Προσεχώς

Προσεχώς


Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Χρυσός Φοίνικας στο «Δέντρο της Ζωής»

Η ταινία που δίχασε όσους την είδαν, «Το Δέντρο της Ζωής» του σκηνοθέτη Terrence Malick ήταν αυτή που συγκίνησε περισσότερο τους κριτές και κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Με πρωταγωνιστές τους Brad Pitt και Sean Penn, μεταξύ άλλων, η ταινία μας μεταφέρει στην Αμερική της δεκαετίας του ’50 και πρόκειται για μια επική οικογενειακή ιστορία.

Το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ απέσπασαν από κοινού οι ταινίες «Κάποτε στην Ανατολία» του Τούρκου σκηνοθέτη Nuri Bilge Ceylan και η «Το Παιδί με το Ποδήλατο» των Γάλλων αδερφών Dardenne. Η επιτροπή επέλεξε να τιμήσει την Γαλλίδα σκηνοθέτη Maiwenn για την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της «Polisse», στην οποία πραγματεύεται ένα πολύ δύσκολο θέμα, όπως η παιδική βία.

Το «Drive» του Δανού σκηνοθέτη Nicolas Winding Refn με πρωταγωνιστή τον ταλαντούχο Ryan Gosling κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας, και διηγείται την ιστορία ενός άνδρα, ο οποίος την ημέρα εργάζεται ως κασκαντέρ στο Hollywood, ενώ το βράδυ ως οδηγός διαφυγής σε διάφορες εγκληματικές επιχειρήσεις.

Παρότι πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι ο Lars von Trier μετά την ανακύρηξή του ως «persona non grata» από το Φεστιβάλ δεν θα είχε καμία ελπίδα για βραβείο, η πρωταγωνίστριά του Kirsten Dunst βραβεύτηκε ως καλύτερη ηθοποιός για το «Melancholia». Το αντίστοιχο βραβείο για τους άνδρες απέσπασε ο ηθοποιός Jean Dujardin για τον ρόλο του στην ταινία «The Artist» του Michel Hazavanicius.

Το σενάριο που όπως φαίνεται άγγιξε περισσότερο την κριτική επιτροπή ήταν του Ισραηλινού Joseph Cedar για την ταινία «Hearat Shulayim» (Footnote) το οποίο πραγματευεται τη σχέση ενός πατέρα με τον γιο του. Από την πλευρά των ταινιών μικρού μήκους, το βραβείο κέρδισε το «Cross Country» της Maryna Vroda.

Τέλος, μεγάλος χαμένος της βραδιάς θεωρείται ο Φιλανδός Aki Kaurismaki, του οποίου η ταινία «La Havre», που μιλάει για το πρόβλημα της μετανάστευσης και ήταν από τα απόλυτα φαβορί, δεν πήρε κανένα από τα βασικά βραβεία, όμως δε θα μείνει παραπονεμένος, καθώς τον τίμησε η Διεθνής Ένωση Κριτικών (FIPRESCI).

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

- Χρυσός Φοίνικας: στην ταινία «Το δέντρο της ζωής» του Τέρενς Μάλικ

- Μέγα Βραβείο: εξίσου στις ταινίες, «Το αγόρι στο ποδήλατο» των Βέλγων αδερφών Νταρντέν και «Κάποτε στην Ανατολία» στον Τούρκο Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν

- Βραβείο σκηνοθεσίας: στον Δανό Νίκολας Γουάιντινγκ Ρεφν για την ταινία του «Drive»

- Βραβείο ανδρικής ερμηνείας: Ζαν Ντιζαρντέν για την ταινία «Ο καλλιτέχνης» του Μισέλ Χαζαναβίσιους

- Βραβείο γυναικείας ερμηνείας: Κίρστεν Ντανστ για την ταινία «Μελαγχολία» του Λαρς φον Τρίερ

- Βραβείο της Επιτροπής: στην ταινία «Αστυνομία» της Μαϊβέν Λε Μπέσκο

- Βραβείο σεναρίου: στον ισραηλινό Τζόζεφ Σένταρ για την ταινία «Υποσημείωση»

- Βραβείο Χρυσής Κάμερας: «Las Acacias» του Αργεντινού Πάμπλο Τζιορτζιέλι, που προβλήθηκε στο πλαίσιο της Εβδομάδας της Κριτικής.

- Καλύτερη ταινία μικρού μήκους «Cross Country» της Μαρίγια Βρόντα


Βραβεία της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών (FIPRESCI):

- Διαγωνιστικό τμήμα: «Χάβρη» του Άκι Καουρισμάκι

- «Ένα κάποιο βλέμμα»: «Ο υπουργός» του Πιέρ Σέλερ

- «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών»/ «Εβδομάδα της Κριτικής»: «TakeShelter» του Τζεφ Νίκολς

Οικουμενικά Βραβεία:

- Καλύτερης ταινίας: «This Must Be the Place» του Πάολο Σορεντίνο

- Ειδικές μνείες: «Χάβρη» του ΆκιΚαουρισμάκι και «Και τώρα πού πάμε;»της Ναντίν Λαμπάκι


protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου