Προσεχώς

Προσεχώς


Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

«Έφυγε» στα 89 του ο Γάλλος κινηματογραφιστής Ερίκ Ρομέρ

Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών στο Παρίσι ο κινηματογραφιστής Ερίκ Ρομέρ. Το θάνατό του ανακοίνωσε η παραγωγός της εταιρίας Films du Losange, Μαργκαρέτ Μενεγκόζ.

Ο Ερίκ Ρομέρ, εμβληματική φυσιογνωμία του νέου κύματος του γαλλικού κινηματογράφου στη δεκαετία του 1960, είχε εισαχθεί πριν από μία εβδομάδα σε νοσοκομείο, όπως έγινε γνωστό από ανθρώπους του περιβάλλοντός του, που δεν διευκρίνισαν το λόγο της εισαγωγής.

Ο Γάλλος κινηματογραφιστής υπέγραψε την τελευταία ταινία του, Les amours d' Astree et de Celadon, το 2007. «Μετά από αυτή την ταινία νομίζω ότι μπορώ να συνταξιοδοτηθώ» είχε δηλώσει τότε, στην προβολή της ταινίας στο φεστιβάλ της Βενετίας.

Στην πενηντάχρονη πορεία του στον κινηματογράφο υπέγραψε 24 μεγάλου μήκους ταινίες, ένα ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικά προγράμματα για την τηλεόραση.

Ο Τιερί Φρεμό, εκπρόσωπος του Φεστιβάλ των Κανών, είχε χαρακτηρίσει τον Ερίκ Ρομέρ «ένα σκηνοθέτη, του οποίου το έργο είναι ξεχωριστό».

Ο Ερίκ Ρομέρ γεννήθηκε στην Τούλ, στην κεντρική Γαλλία, στις 4 Απριλίου του 1920 και δίδαξε λογοτεχνία, πριν αφιερωθεί στον κινηματογράφο, αρχικώς ως κριτικός, καθώς διετέλεσε συνεργάτης αρκετών επιθεωρήσεων κινηματογράφου και τέχνης.

Μετά το σενάριο για την ταινία Tous les garcons s' appellent Patrick, που γυρίστηκε από τον Ζαν Λικ Γκοντάρ το 1958, υπέγραψε την πρώτη ταινία, Le signe du Lion, το 1959. Τιμήθηκε με το βραβείο Louis-Delluc και με τον Χρυσό Λέοντα, στη Βενετία, για την ταινία Le rayon vert, το 1986.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου