Προσεχώς

Προσεχώς


Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

In the Land of Blood and Honey (2011) - Το σκηνοθετικο ντεπούτο της Αντζελίνα Τζολι

Η ταινία «Στη χώρα του αίματος και του μελιού», με την οποία η διάσημη ηθοποιός του Χόλυγουντ Αντζελίνα Τζολί κάνει το ντεμπούτο της στη σκηνοθεσία και στη συγγραφή σεναρίου θα προβάλλεται αποκλειστικά στο Σαράγεβο, από αύριο έως τις 28 Δεκεμβρίου.

Οι Αμερικανοί κινηματογραφόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν την ταινία από τις 23 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Blitz film, εταιρεία διανομής από το Ζάγκρεμπ.

Η ταινία, θέμα της οποίας είναι ο εμφύλιος πόλεμος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τη δεκαετία του 1990, γυρίστηκε στη Βοσνία και την Ουγγαρία. Η προβολή της σε κινηματογραφικές αίθουσες της Κροατίας, της Βοσνίας και της Σερβίας θα αρχίσει στις 16 Φεβρουαρίου του 2012.

H Αντζελίνα Τζολί δήλωσε ότι πρώτη προβολή της συγκεκριμένης ταινίας είναι η σημαντικότερη πρεμιέρα κινηματογραφικού έργου, στο οποίο συμμετείχε και ότι χαίρεται ιδιαίτερα που θα επισκεφθεί μαζί με την οικογένειά της τη Βοσνία, το Φεβρουάριο, για να μοιραστεί τη σημαντική στιγμή με «την εξαιρετική ομάδα ηθοποιών που έλαβαν μέρος».

Η Αντζελίνα Τζολί, που βρέθηκε για πρώτη φορά πίσω από το φακό, τόνισε ότι οι εμπειρίες από τον πόλεμο των ηθοποιών από το χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας που συμμετείχαν στην ταινία επέδρασαν σε μεγάλο βαθμό στην τελική μορφή του έργου. Αν και η ταινία έχει γυριστεί και στα αγγλικά, στη διασκευή για προβολή στις ΗΠΑ και στο Σαράγεβο οι ηθοποιοί μιλούν τη μητρική τους γλώσσα (βοσνιακή, σερβική και κροατική).

Στην ταινία παρουσιάζεται η ιστορία του Ντάνιελ (Γκόραν Κόστιτς) και της Άλι (Ζάνα Μαριάνοβιτς) που είχαν ερωτική σχέση και στην αρχή του πολέμου βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Εκείνος είναι Σέρβος της Βοσνίας, αστυνομικός και εκείνη μουσουλμάνα και καλλιτέχνης. Στο έργο προβάλλονται το ηθικό, φυσικό και συναισθηματικό κόστος που επιφέρει ο πόλεμος σε άτομα, καθώς και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για επέμβαση σε μία κοινωνία σε σύγκρουση.

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλυγουντ, που συγκεντρώνει δημοσιογράφους απ’ όλο τον κόσμο στις 15 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι η ταινία «Στη χώρα του αίματος και του μελιού» είναι υποψήφια για το βραβείο Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία της καλύτερου ξενόγλωσσου έργου.

Η ταινία πρόσφατα απέσπασε το βραβείο Στάνλεϊ Κράμερ που απονέμεται από την Ένωση Παραγωγών των ΗΠΑ σε ταινίες ή παραγωγούς, οι δημιουργίες των οποίων συμβάλουν στην κατανόηση ευαίσθητων κοινωνικών θεμάτων.

e-typos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου