Προσεχώς

Προσεχώς

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013

Μετά τον Ελ Γκρέκο ο Γιάννης Σμαραγδής θα γυρίσει ταινία για τον Νίκο Καζαντζάκη, τον «παγκόσμιο» Κρητικό.

Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος ο σκηνοθέτης του χρόνου τέτοιο καιρό, θα έχουν ξεκινήσει τα γυρίσματα της νέας ταινίας που θα αφορά τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη, του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα που παραμένει ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος Ελληνας πνευματικός δημιουργός ανά τον κόσμο.
Ο σκηνοθέτης αποκάλυψε τα σχέδιά του στους συμπατριώτες του στο Ηράκλειο μετά το τέλος της προβολής της ταινίας «Ελ Γκρέκο» προχθές το βράδυ στον δημοτικό κινηματογράφο του Ηρακλείου στην Πύλη Βηθλεέμ.

Ο ίδιος συνομίλησε μαζί τους εξηγώντας τους γιατί επέλεξε Καζαντζάκη και όχι τον Καποδίστρια, και αποκάλυψε λεπτομέρειες για το καινούργιο έργο που ετοιμάζει. Είπε ότι το σενάριο είναι πλέον έτοιμο, έδωσε μάλιστα και ορισμένες χαρακτηριστικές σκηνές, ενώ είπε ότι έχει καταλήξει στο πρόσωπο που θα υποδυθεί τον Καζαντζάκη, αλλά και άλλους πρωταγωνιστές όπως ο Γιώργης Ζορμπάς. Και σίγουρα, όπως είπε, αυτά τα πρόσωπα δεν έχουν να κάνουν με ονόματα που κατά καιρούς έχουν γραφτεί.

Για τις πτυχές της ταινίας επεσήμανε ότι βασικό ρόλο θα παίξει η σχέση του με την Κρήτη, με τον πατέρα του, οι γυναίκες της ζωής του, ενώ πρωταγωνιστικό θα είναι και το σημείο των ταξιδιωτικών του Καζαντζάκη π.χ. στην Κίνα. «Σε κάθε περίπτωση η αναφορά του Καζαντζάκη στον Ελ Γκρέκο, η ζωή του στηρίχθηκε σε αυτή, θα παίξει καταλυτικό ρόλο...» είπε.

Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξει και πάλι διεθνής συμπαραγωγή, άλλωστε στην περίπτωση του Καζαντζάκη είναι γνωστό ότι οι Κινέζοι για παράδειγμα υποκλίνονται στον μεγάλο Κρητικό.
Ο Κρητικός σκηνοθέτης για τη νέα του ταινία επισκέφθηκε χθες και ενημέρωσε σχετικά τον δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη. Από την πλευρά του ο δήμαρχος συνεχάρη τον αναγνωρισμένο σκηνοθέτη για την πρωτοβουλία του και εξέφρασε τη θέλησή του να υποστηρίξει την προσπάθεια, όπως έγινε και με τις άλλες ταινίες του σκηνοθέτη.

 http://www.e-go.gr/cinemag/article.asp?catid=10167&subid=2&pubid=129439673

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου