Προσεχώς

Προσεχώς


Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Smartphone από… «ηλεκτρονικό χαρτί»

Ένα πρωτοποριακό smartphone κατασκεύασαν Καναδοί επιστήμονες: το PaperPhone, το οποίο ευελπιστεί να φέρει μία επανάσταση στο χώρο των «έξυπνων» κινητών, καθώς είναι φτιαγμένο από… «ηλεκτρονικό χαρτί».

Το PaperPhone έχει όλες τις δυνατότητες που έχουν και τα «συμβατικά» smartphones. Διαφορετικές λειτουργίες ενεργοποιούνται όταν το κινητό είναι διπλωμένο, λυγισμένο στις γωνίες ή τις πλευρές κ.ο.κ.

«Όλα θα μοιάζουν με αυτό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια» είπε ο δημιουργός του, Δρ. Ρόελ Βερτεγκάαλ. Η συσκευή αποτελεί «καρπό» της συνεργασίας Καναδών ερευνητών με το Human Media Lab (Queen's University) και το τμήμα Motivational Environments Research του Arizona State University.

«Μοιάζει, έχει την υφή και τη 'συμπεριφορά' ενός φύλλου interactive χαρτιού» αναφέρει σχετικά ο Βερτεγκάαλ σε ανακοίνωση. «Το χειρίζεστε διπλώνοντάς για να λειτουργήσει ως κινητό τηλέφωνο, σηκώνοντας ελαφρά τη γωνία για να αλλάξετε σελίδα (αν διαβάζετε e-book) ή γράφοντας πάνω του με ένα στυλό».

Το PaperPhone έχει πάχος χιλιοστών και συνδυάζει τεχνολογία e-ink (όπως στο Kindle της Amazon, μαζί με ειδικούς αισθητήρες και μία touchscreen η οποία μπορεί να αντιλαμβάνεται ζωγραφιές και κείμενο που γράφονται πάνω της.

Πρωταρχικός στόχος της κατασκευής του πρωτοτύπου ήταν να διερευνηθεί κατά πόσον είναι δυνατόν οι χρήστες να χειριστούν ένα smartphone λυγίζοντας και διπλώνοντάς το. Ο δρ. Βερτεγκάαλ προβλέπει ότι το PaperPhone, εάν σημειώσει επιτυχία, θα κάνει πραγματικότητα το «γραφείο χωρίς χαρτιά».

Το πρωτότυπο θα εκτεθεί στις 10 Μαΐου στη συνδιάσκεψη Computer Human Interaction, στο Βανκούβερ, όπου η ίδια ομάδα θα παρουσιάσει και το Snaplet: μία συσκευή που έχει τη δυνατότητα επίσης να αλλάζει λειτουργίες αναλόγως με το πώς είναι διπλωμένη: ρολόι χειρός όταν είναι τυλιγμένη γύρω από το χέρι, PDA όταν είναι απλωμένη, τηλέφωνο όταν βρίσκεται σε κοίλη μορφή.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου