Προσεχώς

Προσεχώς

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

Πέθανε ο σκηνοθέτης της «Αυτοκρατορίας των Αισθήσεων», Ναγκίσα Όσιμα

Ο Ιάπωνας σκηνοθέτης, Ναγκίσα Όσιμα, δημιουργός μερικών από τις εμβληματικότερες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά, όπως Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων, Η Αυτοκρατορία του Πάθους και το Καλά Χριστούγεννα, Κύριε Λόρενς πέθανε σε ηλικία 80 ετών στην Φουτσιβάβα της Ιαπωνίας.

Ο θάνατός του οφείλεται σε πνευμονία. Τα τελευταία χρόνια η υγεία του ήταν επιβαρυμένη.

«Ο πατέρας μου πέθανε ήρεμα. Ήταν μαζί με την οικογένειά του, τη σύζυγό του Ακίκο και τον μεγαλύτερο γιο του, τον Τακέσι. Εγώ δεν βρισκόμουν εκεί. Ο πατέρας μου νοσηλευόταν σε νοσοκομείο από πέρσι και πέθανε από πνευμονική λοίμωξη» δήλωσε ο νεότερος γιος του σκηνοθέτη, Αράτα.

 Με την Αυτοκρατορία των Αισθήσεων ο σκηνοθέτης έμπλεξε το πολιτικό με το ερωτικό και απετέλεσε ορόσημο στην σύζευξη της πορνογραφίας με το καλλιτεχνικό σινεμά.

Γεννημένος στο Κιότο, ο Όσιμα σπούδασε πολιτική ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Κιότο. Στη συνέχεια εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου και βοηθός σκηνοθέτη.

Ξεκίνησε να γυρίζει τις πρώτες του ταινίες την εποχή του Γαλλικού Νέου Κύματος και εμπνεύστηκε από αυτό, κυρίως από τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ.

Οι πρώτες του ταινίες είχαν ως πρωταγωνιστές νέους ανθρώπους και περιείχαν μερικές πειραματικές σκηνές, αναφέρει η εφημερίδα The Guardian.

Η κινηματογραφική καριέρα του ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, όταν γύρισε διάφορες ταινίες με πολιτική θεματολογία, χάρη στις οποίες καθιερώθηκε. Πολλά από τα έργα του πραγματεύονταν θέματα όπως οι διακρίσεις ή τα όρια της κοινωνικής αποδοχής.

Στη διάρκεια της καριέρας του σκηνοθέτησε δεκάδες ταινίες, ανάμεσά τους τις: Το Αγόρι, Η παγίδα, Η εξέγερση, Ο δαίμονας του μεσημεριού, Το ημερολόγιο ενός κλέφτη της Σιντζούκου, Η Τελετή, Η  Αυτοκρατορία των Αισθήσεων, Η Αυτοκρατορία του Πάθους και Καλά Χριστούγεννα, Κύριε Λόρενς.

Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων προκάλεσε σκάνδαλο στην Ιαπωνία του 1976. Η ταινία αφηγείται την ερωτική σχέση του ιδιοκτήτη ενός πανδοχείου και μιας υπηρέτριας, στο Τόκιο του 1930, η οποία εξελίσσεται σε εμμονή με σαδομαζοχιστικά στοιχεία.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου