Προσεχώς

Προσεχώς


Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

"Οι Μαχητές της Σκιάς": Νέα σειρά στη ΝΕΤ

Η προβολή της σειράς αποτελεί μέρος μιας σειράς δράσεων, για την ανάδειξη της αντίστασης των ευρωπαϊκών λαών στο ναζισμό. Δείτε το Βίντεο με τις μαρτυρίες των επιζώντων. Από την Πέμπτη 20/10 στις 19.00.

Πρόκειται για μια φιλόδοξη συμπαραγωγή της CINETEVE με το ARTE France, το EC-PAD και το SNCF, με τη συμμετοχή της ΕΡΤ και των τηλεοπτικών φορέων DUNA TV (Ουγγαρία), RTBF (Βέλγιο), YLE (Φινλανδία), HISTORY (UK), TVP (Πολωνία) και GA&A Productions (Ιταλία). Η σκηνοθεσία είναι του Bernard George και η εκτέλεση παραγωγής της Lucie Pastor.
Τα γεγονότα αποδίδονται με ζωντανό τρόπο, μέσα από μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν εκ των έσω τον αγώνα των λαών της Ευρώπης ενάντια στη γερμανική κατοχή. Τα ντοκιμαντέρ συνοδεύονται από πλούσιο ανέκδοτο αρχειακό υλικό, καθώς και τεκμηριωμένη μυθοπλασία.
Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Χίτλερ δε σκόπευε μονάχα να κατακτήσει την Ευρώπη. Ονειρευόταν να την υποδουλώσει, επιβάλλοντας την απολυταρχική, ρατσιστική του ιδεολογία, ώστε να εξασφαλίσει τον θρίαμβο των Αρείων.
Οι ηγεμονικές τάσεις του Τρίτου Ράιχ αμφισβητήθηκαν εξαρχής. Στις κατεχόμενες χώρες, άντρες και γυ-ναίκες που αρνήθηκαν την ωμή βία και τη βαρβαρότητα αντιστάθηκαν στο ναζισμό, συχνά με πενιχρά μέσα και με κίνδυνο της ζωής τους, και τον πολέμησαν με κάθε τρόπο.
Τα επεισόδια της σειράς καλύπτουν διαδοχικά τα χρόνια του πολέμου και το καθένα επικεντρώνεται στην εξέλιξη και τη δράση της Αντίστασης τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Συγκεκριμένα:
Επεισόδιο 1ο «1939 – 1941: Η δύσκολη αρχή της Αντίστασης» Καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις απέναντι στη χιτλερική προέλαση και το δύ-σκολο ξεκίνημα των πρώτων αντιστασιακών ομάδων.
Επεισόδιο 2ο «1941 – 1942: Η Αντίσταση οργανώνεται» Αναλύεται η οργάνωση και η δράση των αντιστασιακών ομάδων στα πρώτα κρίσιμα χρόνια του πολέμου.
Επεισόδιο 3ο «1942 – 1943: Αντίσταση στη Γενοκτονία» Η δράση της Αντίστασης απέναντι στο διωγμό των Εβραίων από τους ναζί. Το επεισόδιο περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο λίγοι σε αριθμό μαχητές και με ελάχιστα όπλα, κατάφεραν να σώσουν χιλιάδες ανθρώπους απ’ τα στρατόπεδα συγκέντρωσης
Επεισόδιο 4ο «1943: Ριζοσπαστικοποίηση της Αντίστασης» Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την κλιμάκωση της δράσης, αλλά και τη συνειδητοποίηση των αντιστασιακών οργανώσεων, καθώς παράλληλα μαίνεται ο τακτικός πόλεμος στα μέτωπα
Επεισόδιο 5ο «1943-1944: Οι μαρτυρικές μέρες της Αντίστασης» Το επεισόδιο αναφέρεται στα προβλήματα και τις δυσκολίες της Αντίστασης, στα αντί-ποινα των ναζί, καθώς και στις πολιτικές διαμάχες που αρχίζουν να διαφαίνονται
Επεισόδιο 6ο «1944 – 1945: Πλάνη και Απογοήτευση» Το τελευταίο επεισόδιο καταγράφει τα όνειρα και τις απογοητεύσεις, τις ελπίδες και τις διαψεύσεις, που σημάδεψαν την ιστορία της Αντίστασης και συνέβαλαν στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής Ευρώπης.

Η σειρά θα προβληθεί σε πολλούς ευρωπαϊκούς σταθμούς και η πρώτη προβολή θα γίνει από το ARTE στις 12 Οκτωβρίου.
Βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο (Les combat-tants de l’ ombre) των Bernard George και Ambre Rouviere.
Η προβολή της σειράς αποτελεί μέρος μιας σειράς δράσεων για την ανάδειξη της αντίστασης των ευρωπαϊκών λαών στον ναζισμό.
Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων περιλαμβάνονται:

Ειδικό web program στη διεύθυνση http://lescombattantsdelombre.arte.tv/
Στον ιστότοπο, που λειτουργεί σε τρεις γλώσσες (γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά), φιλοξενούνται 67 μαρτυρίες επιζώντων αντιστασιακών, που προσφέρουν μια άμεση καταγραφή της συλλογικής ιστορικής μνήμης της Ευρώπης.

 Κυκλοφορία τρίγλωσσου DVD (γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και με υποτίτλους για ΑμεΑ), το οποίο συνοδεύεται από 32σέλιδο ένθετο έντυπο.

 Ιστορικά σεμινάρια, που διοργανώθηκαν στην Ecole militaire στο Παρίσι υπό την αιγίδα του γαλλικού Υπουργείου Αμύνης και με τη συνεργασία του ιστορικού Olivier Wieviorka.

 Έκθεση με ντοκουμέντα και αρχειακό υλικό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Αντίσταση, που θα φιλοξενηθεί σε διάφορα δημόσια κτίρια της Γαλλίας.


entertainment.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου