Προσεχώς

Προσεχώς


Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Η μόδα πάει σινεμά !

Από τη νέα σεζόν η σχέση της μόδας με το σινεμά κυκλοφορεί στις αθηναϊκές αίθουσες
Η μόδα διαβάζει βιβλία, τα κάνει σενάρια και τα γυρίζει ταινίες. Η τάση λειτουργεί και αντίστροφα. Το σινεμά παίρνει ιδέες και συνεργάτες από τον χώρο της μόδας. Οι πρωταγωνιστές ενός συστήματος που γνωρίζει από οργάνωση μεγάλων παραγωγών, διαχείριση ανθρώπων και χρημάτων, αλλά και από εντυπωσιακά εφέ και ονειρικές εικόνες ασχολούνται με τον κινηματογράφο. Από τη νέα σεζόν του φθινοπώρου, η σχέση της μόδας με το σινεμά θα είναι έντονη. Το επιβεβαιώνουν δύο ταινίες για ένα όνομαθρύλο της γυναικείας μόδας του 20ού αιώνα, ένα ντοκιμαντέρ για τη διευθύντρια και την ομάδα ενός ισχυρού περιοδικού μόδας, καθώς και μερικά ονόματα σχεδιαστών και τοπ μοντέλων που άλλαξαν πορεία και μπήκαν σε κινηματογραφικά εδάφη.

Η περίπτωση Τομ Φορντ είναι ιδιαίτερη. Ο σχεδιαστής από το Τέξας καθόρισε την αισθητική της πολυτέλειας στα μέσα της περασμένης δεκαετίας ως καλλιτεχνικός διευθυντής των οίκων Gucci και Υves Saint Laurent. Στις αρχές του Μillennium, η ξαφνική αποχώρησή του από τον κόσμο της μόδας αναστάτωσε τους καταναλωτές του σέξι σικ ύφους του. Εκείνο το διάστημα ο Τομ Φορντ δήλωσε ότι θα αποσυρθεί στο Χόλιγουντ και θα ασχοληθεί με το σινεμά. Όπως και έκανε. Ο Τομ Φορντ υπογράφει το σενάριο, τη σκηνοθεσία και την παραγωγή της ταινίας «Α Single Μan» που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Κρίστοφερ Άισεργουντ και θα κάνει πρεμιέρα στις 11 Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Ως δημιουργός με δυνατή αισθητική άποψη επέλεξε για πρωταγωνιστές του τους Κόλιν Φερθ, Τζούλιαν Μουρ, Μάθιου Γκούντι, Νίκολας Χολτ, Τζίνιφερ Γκούντγουιν για την ιστορία του Άγγλου καθηγητή που έχασε τον σύντροφό του. «Δεν έχει να κάνει με τη μόδα. Είναι το απότομο τέλος μίας ερωτικής ιστορίας και της σημασίας που αποκτούν οι μικρές στιγμές της ζωής. Άλλαξα όλο το βιβλίο σε μία σεμνή ταινία με μικρό κόστος παραγωγής που γυρίστηκε σε 21 ημέρες στο Λος Άντζελες.

Είναι εκπληκτικό να είσαι σε ένα δωμάτιο με ηθοποιούς οι οποίοι κινούνται και ντύνονται ανάλογα με αυτό που έχεις γράψει για να κάνουν εκείνη τη στιγμή. Το να μπορείς να διευθύνεις τη ζωή, τον θάνατο, ακόμη και τα ρούχα τόσων ανθρώπων σε φέρνει σε μία απίστευτη θέση ισχύος», είναι τα λόγια του νεοφώτιστου σκηνοθέτη Φορντ. Ένα ακόμη πρόσωπο της μόδας, από την άλλη πλευρά της πασαρέλας, θα βρίσκεται επίσης στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Το τοπ μόντελ από την Αιθιοπία και Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Λίγια Κεμπέντε. Η οποία πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική μεταφορά του μπεστ σέλερ «Το λουλούδι της ερήμου» του επίσης πρώην μοντέλου Γουόρις Ντίρι. Στην ταινία η Λίγια Κεμπέντε βιώνει στην οθόνη τις πικρές και σκληρές λεπτομέρειες που διηγείται η συγγραφέας στο αυτοβιογραφικό της βιβλίο για την εφηβεία της στην Αφρική.

Στη Γαλλία, η Κοκό Σανέλ είναι κάτι σαν κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Γι΄ αυτό και μία ταινία δεν είναι αρκετή. Πέρα από μία υπογραφή με επιτυχημένο παρελθόν στην ιστορία της υψηλής ραπτικής και διάσημο παρόν στην εποχή της κατανάλωσης λογότυπων, ο οίκος Chanel συνεχίζει να προβάλλει το πρότυπο της αυτοδημιούργητης και ανεξάρτητης γυναίκας που τον ίδρυσε. Αυτό δείχνει η ταινία «Coco Αvant Chanel» σε σκηνοθεσία της Αν Φοντέν με την Οντρέ Τοτού στον ρόλο της Κοκό Σανέλ να κάνει τα πρώτα της βήματα.

Ενώ η Άννα Μουγκλαλίς πρωταγωνιστεί στη δεύτερη ταινία, «Coco Chanel et Ιgor Stravinsky» με την οποία έκλεισε τον περασμένο Μάιο το Φεστιβάλ των Καννών. «Ήταν σκληρή και κάπως ψυχρή», σημειώνει ο Γιαν Κούνεν, σκηνοθέτης της «Coco Chanel et Ιgor Stravinsky». Και περιγράφει την ιστορία που διαδραματίζεται στην εξοχική βίλα της Σανέλ, Μπελ Ρεσπίρο, το καλοκαίρι του 1920 στον γαλλικό νότο. Όπου ο Στραβίνσκι δέχεται τη φιλοξενία της μαζί με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά του. Εκείνος συνθέτει τη «Συμφωνία των Πνευστών Οργάνων». Εκείνη το πρώτο της άρωμα, το Νο 5. Η κάμερα του σκηνοθέτη αποκαλύπτει το ειδύλλιό τους, ακολουθώντας την ατμόσφαιρα του μυθιστορήματος «Κοκό και Ιγκόρ» του Κρις Γκρίνχαλτζ.

Η ταινία «Coco Αvant Chanel» θα προβληθεί στις 5 Νοεμβρίου, το ντοκιμαντέρ «Τhe September Ιssue» στις Νύχτες Πρεμιέρας 16-27 Σεπτεμβρίου. Οι ταινίες «Coco Chanel et Ιgor Stravinsky» και «Το λουλούδι της ερήμου» θα προβληθούν μέσα στη σεζόν.

Tα Νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου