Προσεχώς

Προσεχώς


Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Το σινεµά έρχεται... σπίτι


Ο Ντάνιελ Ράντκλιφ (αριστερά) και ο Ρέιφ Φάινς στην ταινία «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου, µέρος 2ο» είναι από τις πιο πολυαναµενόµενες της χρονιάς και κάνει πρεµιέρα στις ΗΠΑ στις 15 Ιουλίου (στην Ελλάδα µία ηµέρα νωρίτερα). Αν ισχύσουν τα σχέδια των µεγάλων κινηµατογραφικών στούντιο, κάποιος θα µπορεί 30 µέρες µετά την πρεµιέρα να την κατεβάσει σε υψηλή ευκρίνεια από το Ιντερνετ.

ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Βρισκόµαστε ένα βήµα πριν από τη «µεταφορά» του σινεµά απευθείας από τα στούντιο στο σπίτι µας.

Tο οργανωµένο σχέδιο µεγάλων κινηµατογραφικών στούντιο (Warner Brothers, 20th Century Fox, Sony Pictures, Universal Studios) να λανσάρουν µια νέα υπηρεσία – το ψηφιακό video on demand – θα επιδεινώσει την κρίση που διάγει το σινεµά στις σκοτεινές αίθουσες (παγκοσµίως, αλλάκαι στην Ελλάδαεκτιµάται πως υπάρχει πτώση των εισιτηρίων επιπέδου40% τουλάχιστον), αλλά φαίνεται πως θα µας βάλει σε µια νέα εποχή.

Με λίγα λόγια, στόχος είναι οι ταινίες µε ήχο και εικόνα υψηλής ευκρίνειας (HD) να φτάνουν στον υπολογιστή µας µε παραγγελία και πληρωµή µέσω Ιντερνετ καιαπό εκεί στη HD οθόνη µας µέσασε τριάντα µόλις ηµέρες αφότου αρχίσει να προβάλλεται στις αίθουσες.

Η εφαρµογή του σχεδίου θα αρχίσει πρώτα από την Αµερική και προβλέπει τιµή 30 δολαρίων γιαενοικίαση µιας ταινίας. Τιµή αρκετά υψηλή για µια ταινία, όµως οι εταιρείες πιστεύουν ότι θα είναι µια συµφέρουσα λύση για µια οικογένεια που δεν θα έχει ανάγκη να µετακινηθεί ώς το σινεµά.

Υπάρχει µάλιστα η προοπτική να µπει και η Google στο παιχνίδι, υπογράφοντας συµφωνία µε τη Sony και τη Universal. Ετσι, ο χρήστης θα κάνει... κλικ και η ταινία θα κατεβαίνει µέσω YouTube κάτι που συνιστά και άµεση πρόκληση για το iTunes και την Amazon.

Το σχέδιο αυτό έχει διχάσει τονκινηµατογραφικό κόσµο σε µέτωπα. Η µείωση του διαστήµατος απότέσσερις µήνες σε τριάντα µέρες µεταξύ ανοίγµατος των ταινιών στις αίθουσες και νόµιµης«µεταφοράς» του ψηφιακού αρχείου απευθείας στον χρήστη για να το δει από τον καναπέ του θα συµπιέσει προς τα κάτω τα ήδη εξαιρετικά µειωµένα κέρδη των αιθουσών και θα αναγκάσει πολλές να κλείσουν.

Γνωστοί σκηνοθέτες τάσσονται υπέρ των αιθουσών, όπως οι Τζέιµς Κάµερον, Πίτερ Τζάκσον, Μάικλ Μαν, που υπέγραψαν επιστολή η οποία δηµοσιεύτηκε στο «Variety» και επιτίθεται ανοιχτά στα σχέδια των στούντιο, λέγοντας ότι η ιστορία αυτή θα χτυπήσει το box office αλλά και τους προϋπολογισµούς των ταινιών.

Αντίστοιχη επιστολή κατά του σχεδίου εξέδωσε τις προάλλες και η Εθνική Ενωση Κινηµατογραφικών Αιθουσών των ΗΠΑ (National Association of Theatre Owners -NATO).

Επισηµαίνοντας µια ακόµη παράµετρο: «Η χαµηλή τιµή ενοικίασης ταινιών υποσκάπτει τις πωλήσεις και τις ενοικιάσεις των πιο ακριβών DVD. Και το πρόβληµα των µειωµένων εσόδων στα home video δεν θα λυθεί βάζοντας από το παράθυρο ένα µοντέλο διανοµής που θα κανιβαλίσει και τα κινηµατογραφικά εισιτήρια».


Εως και µποϊκοτάζ

Πέρυσι οι τρεις µεγαλύτερες αλυσίδες κινηµατογραφικών αιθουσών της Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι αρνούνται να παρουσιάσουν την ταινία του Τιµ Μπάρτον «Alice in Wonderland» λόγω της πρόθεσης της Disney να κυκλοφορήσει την ταινία σε DVD και BluRay έναν µήνα πριν από την προκαθορισµένη ηµεροµηνία.

Kι ενώ η Cineworld και η Vue υποχώρησαν, η Odeon προχώρησε σε µποϊκοτάζ της ταινίας. Η προοπτική να συµβεί αυτό σε µεγαλύτερη κλίµακα είναι πιθανή. Και να σκεφτεί κάποιος πως στα περισσότερα µέρη του κόσµου – και στην Ελλάδα – για τις ταινίες που προβάλλονται στις αίθουσες µεσολαβεί έως και ένα εξάµηνο µέχρι να κυκλοφορήσουν σε DVD και BluRay, κάποιοι µήνες ακόµη για να προβληθούν σε συνδροµητική τηλεόραση και κοντά ένας χρόνος έως τη µη συνδροµητική τηλεόραση.

Πίσω απ’ όλα το θέµα είναι οικονοµικό: Tα κινηµατογραφικά στούντιο θεωρούν πως µε τη νέα προοπτική θα αντιµετωπίσουν τη µειωµένη πώληση και ενοικίαση DVD – φέτος είναι 40% πιο κάτω – ενώ θα χτυπηθεί και η πειρατεία.

tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου