Προσεχώς

Προσεχώς


Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Η Μυστική Ιστορία της Αμερικής σε σειρα απο τον Ολιβερ Στοουν

Αν και γνωστός για τις προκλητικές του δηλώσεις και τις αντισυμβατικές ταινίες του, ο Ολιβερ Στόουν απειλεί να ξεσηκώσει πρωτοφανές κύμα αντιδράσεων με το νέο σκηνοθετικό εγχείρημά του. Σε μια τηλεοπτική σειρά δέκα επεισοδίων θα επιχειρήσει να αποκαλύψει τη «Μυστική Ιστορία της Αμερικής» του 20ού αιώνα, καταρρίπτοντας ανακρίβειες και προκαταλήψεις που πιστεύει ότι υπάρχουν στα σχολικά βιβλία Ιστορίας και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, θα ασχοληθεί με «εμπρηστικές» προσωπικότητες, όπως ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Στάλιν, με την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν να χρησιμοποιήσει την πυρηνική βόμβα εναντίον της Ιαπωνίας, με τις πηγές και τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και με τον ρόλο εταιρειών αμερικανικών συμφερόντων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Κανένας δεν μπορεί να προσεγγίσει την Ιστορία αν δεν συμπάσχει με τα άτομα που μισεί. Μπόρεσα να μπω στη θέση του Στάλιν και του Χίτλερ και να καταλάβω την άποψή τους. Ο Χίτλερ υπήρξε ένας βολικός αποδιοπομπαίος τράγος στο διάβα της Ιστορίας. Ηταν απλώς ένας άνδρας που θα μπορούσε εύκολα να πέσει θύμα δολοφονίας. Ο Στάλιν έχει μια τελείως διαφορετική ιστορία. Δεν θέλω να τον παρουσιάσω ως ήρωα, αλλά με περισσότερη αντικειμενικότητα. Πολέμησε τη γερμανική πολεμική μηχανή περισσότερο από κάθε άλλον» είπε ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθέτης κατά την παρουσίαση της σειράς ενώπιον του αμερικανικού συμβουλίου τηλεκριτικών.

Προσπαθώντας να προλάβει ή ενδεχομένως να απαλύνει τις αναμενόμενες αντιδράσεις ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον Πίτερ Κούζνικ , ο οποίος επιμελείται το σενάριο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν θα παρουσιαστεί μια θετικότερη εικόνα του Χίτλερ. Θα τον περιγράψουμε όμως ως ιστορικό φαινόμενο και όχι ως κάποιον που εμφανίστηκε από το πουθενά».

«Θα εισέλθουμε σε ζητήματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του ναζιστικού κόμματος. Πόσες αμερικανικές εταιρίες ενεπλάκησαν, από την General Μotors ως την ΙΒΜ» υποσχέθηκε ο Στόουν, προειδοποιώντας ότι θα αναδείξει τις δυνάμεις που δρουν πίσω από τους πολιτικούς ηγέτες και τους υπερβαίνουν. Υποστήριξε ότι η ίδια διαπλοκή συμφερόντων που υπήρχε τότε μεταξύ εταιρειών και στρατού εξακολουθεί και σήμερα να υφίσταται. «Μπορείτε να καταλάβετε γιατί ο Μπαράκ Ομπάμα ακολουθεί τα βήματα του Τζορτζ Μπους στο Αφγανιστάν. Πιστεύω ότι ο Ομπάμα είναι παγιδευμένος σε αυτό το σύστημα. Αυτό ακριβώς πρόκειται να σας δείξουμε:τον τρόπο λειτουργίας του» δήλωσε, προσθέτοντας ότι η σειρά δεν πρόκειται να αρέσει στον δημοφιλή ακροδεξιό αμερικανό ραδιοφωνικό παραγωγό Ρας Λίμπο.

Το Βημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου