Προσεχώς

Προσεχώς


Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Το Μπλόκο (1965)


ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ" του ΑΔΩΝΙ ΚΥΡΟΥ, μια από τις σημαντικότερες ελληνικές ταινίες για το έπος της εθνικής αντίστασης, με θέμα τα τραγικά αληθινά γεγονότα του "Μπλόκου της Κοκκινιάς", θα προβάλλεται στους κινηματογράφους σε επανέκδοση από τις 18 Αυγούστου.

Το Μπλόκο είναι η μοναδική μεγάλου μήκους ταινία που γύρισε στην Ελλάδα ο Άδωνις Κύρου. Ο σκηνοθέτης το 1945, τραυματισμένος και κυνηγημένος για τη συμμετοχή του στην Αντίσταση και στα Δεκεμβριανά, κατέφυγε στο Παρίσι. Είναι ένας από τους νεαρούς αριστερούς στους οποίους η γαλλική κυβέρνηση έδωσε υποτροφία για να σπουδάσουν, σώζοντάς τους με αυτόν τον τρόπο από τις διώξεις και προκαλώντας την αγανάκτηση των ελληνικών υπηρεσιών, «γιατί τους έδινε τη δυνατότητα να κάνουν κομμουνιστική προπαγάνδα εκ του ασφαλούς».

Ήταν βασικός συνεργάτης στα κινηματογραφικά περιοδικά Positif, Age de Cinema και Cahiers du Cinema και έγινε διεθνώς γνωστός για τα βιβλία του Ο σουρεαλισμός στον κινηματογράφο και Ερωτισμός και κινηματογράφος. Το σενάριο είναι του γνωστού θεατρικού συγγραφέα και μέλους της συντακτικής επιτροπής της Επιθεώρησης Τέχνης Γεράσιμου Σταύρου, ο οποίος ήταν μέλος της θεατρικής ομάδας που έδινε παραστάσεις στα ελεύθερα βουνά και έκανε εξορία στη Μακρόνησο.

Είναι η πρώτη ταινία που επικεντρώνεται στην Αντίσταση και παρουσιάζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Αριστεράς, μέσα από ένα γεγονός που είχε χαραχτεί στη λαϊκή μνήμη, το μπλόκο της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου του 1944, στο οποίο οι Γερμανοί και οι ταγματασφαλίτες εκτέλεσαν 150 μέλη του ΕΑΜ και πήραν χιλιάδες όμηρους στο Χαϊδάρι.

Η ταινία είναι πιστή στην αναπαράσταση του μπλόκου, με εξαίρεση το γεγονός ότι αποσιωπά τον πρωτεύοντα ρόλο των «τσολιάδων» των Ταγμάτων Ασφαλείας. Μάλιστα, στις σκηνές της συγκέντρωσης των ανδρών στην πλατεία της Οσίας Ξένης και της εκτέλεσης των μελών του ΕΑΜ που υπόδειχναν οι «μασκοφόροι» ακολουθεί κατά γράμμα το αντάρτικο σχεδίασμα που δημοσιεύτηκε σε παράνομο λεύκωμα της Κατοχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου