Προσεχώς

Προσεχώς


Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

68ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας. - Χιούμορ από Αμερική, συγκίνηση από Χονγκ Κονγκ

Με μια ανεξάρτητη, διανθισμένη με χιούμορ αμερικανική ταινία, το «Dark Horse» του Τοντ Σόλοντζ, και μια δοσμένη με ανθρωπιά και συγκίνηση από το Χονγκ Κονγκ, «Μια απλή ζωή» της Αν Χούι, συνεχίστηκε χθες, μέρα βροχερή, το 68ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας.

Ενώ στο Λίντο δεν έπαψαν να καταφθάνουν προσωπικότητες του χώρου, ανάμεσά τους οι ηθοποιοί Γουίλεμ Νταφόε, Ρούτγκερ Χάουερ, Ιρέν Ζακόμπ, Γκάρι Ολντμαν, και οι σκηνοθέτες Γουίλιαμ Φρίντκιν, Αντρεα Αρνολντ, Εϊμπελ Φεράρα και Ερμάνο Ολμι.

Γνωστός ως ένας από τους Αμερικανούς σκηνοθέτες του ανεξάρτητου κινηματογράφου, με μαύρες κωμωδίες και θέματα που αφορούν περιθωριακούς και αποτυχημένους, ο Τοντ Σόλοντζ (Happiness) επιστρέφει φέτος με την ταινία «Dark Horse». Μια κωμωδία δοσμένη με την ίδια ειρωνεία (αν και με λιγότερο μαύρο χιούμορ) και τον ίδιο γρήγορο ρυθμό που συναντάμε και σε όλες τις ταινίες του.

Ατμόσσφαιρα

Πρωταγωνιστής είναι ένας 30χρονος νέος, που ζει ακόμη με τους γονείς του (τους ερμηνεύουν με μπρίο ο Κρίστοφερ Γουόκεν και η Μία Φάροου), ένας στην πραγματικότητα loser, ανίκανος να κάνει κάτι στη ζωή του, που διανοητικά έχει παραμείνει έφηβος. Ωσπου ερωτεύεται μια γυναίκα, κάπως καταθλιπτική, που δείχνει να περνάει παρόμοια προβλήματα μ' αυτόν. Ο νέος ελπίζει πως μ' αυτήν θ' αλλάξει η ζωή του.

Εκτός από τη δημιουργία μιας φανταστικής ατμόσφαιρας (σε έξυπνα στημένες σκηνές, όπου ο ήρωας αναμιγνύει την πραγματικότητα με τη φαντασία), στην επιτυχία της ταινίας συμβάλλουν και οι ερμηνείες των ηθοποιών, μ' επικεφαλής τον Τζάστιν Μπάρθα στο ρόλο του συμπαθητικού αντι-ήρωα.

Αληθινή αγάπη

Στην ταινία της «Μια απλή ζωή», η Κινέζα σκηνοθέτρια Αν Χούι καταπιάνεται με την ιστορία της Τάο, μιας οικιακής βοηθού και ταυτόχρονα γκουβερνάντας για 60 χρόνια στο σπίτι μιας οικογένειας, που, όταν παθαίνει έμφραγμα και μένει ημιπαράλυτη, ζητεί από το αφεντικό της, τον Ρότζερ, παραγωγό κινηματογράφου, να την πάει σε οίκο ευγηρίας, όπου γνωρίζεται με διάφορα άλλα πρόσωπα. Οι συνθήκες όμως στον οίκο ευγηρίας δεν είναι οι καλύτερες και, όταν η μητέρα του Ρότζερ επιστρέφει από την Καλιφόρνια, όπου ζει, αποφασίζει να νοικιάσει ένα διαμέρισμα για να μπορέσει να ζήσει ήρεμα η Τάο τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

«Σπάνια ταινίες από το Χονγκ Κονγκ καταπιάνονται με τα προβλήματα των ηλικιωμένων ανθρώπων», ανέφερε η σκηνοθέτρια. «Τα γηρατειά είναι παγκόσμιο θέμα και ήθελα με την ταινία μου αυτή να δείξω πως οι Κινέζοι αντιμετωπίζουν τους ηλικιωμένους διαφορετικά από ό,τι οι άνθρωποι του δυτικού πολιτισμού... Οι γέροντες μπορεί να έχουν χάσει τα νιάτα τους, αλλά ακόμη αναζητούν αυτό που όλοι θέλουμε - την αγάπη από τους άλλους, την αληθινή και απλή αγάπη».

Η ταινία βασίστηκε σε μια αληθινή ιστορία. Το αφεντικό της συγκεκριμένης γυναίκας είναι σήμερα βετεράνος παραγωγός κινηματογράφου. Είναι δοσμένη μ' ένα καθαρά ρεαλιστικό στιλ, με τη Χούι να πλησιάζει τα πρόσωπά της με στοργή και να καταγράφει με λεπτομέρεια τα αισθήματά τους. Πρόκειται για μια δημιουργία δοσμένη με λυρισμό και ανθρωπιά και με μια εξαιρετική ερμηνεία της Ντεανί Ιπ.

Η όγδοη κινηματογραφική διασκευή έργου του Τζον Λε Καρέ, «Tinker, Tailor, Soldier, Spy», από τον γνωστό Σουηδό σκηνοθέτη Τόμας Αλφρεντσον («Ασε το κακό να μπει»), καταγράφει μια κατασκοπευτική ιστορία που εκτυλίσσεται το 1973, περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, με ήρωες Βρετανούς μυστικούς πράκτορες και πρωταγωνιστές γνωστούς ηθοποιούς (Τζον Χερτ, Κόλιν Φερθ, Γκάρι Ολντμαν, Κιάραν Χάιντς κ.ά.). Ο Αλφρεντσον έφτιαξε ένα αρκετά σφιχτοδεμένο θρίλερ, όπου εκτός από την καλοστημένη δράση, προσπαθεί να καταγράψει και σε κάποιο βάθος ορισμένα από τα πρόσωπα.

enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου