Προσεχώς

Προσεχώς


Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Nintendo 3DS: Tρισδιάστατο χωρίς γυαλιά

Γύρω το Μάρτιο του 2011 αναμένεται να κυκλοφορήσει η νέα φορητή κονσόλα της Nintendo, η οποία θα προβάλλει τρισδιάστατη εικόνα χωρίς να απαιτεί τη χρήση ειδικών γυαλιών.

Η ιαπωνική εταιρεία προανήγγειλε τη νέα παιχνιδομηχανή, με την προσωρινή ονομασία Nintendo 3DS, χωρίς να αποκαλύψει τεχνικές λεπτομέρειες.

Διευκρίνισε μόνο ότι το 3DS ότι θα είναι συμβατό με τα παιχνίδια που τρέχουν στα προηγούμενα μοντέλα DS.

Λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν στο Electronic Entertainment Expo που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στο Λος Αντζελες.

Το Nintendo DS παραμένει η δημοφιλέστερη φορητή κονσόλα με περισσότερες από 125 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο από το λανσάρισμά της το 2004. Όμως τον τελευταίο καιρό η Nintendo καταγράφει κάμψη στις πωλήσεις τόσο του DS όσο και της κονσόλας Wii, κυρίως λόγω της έλλειψης νέων παιχνιδιών.

Η εταιρεία προσπαθεί τώρα να διευρύνει το κοινό της προσφέροντας εκπαιδευτικό υλικό για το DS και έχει εξασφαλίσει συμφωνία για την εκπαιδευτική χρήση της κονσόλας σε... σχολεία της Ιαπωνίας.

Στις αρχές Μαρτίου κυκλοφόρησε επίσης το DSi XL, το νέο μοντέλο της σειράς DS με σημαντικά μεγαλύτερη διπλή οθόνη.

Χωρίς γυαλιά;

Παραμένει άγνωστο πώς θα λειτουργεί το σύστημα 3D της επόμενης φορητής κονσόλας. Πιθανολογείται πάντως ότι θα βασίζεται στην τεχνολογία της «οθόνης φράγματος παράλλαξης» (parallax barrier display).

Οι οθόνες αυτές περιέχουν δύο στρώματα υγρών κρυστάλλων, πάνω στα οποία υπάρχουν ειδικές λωρίδες που κρύβουν συγκεκριμένα εικονοστοιχεία (pixel) ανάλογα με τη γωνία θέασης.

Αυτό επιτρέπει την προβολή μιας ελαφρώς διαφορετικής εικόνας σε κάθε μάτι, έτσι ώστε να δημιουργηθεί τελικά μια στερεοσκοπική εικόνα που μοιάζει να πηδά έξω από την οθόνη.

Οθόνες φράγματος παράλλαξης χρησιμοποιούνται ήδη από τη Sharp και τη Hitachi σε κινητά και φορητούς υπολογιστές που έχουν κυκλοφορήσει σε Ιαπωνία και Νότιο Κορέα.

Προς το παρόν, πάντως, η τεχνολογία είναι κατάλληλη μόνο για μικρές οθόνες και δεν αναμένεται να αξιοποιηθεί σύντομα σε υπολογιστές και3D τηλεοράσεις.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου