Προσεχώς

Προσεχώς


Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Βαρβάκης, ο επόμενος Greco του Γιάννη Σμαραγδή.

Ενας Ελληνας πειρατής και μετέπειτα μεγαλέμπορος στη Ρωσία είναι αυτός που σύστησε το χαβιάρι σε όλο τον κόσμο, από τη Ρωσία ώς τη Γαλλία και τη Νέα Υόρκη, και το μετέτρεψε από λαϊκό μεζέ σε παγκόσμιο έδεσμα της υψηλής κοινωνίας.

Βρήκε τον τρόπο να το συσκευάζει έτσι ώστε να διατηρείται φρέσκο κατά τη μεταφορά και θησαύρισε. Εδωσε όμως όλη την περιουσία του στην Ελληνική Επανάσταση και στην εκπαίδευση των Ελλήνων. Εχτισε μία σχολή στην Αθήνα, η οποία κάηκε στον Εμφύλιο. Στη θέση της βρίσκεται μια κεντρική αγορά. Είναι ο Ιωάννης Βαρβάκης, ιδρυτής της Βαρβακείου Σχολής, στη θέση της οποίας βρίσκεται σήμερα η Βαρβάκειος Αγορά.

Ο Ιωάννης Βαρβάκης, από τους πλουσιότερους Ελληνες του 18ου αιώνα, είναι το θέμα της νέας ταινίας του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, με τίτλο «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι». Πρόκειται για μια ελληνο-ρωσο-ισπανο-αμερικανική παραγωγή, με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ και γυρίσματα στο Αιγαίο, την Κρήτη, αλλά και στα ανάκτορα της Μεγάλης Αικατερίνης, στην Αγία Πετρούπολη, όπου βρίσκεται σήμερα το Μουσείο Ερμιτάζ. Από ελληνικής πλευράς θα πρωταγωνιστούν οι Λάκης Λαζόπουλος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γιάννης Βούρος και Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, ενώ το καστ συμπληρώνουν 50 Ελληνες, Ρώσοι, Αγγλοι, Ισπανοί και Αμερικανοί ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων ο Χουάν Ντιέγκο Μπότο, που βραβεύτηκε για το ρόλο του ιεροεξεταστή Γκεβάρα, στην ταινία «El Greco». Τα κοστούμια θα σχεδιάσει η Λάλα Ουέτε που απέσπασε το βραβείο «Γκόγια» για τα κοστούμια του «El Greco».

Το σενάριο της ταινίας είναι ήδη έτοιμο: ξεκινά το 1770 και «βρίσκει» τον Ιωάννη Βαρβάκη, από τα Ψαρά, πειρατή στο Αιγαίο, όπου συμμετείχε στο κάψιμο της τουρκικής αρμάδας από τους Ρώσους στο Τσεσμέ. Αναζητείται ο πρωταγωνιστής, που θα είναι πάντως ξένος ηθοποιός. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ταινία έχει ήδη εξασφαλίσει διεθνή διανομή. Τα γυρίσματα θα γίνουν μέσα στο 2011, ενώ η ταινία θα βγει στις αίθουσες το 2012.

Ο σκηνοθέτης θα παρουσιάσει για πρώτη φορά δημόσια την ταινία του σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών, την ερχόμενη Τρίτη. Ο Γ. Σμαραγδής θα παραδώσει μάθημα σκηνοθεσίας στους φοιτητές της Σχολής κινηματογράφου του ΑΠΘ και στο κοινό. Το ίδιο βράδυ θα παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» το λεύκωμα «El Greco, η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή» (εκδόσεις «Μίλητος»), το οποίο έγραψε η παραγωγός της ταινίας και σύζυγος του σκηνοθέτη, Ελένη Σμαραγδή.

enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου