Προσεχώς

Προσεχώς


Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Πλούσιες και πολυσυλλεκτικές «Νύχτες Πρεμιέρας» από τις 16 έως τις 27 Σεπτεμβρίου

Μουσική, χορό, κωμωδίες, δράματα, γνωστά ονόματα, βραβεία, βιογραφίες και... ποδόσφαιρο περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 15ου φεστιβάλ κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας» που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 ώς τις 27/9/2009.

Tην αυλαία ανοίγει η ταινία Μια κάποια εκπαίδευση (An education) της Δανέζας Λόνε Σέρφινγκ. Έχει αποσπάσει θετικές κριτικές, το βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Sundance και ήδη ψιθυρίζεται για τα ερχόμενα Οσκαρ. Τοποθετημένο στο Λονδίνο των αρχών της δεκαετίας του '60, το φιλμ παρακολουθεί τις περιπέτειες μιας γλυκιάς κοπέλας (αποκάλυψη, λένε, η Κάρεϊ Μάλιγκαν), η οποία βρίσκεται στην ενηλικίωση.

Στο μενού του φεστιβάλ υπάρχουν επίσης οι δύο νέες ταινίες του σκηνοθέτη Στίβεν Σόντερμπεργκ. Στο Συνοδός πολυτελείας (Τhe girlfriend experience) o σκηνοθέτης στηρίζεται στις πλάτες της Σάσα Γκρέι, της διασημότερης σταρ της βιομηχανίας του πορνό, και παρουσιάζει μια ταινία για τη διαμάχη των προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων την εποχή της απόλυτης κρίσης του καπιταλισμού.

Στο Ιnformant, του οποίου η πρεμιέρα θα προηγηθεί στο Φεστιβάλ Βενετίας, ο Σόντερμπεργκ καταπιάνεται με το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη βιομηχανία τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον Ματ Ντέιμον στον ρόλο του αντιπροέδρου μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων που κατέληξε να γίνει πληροφοριοδότης του FΒΙ.

Για τους φαν του ποδοσφαίρου, πρεμιέρα στις Πρεμιέρες θα κάνει η Τhe Damned United του Τομ Χούπερ, που ασχολείται με την περίπτωση του θρυλικού προπονητή ποδοσφαίρου Μπράιαν Κλαφ (Μάικλ Σιν), του οποίου η θητεία στην κορυφαία το 1974 Λιντς Γιουνάιτεντ κράτησε μόνο 44 μέρες.

Με το ποδόσφαιρο σχετίζεται και το πολύχρωμο Ρούντο και Κούρσι (Rudo Υ Cursi) του Κάρλος Κουαρόν. Εδώ, ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και ο Ντιέγκο Λούνα συναντιούνται και πάλι επί της οθόνης μετά το Θέλω και τη μαμά σου στους ρόλους δύο αδελφών που έρχονται αντιμέτωποι με τον κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στο Μεξικό.

Η θυελλώδης σχέση ανάμεσα στον Ιγκόρ Στραβίνσκι και στην Κοκό Σανέλ, δύο από τις πιο εμπνευσμένες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα, αποδίδεται στο Coco Chanel & Ιgor Stravinsky του Γιαν Κούνεν, που θα προβληθεί σε μια ειδική βραδιά αφιερωμένη στη γαλλοφωνία σε συνεργασία με τη γαλλική πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το ΤV5.

Ο Ανγκ Λι εντυπωσιάζει για μία ακόμη φορά με την ποικιλία της θεματολογίας των ταινιών του και μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την αληθινή ιστορία του Έλιοτ Τίμπερ, του νεαρού που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διοργάνωση του ιστορικού φεστιβάλ Γούντστοκ. Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο, το Έτσι πήραμε το Γούντστοκ (Τaking Woodstock) μάς μεταφέρει στο θρυλικό φεστιβάλ 40 χρόνια μετά.

Η μουσική, ο χορός και το τραγούδι συνδυάζονται και στο Fame, την ανανεωμένη εκδοχή της ομότιτλης τεράστιας επιτυχίας Ο πυρετός της δόξας (1980). Το φιλμ του Κέβιν Τάνκαροεν καταπιάνεται με τις αγωνίες, τα όνειρα, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες των σπουδαστών της Ηigh School of Ρerforming Αrts της Νέας Υόρκης, σε ένα μιούζικαλ γεμάτο φρεσκάδα και νέα ταλέντα.

Στο πρόγραμμα υπάρχει και ο εφετινός Χρυσός Φοίνικας του φεστιβάλ Κανών, η Λευκή κορδέλα του Αυστριακού Μίκαελ Χάνεκε, αλλά και η «γκουρμέ» κομεντί Τζούλι & Τζούλια (Julie & Julia) με τη Μέριλ Στριπ στον ρόλο μιας τηλεμαγείρισσας και την Εϊμι Ανταμς φαν της.

Εκτός από τα δύο καθιερωμένα χρηματικά βραβεία, ύψους 10.000 ευρώ, φέτος θεσπίζονται ακόμη τρία, ύψους 2.000 ευρώ το καθένα:

* Πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα σκηνοθέτη (αρκεί να έχει προβάλει, έστω μια φορά, την ταινία του στο χρονικό διάστημα από 1/9/2008 έως 31/8/2009).

* Ανδρικής ερμηνείας.
* Γυναικείας ερμηνείας.

http://www.aiff.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου