Η νέα φόρμουλα μεταφοράς των ιστοριών από τα βιβλία στη μεγάλη οθόνη έχει βάλει τα στούντιο να πληρώνουν έως και 1 εκατομμύριο δολάρια για την απόκτηση των δικαιωμάτων τίτλων που είναι ακόμα και μέτριας εμβέλειας μπεστ-σέλερ, ειδικά αυτά που ανήκουν στις κατηγορίες της επιστημονικής φαντασίας και της δυστοπικής θεματολογίας.
Τα μυθιστορήματα που απευθύνονται στο νεανικό κοινό αποτελούν πλέον το «χρυσό εισιτήριο» για μια εποχή όπου δεν θα μιλάμε πια για σειρές-φαινόμενα, αλλά για κατασκευασμένες στη βάση των προαναφερθεισών κινηματογραφικών ταινιών επιτυχίες.
Ψηλά στη λίστα των τίτλων που έχουν πάρει σειρά για να συνεχίσουν την ένδοξη πορεία μάγων, βρικολάκων και πολεμοχαρών νέων στο σινεμά είναι τα «Ομορφα πλάσματα» των Κάμι Γκαρσία και Μάργκαρετ Στολ, τριλογία που συμπληρώνεται από τα βιβλία «Ομορφο σκοτάδι» και «Ομορφο χάος» (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πλατύπους) και έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες.
Η μεταφορά του πρώτου βιβλίου ετοιμάζεται από τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Ρίτσαρντ Λα Γκραβενέζε («Ο βασιλιάς της μοναξιάς», «Ο γητευτής των αλόγων», «Οι γέφυρες του Μάντισον», «Ο καθρέφτης έχει δύο πρόσωπα») και όπως κάθε υπερπαραγωγή που σέβεται τον εαυτό της, έχει βετεράνους στο καστ, σαν τον Τζέρεμι Αϊρονς και την Εμα Τόμσον, ένα, τουλάχιστον νέο ταλέντο, σαν την ανερχόμενη Εμι Ρόζουμ, μια προσφάτως υποψήφια για Οσκαρ ηθοποιό, όπως είναι η Βαϊόλα Ντέιβις («Οι υπηρέτριες») αλλά και νέα πρόσωπα σαν την Αλις Ενγκλερτ (η κόρη της Νεοζηλανδής σκηνοθέτιδος Τζέιν Κάμπιον) και τον Βρετανό Τζακ Ο' Κόνελ. Τα «Ομορφα πλάσματα» κινούνται στη σφαίρα του υπερφυσικού και γυρίζονται στη Νέα Ορλεάνη. Θ' αφιχθούν στις αίθουσες τον Φεβρουάριο του 2013, ημερομηνία κατάλληλη για να ξεκινήσει ένα ακόμη φραντσάιζ τον μακρύ δρόμο του στις μεγάλες οθόνες παγκοσμίως. Αν όλα πάνε καλά, θα ακολουθήσουν οι τίτλοι «Chaos walking», «Scorpio races», «The night circus», «Tiger's curse» και «Divergent». Εξωγήινοι πλανήτες και φανταστικά σύμπαντα, όλα έχουν θέση σ' αυτές τις ιστορίες που έχουν ως κεντρικούς χαρακτήρες ένα αγόρι ή ένα κορίτσι ή και τα δύο σε σκοτεινές καταστάσεις, απειλητικές για τη ζωή τους και την κοινωνία που τα περιβάλλει.
Το κόνσεπτ των περιπετειών απευθύνεται και στα δύο φύλα, ώστε να διευρύνεται και το κοινό των ταινιών, που, σε ό,τι αφορά στο «Λυκόφως», περιορίστηκε στο γυναικείο φύλο των εφηβικών ηλικιών.
Χαρακτηριστικό της μάχης που έχει ξεσπάσει στο Χόλιγουντ για τα δικαιώματα αυτών των εν δυνάμει φραντσάιζ είναι η συμμετοχή έξι στούντιο τον περασμένο Δεκέμβριο στην πολυήμερη δημοπρασία του μυθιστορήματος φαντασίας «Daughter of smoke and bone», το οποίο έχει για ηρωίδα μια 17χρονη, μπλεγμένη στα δίχτυα μιας επικής μάχης ανάμεσα στο καλό και το κακό.
Τα αποκλειστικά δικαιώματα της μεταφοράς του κέρδισε τελικά η Universal Pictures, που πλήρωσε 1 εκατομμύριο δολάρια κι ας έχει το βιβλίο πουλήσει μόνο 22.692 αντίτυπα.
Αν και τίποτα δεν εγγυάται την επιτυχία στην κινηματογραφική αγορά, ακόμη κι όταν πρόκειται για τεράστια λογοτεχνικά χιτ -για να θυμίσουμε και φιλμικές αποτυχίες, όπως τα φιλμ «Το αστέρι του Βορρά», «Λέμονι Σνίκετ: Μια σειρά από ατυχή γεγονότα» και «Eragon»- η εν λόγω μόδα θα συνεχιστεί μέχρι να κάνει τον κύκλο της, σε όσα χρόνια κι αν μεταφράζεται αυτό.
- Εχασε Επαιξε κι έχασε η Paramount Pictures, που είχε κάποτε τα δικαιώματα του βιβλίου «Λυκόφως», αλλά τα άφησε για να τα πάρει η Summit Entertainment, που μετράει τώρα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως από 4 ταινίες.
ethnos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου