Προσεχώς

Προσεχώς


Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

24ο Πανόραμα Κινηματογράφου

Πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές που δεν έχουν βρει διανομή στην Ελλάδα θα διαγωνιστούν για το βραβείο του 24ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που ξεκινάει στις 26 Οκτωβρίου. Παράλληλα, πρεμιέρα θα κάνουν στο Φεστιβάλ τρεις ελληνικές ταινίες, καθώς και ευρωπαϊκές παραγωγές όπως το Κάποτε στην Ανατολία του Τούρκου Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν και το Τζέιν Έιρ του Κάρι Φουκουνάκα.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται φέτος από τους Έλληνες σκηνοθέτες Θόδωρο Αγγελόπουλο (πρόεδρος), Δήμο Αβδελιώδη, Βασίλη Βαφέα, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Λάκη Παπαστάθη. Παράλληλα, υπάρχει και βραβείο κοινού.

Ανάμεσα στις ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος, είναι και Τα μυστήρια της Λισσαβόνας του Ραούλ Ρουίζ, ο οποίος πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 70 ετών.

Στο διαγωνιστικό θα συμμετάσχει και η πολιτική ταινία Pater του Γάλλου σκηνοθέτη Αλέν Καβαλιέ, που ξεκίνησε το 1962 («Le combat dans l’île») μαζί με τη νουβέλ βαγκ, για να συνεχίσει μια μοναχική, αλλά ενδιαφέρουσα, καριέρα.

Από την Πολωνία έρχεται το Suicide Room του Γιαν Κομάσα, σχετικά με έναν νεαρό έφηβο που η μανία του με τα κομπιούτερ τον οδηγεί σε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο.

Στους νέους σκηνοθέτες του διαγωνιστικού περιλαμβάνονται ο Ρώσος Ιγκόρ Βολόσιν, με την ταινία Bedouin, γύρω από το δράμα μιας γυναίκας που το μικρό παιδί της πεθαίνει από καρκίνο, ο Βρετανός Μπεν Χουίτλι με το, βουτηγμένο σε μια σκοτεινή ατμόσφαιρα, θρίλερ Kill List και ο Τούρκος Ταϊφούν Πιρσελίμογλου με την ελληνοτουρκική παραγωγή Περούκες.

Στο τμήμα Η διεθνής εικόνα σε πρώτη προβολή του 24ου Πανοράματος συμμετέχει η ταινία με την οποία ξεκινάει το φετινό Φεστιβάλ, η βραβευμένη στο φεστιβάλ των Καννών (Μέγα Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής) τουρκική ταινία Κάποτε στην Ανατολία του Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν που, με αφορμή την αναζήτηση του τάφου ενός δολοφονημένου από μια ομάδα ανθρώπων, δίνει την ευκαιρία στον σκηνοθέτη να φτιάξει μια συγκλονιστική, εικαστικά συναρπαστική, ταινία γύρω από τη διαφθορά αλλά και γενικότερα την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη σημερινή Τουρκία.

Θα προβληθεί, επίσης, η αμερικανική ταινία Υπηρέτριες (The Help) του Τέιτ Τέιλορ, μια συγκινητική δραματική εικόνα με φόντο τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είχε συγκλονίσει την Αμερική στη δεκαετία του '60, η βρετανική Τζέιν Έιρ, νέα κινηματογράφηση του κλασικού μυθιστορήματος της Σαρλότ Μπρόντε από τον Κάρι Φουγκουνάκα με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Φασμπέντερ (βραβευμένο στο πρόσφατο φεστιβάλ της Βενετίας για την ταινία του Shame).

Ο γνωστός Γερμανός Τομ Τίκβερ συμμετέχει με την ταινία του Τρίο, γύρω από ένα ζευγάρι σαραντάρηδων που ερωτεύεται τον ίδιο άντρα, ενώ ο Μάριους Χολστ εκπροσωπείται με την ταινία Ο βασιλιάς του Νησιού του Διαβόλου, με επίκεντρο την εξέγερση ανήλικων φυλακισμένων σε μια απάνθρωπη, απομονωμένη σε νησί, φυλακή.

Πρεμιέρα θα κάνουν και τρεις ελληνικές ταινίες: Ο ξεναγός του Ζαχαρία Μαυροειδή, το Σωματείο Ρακοσυλλεκτών της Μαρίνας Δανέζη και η βραβευμένη στη Δράμα μικρού μήκους ταινία Πίστομα του Γιώργου Φουρτούνη.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου