Προσεχώς

Προσεχώς


Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Το «Attenberg» στην τριάδα των υποψήφιων ταινιών για το βραβείο LUX της Ευρωβουλής

Άλλη μια μεγάλη διάκριση για το Αttenberg της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη. Η ταινία είναι μία από τις τρεις τελικές υποψήφιες για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Lux. Οι άλλες δύο είναι τα «Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» του Ρομπέν Γκεντιγκιάν από τη Γαλλία και το «Play» του Ρούμπεν Οστλουντ, συμπαραγωγή Γαλλίας, Δανίας και Σουηδίας.

Η ταινία της Αθηνάς Τσαγγάρη κατάφερε να αφήσει πίσω της ταινίες σπουδαίων δημιουργών όπως Το Άλογο του Τορίνο του Μπέλα Ταρ, το Essential Killing του Γερζί Σκολιμόφσκι, το La Havre του Άκι Καουρισμάκι, το Habemus Papam του Νάνι Μορέτι και το Πίνα του Βιμ Βέντερς.

Οι ταινίες θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 31 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Η τελική επιλογή θα γίνει τον Οκτώβρη ή τον Νοέμβρη, οπότε τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσουν ποια από τις τρεις ταινίες θα λάβει το βραβείο.

Η τελετή απονομής θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο.

Πέρα από τις ιστορίες που διηγούνται, οι υποψήφιες ταινίες πυροδοτούν ερωτήματα για τους Ευρωπαίους: αξίες που μοιράζονται ή αμφισβητούν, το σχέδιο για την οικοδόμηση της Ευρώπης, τον τρόπο που βιώνουν πέρα από σύνορα τις ανησυχίες τους για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, οι δημόσιες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανεξάρτητα από το κοινωνικό θέμα που αναδεικνύεται, κάθε ταινία απεικονίζει τη ματιά των Ευρωπαίων: της ζωής τους, των πεποιθήσεών τους, των ανησυχιών τους, της αναζήτησης ταυτότητας.

Όπως και με προηγούμενους νικητές, η ταινία που θα κερδίσει το φετινό βραβείο θα έχει οικονομική ενίσχυση, συμπεριλαμβανομένου του υποτιτλισμού της σε 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της προσαρμογής της για άτομα με προβλήματα ακοής ή όρασης, καθώς και την παραγωγή ενός 35λεπτου αντίτυπου για κάθε χώρα ή την υποστήριξη της κυκλοφορίας ενός DVD.

Υπενθυμίζεται ότι το βραβείο για το 2010 διεκδικούσε η Ακαδημία Πλάτωνος του Φίλιππου Τσίτου.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου