Προσεχώς

Προσεχώς


Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Οι ταινίες της εβδομάδας από την Πέμπτη 05 Ιανουαρίου 2012


Από το βικτωριανό Λονδίνο μέχρι το πολυφυλετικό λιμάνι της Χάβρης και από τον θεσσαλικό κάμπο μέχρι το Σαν Φρανσίσκο του 1920, η πρώτη κινηματογραφική εβδομάδα του χρόνου, αν μη τι άλλο, μας ταξιδεύει.

Sherlock Holmes 2: Το παιχνίδι των σκιών / Sherlock Holmes 2: A game of shadows

Του Γκάι Ρίτσι. Περιπέτεια, 2011, ΗΠΑ. 2 ώρες και 9 λεπτά. Με τους: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ., Τζουντ Λο, Τζάρεντ Χάρις, Νούμι Ράπας, Στίβεν Φράι.


Παρότι Βρετανός, ο Γκάι Ρίτσι είχε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του από την πρώτη ταινία του Σέρλοκ Χολμς: δεν τον αντιμετώπισε μόνο ως τον ιδιοφυή φλεγματικό ιδιωτικό ντετέκτιβ που χρησιμοποιεί την επαγωγική μέθοδο – το καμάρι του βρετανικού ορθολογισμού – για να φτάνει στα συμπεράσματά του, όπως παρουσιάζεται στα βιβλία του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ. Αντιθέτως, ο σκηνοθέτης των «Δύο καπνιστών κανών» και της «Αρπαχτής», μοίρασε ισόποσα το βάρος ανάμεσα στο μυαλό και το σώμα, κάνοντας τον «μοντέρνο» Σέρλοκ Χολμς έναν ολοκληρωμένο σύγχρονο action ήρωα.




Τώρα, στη δεύτερη ταινία, έχοντας ελευθερωθεί και από το πρώτο άγχος που προκαλεί η αναδόμηση ενός δημοφιλέστατου χαρακτήρα, πατάει ακόμα περισσότερο γκάζι και δείχνει πραγματικά να το διασκεδάζει, φέρνοντας το ζευγάρι των Χολμς και Δρ. Γουάτσον αντιμέτωπους με τον ορκισμένο εχθρό τους, τον διαβολικό καθηγητή Μοριάρτι. Φρενήρης δράση, εντυπωσιακές λήψεις και γερές δόσεις χιούμορ συνδυάζονται αρμονικά με φόντο ένα άψογα ανακατασκευασμένο βικτωριανό Λονδίνο προσφέροντας καθαρόαιμη ψυχαγωγία. Ψυχαγωγία που υποστηρίζεται από το καλοδιαλεγμένο καστ, με μπροστάρη, βέβαια, τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε έναν ακόμα απολαυστικό ρόλο.

Το λιμάνι της Χάβρης / Le Havre

Του Άκι Καουρισμάκι. Δραματική κομεντί, 2011, Φινλανδία/Γαλλία/Γερμανία. 1 ώρα και 33 λεπτά. Με τους: Αντρέ Βιλμ, Κάτι Ούτινεν, Μπλοντίν Μιγκέλ, Εβελίν Ντιντί, Ελίνα Σαλό.

Πιστός στο γνώριμο πια ύφος του, ο αγαπημένος δημιουργός Άκι Καουρισμάκι αφηγείται άλλη μια γλυκόπικρη ιστορία. Αυτή τη φορά, τόπος δράσης είναι το λιμάνι της Χάβρης, τόπος συγκέντρωσης παράνομων μεταναστών που φιλοδοξούν να περάσουν στην Αγγλία. Ο κεντρικός ήρωας, ένας μεσήλικας λούστρος ονόματι Μαρσέλ Μαρξ, έχει πια παραιτηθεί από το όνειρό του να γίνει συγγραφέας και φροντίζει την άρρωστη γυναίκα του.



Όταν η μοίρα θα φέρει στο δρόμο του έναν ανήλικο αφρικανό λαθρομετανάστη που καταζητείται από την αστυνομία, ο Μαρσέλ με τη βοήθεια των φίλων του θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον βοηθήσει. Απογυμνωμένο από περιττά στοιχεία, το «Λιμάνι της Χάβρης» είναι ένα ακόμα μάθημα από τον Φιλανδό πάνω στη σκηνοθετική, αφηγηματική και σκηνική οικονομία. Όμως, αυτό που τελικά κερδίζει το θεατή στο σινεμά του Καουρισμάκι, πέρα από τις σινεφιλικές αναφορές, τους εξαίσιους ρετρό φωτισμούς και το πανταχού παρόν υποδόριο χιούμορ, είναι η γνήσια και ειλικρινής αγάπη του για τον άνθρωπο, κάτι που βλέπουμε στον κινηματογράφο όλο και σπανιότερα.

Η απληστία / Greed

Του Έρικ φον Στρόχαϊμ. Δραματική, 1924, ΗΠΑ. 2 ώρες και 20 λεπτά. Με τους: Γκίμπσον Γκάουλαντ, Ζάζου Πιτς, Τζιν Χέρσολτ, Ντέιλ Φούλερ.

Το βουβό αριστούργημα του Έρικ φον Στρόχαϊμ, μια σκληρή απεικόνιση της υλιστικής πλευράς της ανθρώπινης φύσης, θεωρείται μια από τις πλέον κλασικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Στο επίκεντρό του ένα τρίγωνο, δύο άντρες που διεκδικούν μία γυναίκα, η οποία κερδίζει ένα αμύθητο ποσό στο λαχείο. Η αναπόφευκτη απληστία δε θ’ αργήσει να καταστρέψει για πάντα τις σχέσεις τους.

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου