοστούμια κ.τ.λ.).

Οπως κάθε ταινία που διαδραματίζεται σε άλλη εποχή και οφείλει να είναι πιστή στο ύφος και στην κουλτούρα της, τα «Δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου» φιλοξενούν στα πλατό αυτοκίνητα των αρχών της δεκαετίας του '60: παλιά πούλμαν, BMW και Aston Martin εκείνης της εποχής, ενώ στις... προμήθειες έχουν συνεισφέρει το Ηράκλειο, η Αθήνα και η Λιβαδειά. Οι πρωταγωνιστές, ωστόσο, κυκλοφορούν με σύγχρονα αυτοκίνητα, καθώς για τη μεταφορά τους έχουν διατεθεί τρία Saab 9-5 Aero και στη διάθεσή τους έχουν 3 αυτοκινούμενα τροχόσπιτα ως καμαρίνια. Τον όγκο της παραγωγής συμπληρώνουν 10 φορτηγά που έχουν μεταβεί στην Κρήτη από την Αθήνα - το καθένα με διαφορετικό εξοπλισμό (είδη φωτισμού, μακιγιάζ, σκηνικά στοιχεία), ενώ βαν των 9 θέσεων είναι στη διάθεση του συνεργείου για τις μετακινήσεις του (συνολικά, στο συνεργείο δουλεύουν 143 Ελληνες και 33 ξένοι διαφορετικών εθνοτήτων).

Στην εβδομάδα που διανύουμε, στα Χανιά, οι κάμερες δουλεύουν για γυρίσματα στη συνοικία Χαλέπα, στο μοναστήρι της Αγίας Κυριακής και στην Παλιά Πόλη. Το μεγάλο γύρισμα, όμως, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, οπότε και θα φωτιστεί ολόκληρο το ιστορικό χανιώτικο λιμάνι.

Με τα μάτια στραμμένα στην Κρήτη, λοιπόν, αναμένουμε την άφιξη της παραγωγής στην Αθήνα, εντός περίπου δύο εβδομάδων, προκειμένου να γυριστούν σκηνές στην Ακρόπολη και την Πλάκα.
Στο μεταξύ, ο Βίγκο Μόρτενσεν κάνει τις βόλτες του ανενόχλητος, όπως μαθαίνουμε, στα σοκάκια των Χανίων, απολαμβάνει τα σουβλάκια του και τις μπίρες του, χωρίς κανείς να καταλαβαίνει ότι ο γοητευτικός Δανός ήταν πρωταγωνιστής στην επική τριλογία του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών».
Το βιβλίο «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου», στο οποίο βασίζεται η κινηματογραφική ταινία, κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Αγρα».

cinemag

Πέμπτη 04/10/2012 - Ταινίες στην Ελληνική TV

20:00 Πράκτορες 005 εναντίον χρυσοποδαρου ΕΤ3 Ελληνική ταινία
22:00 O κυνηγημένος ANT1 Ξένη ταινία
22:00 Οι επικίνδυνοι Star Ξένη ταινία
22:00 Μαμούθ ΕΤ1 Κωμωδία
02:00 Εξομολογήσεις γυναικών Star Ξένη ταινία