Προσεχώς

Προσεχώς


Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ογδόντα χρόνια κλείνει το παλαιότερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του κόσμου

Μπορεί να είναι το 69ο Φεστιβάλ φέτος, αλλά έχουν περάσει 80 χρόνια από τότε που η κινηματογραφική Μόστρα έκανε την εμφάνισή της στη Βενετία. Φέτος 18 ταινίες διεκδικούν το Χρυσό Λιοντάρι.

Το Φεστιβάλ σηκώνει αυλαία την Τετάρτη με την ταινία της Μίρα Ναΐρ, Ο απρόθυμος φονταμενταλιστής. Σε μια μόνιμη διαμάχη με τις Κάννες, η επιλογή αυτή δεν ήταν διόλου τυχαία για τη Βενετία: ήταν πιθανότατα μια απάντηση στις επικρίσεις που δέχθηκε το Φεστιβάλ της γαλλικής Ριβιέρας για το γεγονός της απουσίας των γυναικών σκηνοθετών.

Το 1932, στο πρώτο κινηματογραφικό Φεστιβάλ, συμμετείχαν μόλις εννέα χώρες. Φέτος ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 41.

Συνολικά, 25 ταινίες προβλήθηκαν στο Λίντο το '32 (το ένα τρίτο ήταν από το Χόλιγουντ). Φέτος θα προβληθούν 55 (με 12 να προέρχονται από τις ΗΠΑ).

Αρχικά το Φεστιβάλ διεξαγόταν κάθε δύο χρόνια. Διεκόπη στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ξανά τη δεκαετία του 1970 εξαιτίας πολιτικής αναταραχής.

Στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή επιστρέφει ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, μία δεκαετία μετά την τελευταία του θητεία στο Φεστιβάλ. Ο Μπαρμπέρα αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των ταινιών, ελπίζοντας ότι οι θεατές θα καταφέρουν να δουν περισσότερες από τις ταινίες που συμμετέχουν στα τρία τμήματα του Φεστιβάλ: διαγωνιστικό, εκτός συναγωνισμού και Ορίζοντες.

Εν τω μεταξύ, τα μεγαλεπήβολα σχέδια για ένα νέο Palazzo del Cinema δεν έχουν απλά «παγώσει», αλλά μάλλον εγκαταλειφθεί ολοκληρωτικά. Η τρύπα δίπλα στο παλιό Palazzo del Cinema έχει καλυφθεί και στρωθεί με τσιμέντο.

Αντί για αυτό θα κατασκευαστεί ένα πιο «ταπεινό» Palazzetto del Cinema με μια αίθουσα 700 θέσεων και πέντε μικρότερες των 50 θέσεων, ενώ προβλέπεται και η ανακαίνιση αιθουσών του Casino για να καλυφθούν οι ανάγκες του Φεστιβάλ.

Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν ταινίες από διάσημους σκηνοθέτες όπως οι Τέρενς Μάλικ, Τακέσι Κιτάνο, Μπράιαν Ντε Πάλμα, Πολ Τόμας Αντερσον, Ερμάνο Ολμι, Μάρκο Μπελόκιο, Κιμ Κι-Ντουκ, Μπριλάντε Μπεντόζα, Ούλριχ Ζάιντελ, κ.ά.
Και ενώ φέτος ο Τζορτζ Κλούνεϊ, παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ, δεν θα κάνει την εμφάνισή του στη Βενετία, μία νέα γενιά ηθοποιών έρχεται να τραβήξει τα βλέμματα: Ζακ Έφρον και Σάια Λα Μπεφ που εμφανίστηκαν και στις Κάννες, έρχονται και στη Μόστρα.
Στο κόκκινο χαλί, που οδηγεί στη νέα μεγάλη αίθουσα του φεστιβάλ στο Λίντο της Βενετίας, αναμένεται να ανέβουν διασημότητες όπως οι: Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Ρέιτσελ ΜακΑνταμ, Μπεν Αφλεκ, Ρέιτσελ Βάις, Χαβιέ Μπαρντέμ, Τζούλι Κρίστι, Γιοακίν Φίνιξ, Κλαούντια Καρντινάλε και άλλοι.
Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχει και η ελληνική ταινία μικρού μήκους Τίτλοι τέλους, του Γιώργου Ζώη, που θα προβληθεί στο τμήμα «Ορίζοντες».
Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής θα είναι φέτος ο σκηνοθέτης Μάικλ Μαν.
Για τα 80 χρόνια του, το Φεστιβάλ έχει ετοιμάσει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ρετροσπεκτίβα με αναπαλαιωμένες κόπιες κλασικών ταινιών.


Σεξ και Σαϊεντολογία

Ενώ το Φεστιβάλ ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του, ευελπιστώντας να τραβήξει τα βλέμματα τόσο από το Φεστιβάλ του Τορόντο, όσο και από εκείνο της Ρώμης που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο, στο επίκεντρο βρίσκονται δύο θεματικές: σεξ και Σαϊεντολογία θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης στα κανάλια της Βενετίας στη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Αφορμή η προβολή της ταινίας The Master του Πολ Τόμας Άντερσον. Η ταινία είναι ένα δράμα τοποθετημένο το 1950, με επίκεντρο τη σχέση ανάμεσα σε ένα χαρισματικό πνευματικό ηγέτη γνωστό ως The Master, του οποίου η παραθρησκευτική οργάνωση, αρχίζει να γίνεται ευρέως γνωστή στην Αμερική, και έναν νεαρό τυχοδιώκτη που γίνεται το δεξί του χέρι. Οι παραλληλισμοί με τη Σαϊεντολογία είναι παραπάνω από εμφανείς.

Εν τω μεταξύ, αισθησιασμό αποπνέει το θρίλερ Passion του Μπράιαν ντε Πάλμα με πρωταγωνίστριες τις Ρέιτσελ Μακ Άνταμς και Νούμι Ραπάς.

Σεξ και θρησκεία συνδυάζονται στην ταινία του Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Κιμ Κι Ντουκ, Pieta, ενώ σκηνές γυμνού και σεξ χάρισαν στην ταινία του Τέρενς Μάλικ To the Wonder τον χαρακτηρισμό R (δεν μπορούν να το δουν χωρίς συνοδεία ενηλίκου άτομα κάτω των 17 ετών).
Στο Φεστιβάλ θα έρθει και το ντοκιμαντέρ του Σπάικ Λι για το άλμπουμ του Μάικλ Τζάκσον Bad, με αφορμή τα 25 χρόνια από την κυκλοφορία του δίσκου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου