Προσεχώς

Προσεχώς


Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Μεγάλο αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο διοργανώνεται στην Αθήν

Ένα αφιέρωμα στο έργο του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου πραγματοποιείται σε λίγες ημέρες στην Αθήνα. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει έκθεση, προβολές και ομιλίες και ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου από το Μουσείο Μπενάκη (κτίριο της οδού Πειραιώς).

Η έκθεση Stop Carr, περιλαμβάνει φωτογραφίες, μεγενθυμένες σε διαστάσεις 50-120 cm που προέρχονται από τις 19 ταινίες του Νίκου Κούνδουρου.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε τρεις χώρους στην Αθήνα (Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Μουσείο Μπενάκη και Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου)και φιλοξενεί φωτογραφίες επεξεργασμένες έτσι ώστε, ξεπερνώντας το αρχικό μέγεθος των 35mm του κινηματογραφικού negatif, να αποτελούν αυτόνομα έργα φωτογραφικής τέχνης.

«Με τόσο χρόνο που πέρασε, σε τόσες ταινίες που γύρισα και σε τόσες ταινίες που δε γυρίστηκαν ποτέ, σχέδια που ξέμειναν ξεχασμένα σε συρτάρια, σε ντουλάπια, μάρτυρες σιωπηλοί της ζωής ενός σκηνοθέτη του κινηματογράφου, γράμματα ανεπίδοτα, ενθουσιασμοί, ιδέες, οράματα καταδικασμένα στη λησμονιά που ψάχνω τώρα να συναρμολογήσω μέσα από εικόνες και σκόρπια γραπτά πεταμένα εδώ κι εκεί. Εικόνες ακίνητες, νεκρωμένες θα 'λεγες στο χρόνο ενός καρέ, σταματημένες για λίγα δευτερόλεπτα στη μικρή οθόνη μιας μουβιόλας» αναφέρει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Ο Ν.Κούνδουρος προσθέτει ότι ονόμασε την έκθεση Stop Carr με την ελπίδα πως ο αναγνώστης–θεατής θα θελήσει να πατήσει κάποιο αόρατο κουμπί και να βάλει σε κίνηση τις εικόνες που βλέπει ακίνητες στους τοίχους του μουσείου.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνει: Προβολές, για πρώτη φορά, τριών ταινιών του Νίκου Κούνδουρου, βασισμένες σε κλασικά θεατρικά έργα στο Μουσείο Μπενάκη.

Ομιλίες - αφιερώματα στο έργο του Νίκου Κούνδουρου στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη- Κτίριο της οδού Πειραιώς (20 Νοεμβρίου- 6 Δεκεμβρίου), στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (1-31 Δεκεμβρίου) και στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου (25 Νοεμβρίου- 16 Ιανουαρίου 2010).

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου