Προσεχώς

Προσεχώς


Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Φεστιβάλ Cult Ελληνικού Κινηματογράφου 2011

Σεξ, αστυνομικό μυστήριο, ναρκωτικά, αλλά και Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος... Ολα αυτά μαζί στο μίξερ του δημοφιλούς Φεστιβάλ Cult Ελληνικού Κινηματογράφου, που επιστρέφει από τις 16 έως τις 19 Φεβρουαρίου, για 9η συνεχή χρονιά, στο Gagarin 205 Live Music Space. Αφιερώματα στους Λάκη Κομνηνό, Τέρη Χρυσό, Γιώργο Πετρόχειλο, Παύλο Παρασχάκη και Μάρκο Λεζέ απαρτίζουν τις προβολές του φεστιβάλ, όπου θα δούμε μεταξύ άλλων:

Το «Ταγκό 2001», μία από τις πιο μυστήριες ταινίες του Κώστα Καραγιάννη, με τον Λάκη Κομνηνό σε ρόλο εραστή που σκοτώνει κατά λάθος τη λεσβία παρτενέρ της φιλενάδας του. Το «Καυτές διακοπές», ένα ελληνικό b-movie της δεκαετίας του ’70, με τον Κομνηνό στον ρόλο ενός πατέρα που παίρνει τον νόμο στα χέρια του όταν η κόρη του βρίσκεται νεκρή.

Τη «Συνωμοσία στη Μεσόγειο» του Βασίλη Γεωργιάδη, με τον ηθοποιό να πρωταγωνιστεί στην ελληνική απάντηση στον 007, μια διεθνή παραγωγή με τον Κώστα Γκουσγκούνη ως δολοφόνο!

Αλλά και το «Στη σκιά του Lemmy Caution» του Νίκου Ζερβού, που είδαμε στις αίθουσες το 2002. Ο Λάκης Κομνηνός πρωταγωνιστεί εδώ σε μια αναφορά στα φιλμ νουάρ, όπου τον ομώνυμο ήρωα υποδυόταν ο Εντι Κόνσταντιν.

Ο Ελληνας ήρωας είναι ένας αστυνομικός σε απόσυρση, λόγω του παρελθόντος του. Ενα στημένο όμως παιχνίδι τον επαναφέρει στη ζωή της αθηναϊκής κοινωνίας. Το αφιέρωμα στο κινηματογραφικό έργο του ηθοποιού συμπληρώνουν οι ταινίες «Οι απάνθρωποι» του Παύλου Φιλίππου και «Τράνζιτο» της Ισαβέλλας Μαυράκη (η σκηνοθέτις θα είναι παρούσα στην προβολή της ταινίας).

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμα το «Μιρέλλα: η σάρκα της ηδονής» του Παύλου Παρασχάκη, με τους Γκιζέλα Ντάλι, Φαίδωνα Γεωργίτση και Νίκο Βανδώρο, όπως και το «Οι δαίμονες της βίας και του σεξ» - προβολές αφιερωμένες στη μνήμη της Ντάλι, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να δούμε το «Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι και ο τραυματισμένος καλλιτέχνης αναστενάζει» του Νίκου Αλευρά - μια ταινία «μαύρο πρόβατο» του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου (ΝΕΚ) που προκάλεσε μέγα σκάνδαλο το 1984, όταν κόπηκε ξαφνικά στον αέρα ενώ ήταν ήδη για 20 λεπτά σε εξέλιξη η προβολή της από το κρατικό κανάλι της ΥΕΝΕΔ.

Τι ήταν αυτό που σόκαρε τόσο πολύ τους τηλεθεατές, που έσπασαν κυριολεκτικά τα τηλέφωνα και μαζεύτηκαν έξω από το ραδιομέγαρο ενώ στις οθόνες τους έπαιζε... χιόνι; Μήπως ο γενειοφόρος Νίκος Αλευράς που γυμνός θήλαζε στην αγκαλιά της γυμνόστηθης μούσας του; Τα υπόλοιπα επί της οθόνης.

«Μου αρέσε ο ρόλος και τον έκανα»

Ο Λάκης Κομνηνός θα είναι παρών το ερχόμενο Σάββατο στο Gagarin για τη βράβευσή του από το φεστιβάλ. Ο ίδιος μας είπε σχετικά: «Εγώ ανήκω σε έναν κινηματογράφο που ο κόσμος αγάπησε, έμπαινε μέσα χωρίς εισιτήριο. Ανήκω σε μια ιδιόμορφη παραγωγή. Οι ταινίες που έπαιξα γίνονταν από τον αγώνα ενός παραγωγού και μιας ομάδας ανθρώπων. Και μάλιστα σε μια εποχή πολύ πιο δύσκολη τότε απ’ ό,τι τώρα. Τώρα, ό,τι εργαλεία έχουν οι μεγάλες χώρες παραγωγής, τα έχουμε κι εμείς κι ας υστερούμε σε χρήματα».

Παρ’ όλα αυτά, ο χαρακτηρισμός καλτ δεν τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. «Εγώ με τον χαρακτηρισμό καλτ διαφωνώ, έτσι όπως έχουμε μάθει να το ορίζουμε», εξηγεί. «Απλώς υπάρχει μια διάθεση επιλογής, υπάρχουν ταινίες που δεν παίζονται από την τηλεόραση ή δεν έκαναν αυτή την πορεία του ελληνικού συστήματος θεάματος... Στις ταινίες έπαιζα γιατί μου άρεσαν. Δεν κοιτούσα ποτέ το είδος. Μου άρεσε ο ρόλος και τον έκανα. Για να γίνει μια ταινία πετυχημένη, χρειάζεται και μια σειρά από μικρά θαύματα».

  • GAZEBO
  • Καλεσμένος του 9ου Φεστιβάλ Cult Ελληνικού Κινηματογράφου είναι ο διασημότερος σταρ της ιταλο-ντίσκο της δεκαετίας του '80, ο αγαπητός στην Ελλάδα Gazebo
εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου