Προσεχώς

Προσεχώς


Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Στην ισραηλινή ταινία Lebanon το «Χρυσό Λιοντάρι» της Βενετίας

Η ισραηλινή πολεμική ταινία Lebanon (Λίβανος) του Σαμούλ Μάοζ κέρδισε τo Σάββατο το Χρυσό Λιοντάρι στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

«Αφιερώνω το βραβείο αυτό στους χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι όπως κι εγώ επέστρεψαν από τον πόλεμο σώοι. Κατά τα φαινόμενα οι άνθρωποι αυτοί είναι καλά, παντρεύτηκαν, έγιναν γονείς αλλά μέσα τους, έμαθαν να ζουν με τη θλίψη» είπε κατά την απονομή του κορυφαίου βραβείου.

Η Iρανή φωτογράφος και εικαστικός Σιρίν Νεσάτ τιμήθηκε με το Ασημένιο Λιοντάρι καλύτερης σκηνοθεσίας για την πρώτη της ταινία Women Without Men (Γυναίκες Δίχως Ανδρες).

«Ικετεύω την κυβέρνηση του Ιράν να δώσει στο λαό αυτό που χρειάζεται: θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως η ελευθερία και η δημοκρατία'» δήλωσε παραλαμβάνοντας το βραβείο της.

Καλύτερος ηθοποιός ο 49χρονος Κόλιν Φερθ για το ρόλο του στο A Single Man (Ένας Ανύπανδρος Ανδρας), το σκηνοθετικό ντεμπούτο του γνωστού σχεδιαστή ρούχων Τομ Φορντ.

Καλύτερη ηθοποιός η 35χρονη Ρωσίδα Κσένια Ράποπορτ για το La Doppia Ora (Η Διπλή Ώρα) του Τζουζέπε Καποτόντι.

Φαβορί για τον Χρυσό Λέοντα θεωρούνταν (εκτός του Λίβανου) η μαύρη κωμωδία Life During Wartime του Τοντ Σόλονζ καθώς και το ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ Capitalism: A Love Story.

Η ταινία Lebanon αναφέρεται στον πρώτο πόλεμο του Λιβάνου, το 1982, όταν ο 20χρονος τότε Σαμουήλ Μάοζ από το Τελ Αβίβ ήταν σκοπευτής σε θωρακισμένο όχημα. Η αυτοβιογραφική ιστορία αναφέρεται σε τέσσερις 20χρονους που, το 1982, στέλνονται να διεισδύσουν σε εχθρική πόλη με ένα τανκ.

Το κλειστοφοβικό, εφιαλτικό ταξίδι μετατρέπει τελικά τα αθώα παιδιά σε φονιάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου