Προσεχώς

Προσεχώς


Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Πίθος: Nέα υπηρεσία αποθηκευτικού χώρου online

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ) ανακοίνωσε ότι, μέσω της ελληνικής Υποδομής Πλέγματος Υπολογιστικών Συστημάτων που λειτουργεί (HellasGrid), παρέχει τη νέα υπηρεσία Δικτυακού αποθηκευτικού χώρου «Πίθος» ελεύθερα και δωρεάν, σε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές, καθώς και τα λοιπά μέλη της ελληνικής ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.

Η υπηρεσία «Πίθος» προσφέρει σε κάθε χρήστη 50 GigaBytes δικτυακού αποθηκευτικού χώρου, προσβάσιμα από παντού, πάντοτε και με ασφάλεια. Οι χρήστες μπορούν να αποθηκεύσουν τα αρχεία τους και να τα μοιραστούν με άλλους χρήστες ή/και ομάδες χρηστών. Επιπλέον, η υπηρεσία προσφέρει δυνατότητες αναζήτησης, αρχειοθέτησης (versioning), συγχρονισμού και τήρησης αντιγράφων εφεδρείας (sync/backup), καθώς και αξιοποίησής της ως αποθηκευτικού μέσου από άλλες εφαρμογές.

Πρόκειται για ένα εργαλείο, που διευρύνει τις δυνατότητες εργασίας και έρευνας για φοιτητές και ερευνητές, επιτρέποντάς τους την ασφαλή πρόσβαση σε μεγάλο όγκο δεδομένων, από όπου και αν βρίσκονται. Το λογισμικό έχει αναπτυχθεί και διατίθεται με άδεια ανοιχτού κώδικα και η υπηρεσία διαθέτει ανοιχτό τρόπο διασύνδεσης (API) για συνεργασία με άλλες εφαρμογές.

H υπηρεσία «Πίθος» υλοποιείται από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με τα παρακάτω συμμετέχοντα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών - Ερευνητική Μονάδα 6, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, Πολυτεχνείο Κρήτης, ΤΕΙ Αθήνας, ΤΕΙ Ηπείρου, ΤΕΙ Καλαμάτας, ΤΕΙ Κρήτης, ΤΕΙ Μεσολογγίου, ΤΕΙ Σερρών, ΤΕΙ Χαλκίδας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Για τα λοιπά ιδρύματα, εκκρεμεί η σύνδεση τους με το σύστημα «Πίθος».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπηρεσία «Πίθος», οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το http://pithos.grnet.gr/, το φόρουμ του ΠΙΘΟΣ https://pithos.grnet.gr/forum/ ή να απευθυνθούν στο pithos@grnet.gr.

Η ΕΔΕΤ ΑΕ έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση του Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας κατά το πρότυπο των αντίστοιχων Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών Δικτύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνδέει περισσότερους από 90 φορείς, στους οποίους περιλαμβάνονται όλα τα ΑΕΙ, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, καθώς και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, εξυπηρετώντας συνολικά περί τους 500.000 χρήστες. Λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής Κοινωνίας της Πληροφορίας, προωθεί την ευρυζωνικότητα στη χώρα μας και συμβάλλει στην προώθηση του ηλεκτρονικού επιχειρείν στις ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Η ΕΔΕΤ ΑΕ λειτουργεί επίσης την ελληνική Υποδομή Πλέγματος Υπολογιστικών Συστημάτων ΗellasGrid (www.hellasgrid.gr), υποστηρίζοντας προηγμένες εφαρμογές Ηλεκτρονικής Επιστήμης (e-science). Το HellasGrid διατίθεται δωρεάν στην ελληνική ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα και είναι πλήρως ενσωματωμένο στην Πανευρωπαϊκή υποδομή Πλέγματος EGEE (www.eu-egee.org).

Η υποδομή του επιτρέπει τη συγκέντρωση, τον υπολογισμό και το διαμοιρασμό επιστημονικών δεδομένων σε κλίμακα που δεν θα ήταν εφικτή στα μεμονωμένα ερευνητικά εργαστήρια.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου