Προσεχώς

Προσεχώς


Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Αvatar (2009)

«Αvatar» του Τζέϊμς Κάμερον

Με τους Σαμ Γουόρδινγκτον, Σιγκούρνι Γουίβερ, Μισέλ Ροντρίγκεζ, Ζόι Σαλντάνα, Τζιοβάνι Ριμπίζι

Στις 18 Δεκεμβρίου 2009, 12 χρόνια και 4 ημέρες μετά την πρεμιέρα του φαινομένου «Τιτανικός», το καινούργιο υπέρ-φιλόδοξο πόνημα του Καναδού σκηνοθέτη (που, παρά τη δεκαετή απουσία του από το σινεμά μυθοπλασίας, πήρε 200 εκατομμύρια δολάρια και τρία χρόνια διορία από τη Fox για να εφεύρει καινούργιες τεχνολογίες και «να φέρει επανάσταση στον τρόπο που φτιάχνουμε και βιώνουμε τρισδιάστατες ταινίες»), θα συναντήσει επιτέλους το κοινό.

3D ταινία επιστημονικής φαντασίας, το «Αvatar» αφηγείται περιπέτειες και αφουγκράζεται διλήμματα παραπληγικού βετεράνου του αμερικανικού στρατού άμα τη αφίξει του σε μακρινό πλανήτη. Εκεί, ως Avatar (ανθρώπινο μυαλό σε εξωγήινο σώμα), θα βρεθεί στο επίκεντρο της διαμάχης ανάμεσα στους ανθρώπους-εισβολείς και στους εξωγήινους ιθαγενείς.


Μετά την ολοκλήρωση 8μηνων γυρισμάτων με τους ηθοποιούς του, ο Κάμερον διανύει αυτή τη στιγμή τη «CGΙ κόλαση» του διετούς post-production, ώστε να κάνει πρωτόγνωρα ρεαλιστικά τα γεννημένα στο κομπιούτερ τοπία και πλάσματα του εξωγήινου πλανήτη.

Μια ιδέα για τον τρόπο δουλειάς του δίνει η παλιά του φίλη, Γουίβερ, που ενσαρκώνει μία -ηρωίδα εντελώς διαφορετική από τη Ρίπλεϊ του «Αliens» και δηλώνει: «Τον πείραζα διαρκώς αφού, κατά τη γνώμη μου, σε αυτή την ταινία ερμηνεύω ουσιαστικά τον Τζιμ Κάμερον, απεικονίζοντάς τον ως μια ιδιοφυή, ατρόμητη ιδεαλίστρια και τελειομανή επιστήμονα, που όμως κρύβει μια μεγάλη καρδιά».


Το ότι οι λέξεις "δαπανηρή" και "φιλόδοξη" δεν είναι αρκετές για να περιγράψουν την 3-D υπερπαραγωγή του Τζέιμς Κάμερον, Avatar, το ξέραμε. Ότι μάλλον θα μιλάμε για το ακριβότερο έργο όλων των εποχών το μάθαμε από δημοσίευμα του περιοδικού Time (το οποίο βέβαια διαδόθηκε αμέσως στο ιντερνετικό cine-χωριό), που ούτε λίγο ούτε πολύ υπολόγισε το μέχρι στιγμής κόστος του πολυαναμενόμενου sci-fi φιλμ σε κάτι περισσότερο από 300 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς προφανώς να περιλαμβάνεται στο ποσό το «τσουχτερό» χάδι των διαφημιστικών εταιρειών που θα αναλάβουν την προώθηση της ταινίας.

Αν αυτές οι εκτιμήσεις δε διαψευστούν, το Avatar θα σπάσει το ρεκόρ των Πειρατών της Καραϊβικής (αναφερόμαστε στο At Worldʼs End του 2007), την πιο πολυδάπανη μέχρι σήμερα παραγωγή που είδαμε στη μεγάλη οθόνη (300 εκατομμύρια στοίχισαν οι περιπέτειες του Σπάροου).

Το αρχικό budget του Avatar, είχε ήδη «πονέσει» την τσέπη της Fox, αφού με το καλημέρα (πριν από σχεδόν δύο χρόνια) ο Καναδός σκηνοθέτης είχε αναλάβει για 200 εκατομμύρια να φέρει με το επικών διαστάσεων νέο του πόνημα την επανάσταση στις 3-D τεχνολογίες. Και ακόμα κι αν η παραγωγή επιμένει να διαψεύδει φήμες που θέλουν την ταινία να «καταπίνει» πάνω από 350 συνολικά, όλοι ξέρουν ότι ανάμεσα σε προϋπολογισμούς και στον απολογισμούς μεσολαβεί το χάος.



Το Time επίσης καταγράφει μεταξύ άλλων σχολίων την πρόβλεψη του Σπίλμπεργκ ότι το Avatar θα είναι η μεγαλύτερης κλίμακας 3-D live action ταινία που έγινε ποτέ, τη δήλωση του Κάμερον ότι στο εξής κάθε του μελλοντικό εγχείρημα θα είναι τρισδιάστατο, αλλά και την άποψη του Πίτερ Τζάκσον ότι σχεδόν κάθε είδους ταινία μπορεί να επωφεληθεί και να αναδειχθεί από τη 3-D τεχνολογία. Κοινώς, εδώ είναι το μέλλον (-παλιότερη δήλωση του Γιον Φαβρό για το Avatar)!

Το σενάριο της ταινίας (όπου πρωταγωνιστούν οι Σαμ Γουόρδιγκτον και Σίγκουρνι Γουίβερ) είναι επίσης του Κάμερον ο οποίος βασίστηκε σε μία ιδέα που υπήρχε στο μυαλό του εδώ και μία δεκαετία περίπου, για έναν πρώην πεζοναύτη που μεταφέρεται σε έναν μακρινό πλανήτη πλούσιο σε κάθε είδους χλωρίδα και πανίδα, όπου ως Avatar -με ανθρώπινο εγκέφαλο μέσα σε εξωγήινο σώμα- βρίσκεται στο επίκεντρο της μάχης των ιθαγενών του πλανήτη για επιβίωση απέναντι στην απειλή των γήινων εισβολέων.


Τα περίπου οκτάμηνα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν σε Λος Άντζελες και Νέα Ζηλανδία, ενώ το project διανύει πλέον ένα μαραθώνιο post-production, καθώς οι παραδοσιακές τεχνικές κινηματογράφησης συνδυάζονται με ό,τι πιο σύγχρονο στον τομέα της φωτογραφίας και των ψηφιακών τεχνολογιών, ώστε το κοινό να απολαύσει ένα υπερσύγχρονο και μοναδικό φουτουριστικό θέαμα. Ρεπόρτερς πάντως στις ΗΠΑ, στους οποίους επιτράπηκε να πάρουν μια γεύση από το τι θα δούμε στις αίθουσες στο τέλος του χρόνου, αναφέρουν ότι με δυσκολία ξεχωρίζεις την πραγματικότητα από τα εφέ, σε σκηνές που ξαφνιάζουν όσο και μαγνητίζουν το μάτι σε ένα μοναδικό πινγκ-πονγκ οπτικής ψευδαίσθησης και αληθινής εικόνας!

Δώδεκα χρόνια μετά τον «Τιτανικό», ο τελειομανής Κάμερον ετοιμάζεται να ξαναγράψει Ιστορία.





Το επισημο site της ταινιας : http://www.avatarmovie.com/

To trailer της ταινιας μαζι με επιπλεον υλικο θα παιχτει στους κινηματογράφους στις 21/8/2009

1 σχόλιο: