Προσεχώς

Προσεχώς


Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Το Άδυτο - Sanctum 3D (2011)

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Τζέιμς Κάμερον επιμελείται την παραγωγή σε μια εντυπωσιακή τρισδιάστατη περιπέτεια, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.

Μια ομάδα δυτών υποβρυχίων σπηλαίων καταδύεται στο πιο όμορφο και ανεξερεύνητο σύστημα σπηλαίων του κόσμου. Την αποτελούν ο Φρανκ ΜακΓκίρ, ένας δεξιοτέχνης εξερευνητής, ο 17χρονος γιος του, Τζος, και ο δισεκατομμυριούχος χρηματοδότης Καρλ Χάρλεϊ.

Όταν μια τροπική καταιγίδα ξεσπά ξαφνικά, η μόνη διέξοδος τους αποκόπτεται λόγω μεγάλης ροής νερού, αναγκάζοντάς τους έτσι να μετακινηθούν.

Πρέπει γρήγορα να καταστρώσουν ένα σχέδιο για να βγουν ζωντανοί από το υποβρύχιο αυτό σπήλαιο που δεν συγχωρεί κανένα λάθος.


Ελληνική πρεμιέρα στις 10 Φεβρουαρίου 2011 στους κινηματογράφους σε 3D.

Η ταινία
είναι εμπνευσμένη από μια αληθινή εμπειρία του στενού συνεργάτη του Κάμερον, Αντριου Γουίτ, και γυρισμένη με το ίδιο σύστημα 3D κάμερας που χρησιμοποιήθηκε για το «Avatar».

Η ιστορία έχει ως εξής: Το 1988, ο παραγωγός και γνωστός εξερευνητής σπηλαίων, Αντριου Γουίτ, οδήγησε μια ομάδα σε ένα απομακρυσμένο σύστημα σπηλαίων, που βρίσκεται κρυμμένο στην πεδιάδα Νούλαρμπορ στην Αυστραλία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, μια σφοδρή καταιγίδα προκάλεσε την κατάρρευση της εισόδου του σπηλαίου, παγιδεύοντας την ομάδα των 15 πολλά μέτρα κάτω από το έδαφος. Χάρη στην αποστολή διάσωσης που οργανώθηκε, όλοι επιβίωσαν.

Η ανεξίτηλη αυτή εμπειρία έδωσε πρώτης τάξης υλικό στον Γουίτ για μια ταινία. Με τη βοήθεια του σεναριογράφου Τζον Γκάρβιν ύφανε μια κλασική ιστορία ενηλικίωσης, για έναν νεαρό που δεν τα πάει καλά με τον πατέρα του έως ότου οι δυο τους έρθουν κοντά μέσα από τον αγώνα της επιβίωσης. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβε ο Κάμερον. «Πριν από πέντε χρόνια, ο Αντριου Γουίτ μού ανέφερε την ιδέα για το ''Αδυτο'' και τη λάτρεψα», εξηγεί ο σκηνοθέτης των δύο μεγαλύτερων εμπορικών επιτυχιών στο κινηματογραφικό στερέωμα. «Με τον Αντριου είχαμε ζήσει στο παρελθόν μεγάλες περιπέτειες. Είχαμε καταδυθεί βαθιά στον ωκεανό, σε ανεξερεύνητα βάθη, για να ερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε άγνωστα σημεία του ωκεανού, αλλά και άγνωστους θαλάσσιους οργανισμούς, για το ''Aliens of the Deep''. Εχουμε εξερευνήσει, επίσης, τον ''Τιτανικό'' (για τα ''Φαντάσματα της αβύσσου'') και το ''Bismarck''».

Με τον καιρό, οι δύο συνεργάτες, με πρωτεργάτη τον μηχανικό Βινς Πέις, ανέπτυξαν ένα φωτογραφικό σύστημα που θα μπορούσε να λειτουργήσει κάτω από ακραίες συνθήκες. Αυτό δεν είναι άλλο από το Cameron/Pace Fusion 3D Camera System - ένα στερεοσκοπικό σύστημα κάμερας υψηλής ανάλυσης που ο Κάμερον χρησιμοποίησε στο «Avatar». Για το φόντο της δράσης χρησιμοποιήθηκε η Παπούα - Νέα Γουινέα, πατρίδα για μερικά από τα πιο εντυπωσιακά υποβρύχια περιβάλλοντα στον κόσμο, με τα πελώρια σπήλαια, τους επιβλητικούς καταρράκτες και τους μοναδικούς σταλακτίτες. Πέρα από τη δημιουργία μιας σειράς υποβρύχιων σπηλαίων, ο σκηνογράφος Νίκολας ΜακΚάλουμ κατασκεύασε κι έναν τεράστιο υπόγειο καταρράκτη, ύψους 14 μέτρων, με πραγματικό αναβλύζοντα νερό από την κορυφή του, μέσω μιας αντλίας που μπορούσε να παρέχει 20.000 λίτρα νερού το λεπτό.

Συμπέρασμα; Δώστε... νερό στον Τζέιμς Κάμερον και εκείνος θα κάνει θαύματα. Είναι θέμα χημείας... δύο μέρη υδρογόνου και ένα οξυγόνου.

  • Σε δεξαμενή νερού
  • Γυρίσματα για «Το άδυτο» έγιναν και σε πραγματικά σπήλαια της Νότιας Αυστραλίας, ενώ υποβρύχιες σκηνές έλαβαν χώρα στο Κουίνσλαντ, σε μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως δεξαμενές νερού, μήκους 40 μέτρων και χωρητικότητας 7,2 εκατ, λίτρων νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου