Προσεχώς

Προσεχώς


Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ταινίες των Ιρανών «αντιφρονούντων» Τζ.Παναχί και Μ.Ρασούλοφ ταξιδεύουν στις Κάννες

Δύο ταινίες των Ιρανών κινηματογραφιστών Τζαφάρ Παναχί και Μοχάμαντ Ρασούλοφ θα προβληθούν στο 64ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές. Οι ίδιοι οι σκηνοθέτες θα απουσιάζουν, αφού τούς έχει απαγορευτεί η έξοδος από την χώρα.

«Η πραγματικότητα του να είσαι ζωντανός και το όνειρο του να κρατάς το σινεμά ζωντανό μάς παρακινεί να ανεχόμαστε τους υπάρχοντες περιορισμούς στο ιρανικό σινεμά» αναφέρει σε επιστολή που έστειλε στο Φεστιβάλ ο Τζαφάρ Παναχί.

Η ταινία του Μοχάμαντ Ρασούλοφ «Good Bye» θα προβληθεί στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα και αποτελεί την ιστορία ενός νεαρού δικηγόρου που προσπαθεί να βρει βίζα για να βγει από τη χώρα. Η ιστορία είναι αυτοβιογραφική, μιας και ο ίδιος ο Ρασούλοφ είχε επιχειρήσει να κάνει κάτι παρόμοιο τον χειμώνα του 2010/2011.

Στο «This is not a Film» οι Τζαφάρ Παναχί και Μοτζτάμπα Μιρταχμάς, ρίχνουν μια ματιά στο διάστημα που ο Τζ.Παναχί περίμενε το αποτέλεσμα της έφεσής του. Μέσα από την καταγραφή μιας μέρας από τη ζωή του, η ταινία εξετάζει την κατάσταση του σύγχρονου ιρανικού σινεμά.

Η ταινία θα προβληθεί σε ειδική προβολή, στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος.

«Η ταινία του Μοχάμαντ Ρασούλοφ και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε, το «ημερολόγιο» του Τζαφάρ Παναχί για τις ημέρες που δεν του επιτρεπόταν να εργαστεί, αποτελούν μια πράξη αντίστασης στην δικαστική απόφαση που τους αφορά» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό.

«Το γεγονός ότι τις έστειλαν στις Κάννες, την ίδια εποχή, την ίδια χρονιά, όταν αντιμετωπίζουν την ίδια μοίρα, είναι μια πράξη γεμάτη κουράγιο με ένα σημαντικό καλλιτεχνικό μήνυμα» προσθέτει.

«Τα προβλήματά μας, είναι μαζί και η περιουσία μας. Κατανοώντας αυτό το πολλά υποσχόμενο παράδοξο, καταφέραμε να μην χάσουμε την ελπίδα μας και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε, αφού πιστεύουμε ότι όπου κι αν ζούσαμε στον πλανήτη θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, μικρά η μεγάλα. Αλλά είναι καθήκον μας να μην ηττηθούμε και να βρούμε λύσεις» λέει από την πλευρά του ο Τζαφάρ Παναχί.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου