Προσεχώς

Προσεχώς


Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Το «Αvatar» αλλάζει για πάντα τον κινηματογράφο

Μια νέα, «τρισδιάστατη», εποχή σηματοδότησε ήδη για το Χόλιγουντ η επαναστατική ταινία του Τζέιμς Κάμερον.

O θρίαμβος της τρισδιάστατης ταινίας επιστημονικής φαντασίας «Αvatar» του Τζέιμς Κάμερον δεν περιορίζεται πλέον μόνο στην ίδια την εισπρακτική πορεία της, η οποία ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη κατάφερε μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες να σπάσει το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων σε παγκόσμια έσοδα- αυτή τη στιγμή το «Αvatar» βρίσκεται μία θέση κάτω από την πιο επιτυχημένη ταινία όλων των εποχών, που δεν είναι άλλη από τον «Τιτανικό» (1997), επίσης του Κάμερον. Σύμφωνα με δημοσίευμα των λονδρέζικων «Sunday Τimes», στούντιο του Χόλιγουντ σχεδιάζουν την επαναπροβολή κάποιων ταινιών στις αίθουσες σε τρισδιάστατη μορφή. Ανάμεσά τους η τριλογία του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» του Πίτερ Τζάκσον αλλά και η δεύτερη τριλογία του «Πολέμου των Αστρων» του Τζορτζ Λούκας.

Η τεχνική με την οποία θα γίνει η επεξεργασία στις ταινίες έτσι ώστε η μορφή τους να μετατραπεί από δισδιάστατη σε τρισδιάστατη έχει ήδη αποκτήσει ονομασία (retro-fit), ενώ η χρονική διάρκεια που απαιτείται για αυτή τη μετατροπή κυμαίνεται στους τέσσερις μήνες. Ο Τζάκσον μάλιστα δήλωσε ότι από την περασμένη άνοιξη είχε σκεφθεί την επανακυκλοφορία της τριλογίας του «Δαχτυλιδιού» σε τρισδιάστατη μορφή, εφόσον το «Αvatar» του Κάμερον έπειθε αρκετές αίθουσες να εγκαταστήσουν τρισδιάστατες μηχανές προβολής. Η επεξεργασία σε κάποιες σκηνές μάχης της τριλογίας του «Δαχτυλιδιού» έχει ήδη αρχίσει και οι πρώτες ενδείξεις- σύμφωνα με τη Weta, την εταιρεία που έχει αναλάβει το σχέδιο- είναι εντυπωσιακές. Η τριλογία αναμένεται να επαναπροβληθεί τρισδιάστατη στις αίθουσες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και αφού ο Τζάκσον τελειώσει την παραγωγή τού «Τhe Ηobbit» (επίσης από το βιβλίο του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν ).

Τα χνάρια του Τζάκσον φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και ο Τζορτζ Λούκας, ο οποίος σκοπεύει να δαπανήσει 10 εκατ. δολάρια έτσι ώστε η δεύτερη τριλογία του «Πολέμου των Αστρων» να διανεμηθεί εκ νέου στις αίθουσες σε τρισδιάστατη μορφή.

Η δη στο Χόλιγουντ πολλοί μιλούν για μια νέα εποχή στον κινηματογράφο συγκρίνοντας τις αλλαγές που έχουν επέλθει με το «Αvatar» με τις αλλαγές που είχαν φέρει τα πάνω κάτω όταν, στα τέλη της δεκαετίας του 1920, ο ήχος έγινε η ταφόπλακα του βωβού κινηματογράφου. Ακόμη και ταινίες που είχαν γυριστεί ως δισδιάστατες για πρώτη προβολή μέσα στο 2010 ενδέχεται να «υποστούν» αλλαγές. Π.χ., ο τελευταίος «Robin Ηood» του σερ Ρίντλεϊ Σκοτ, στον οποίο πρωταγωνιστούν οι Ράσελ Κρόου και Κέιτ Μπλάνσετ. Ο Σκοτ ζήτησε 8 εκατ. δολάρια παραπάνω από τη Universal Films- το στούντιο που υποστηρίζει οικονομικώς τον «Robin Ηood» - έτσι ώστε να προσθέσει τρισδιάστατη εικόνα στο αρχικώς δισδιάστατο σχέδιό του.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας έβγαλε το συμπέρασμα ότι το 40% των θεατών που είδαν το «Αvatar» σε 3D θα ήθελαν να βλέπουν και τρισδιάστατη την τηλεόρασή τους. Η τρισδιάστατη τηλεόραση είναι ήδη γεγονός, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Sky ετοιμάζεται να κάνει και τρισδιάστατες μεταδόσεις των αγώνων του προσεχούς Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στη Νότια Αφρική.

Το Βημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου