Προσεχώς

Προσεχώς


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Υπερυπολογιστές σε μέγεθος... κύβου ζάχαρης

Ενα νέο επίτευγμα στη δημιουργία της επόμενης γενιάς ηλεκτρονικών υπολογιστών πραγματοποίησαν ερευνητές της ΙΒΜ οι οποίοι κατασκεύασαν ένα πρωτότυπο σύστημα που λειτουργεί με βάση μια νέα αρχή στη χρήση ενέργειας. Πρόκειται για το «Αquasar», έναν υπερυπολογιστή που έχει μέγεθος ανάλογο με αυτό ενός ψυγείου και μπορεί να πραγματοποιεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.

Ο Αquasar λειτουργεί με τη λεγόμενη αρχή «νερού-ψύξης», που μειώνει κατακόρυφα την ενέργεια την οποία απαιτεί ένα ιδιαίτερα ενεργοβόρο σύστημα όπως ένας υπερυπολογιστής. Στους υπολογιστές που θα λειτουργούν με την αρχή «νερού-ψύξης» ο ένας επεξεργαστής τοποθετείται επάνω από τον άλλον και η ψύξη γίνεται μέσω συνεχούς ροής νερού. Οι ερευνητές της ΙΒΜ εκτιμούν ότι ο Αquasar καταναλώνει περίπου 50% λιγότερη ενέργεια από ό,τι οι ταχύτεροι υπερυπολογιστές του κόσμου και αναφέρουν ότι το νέο σύστημα θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς υπολογιστών που θα είναι ιδιαίτερα φιλικοί προς το περιβάλλον.

Οι ερευνητές τής ΙΒΜ αφού έλυσαν το ενεργειακό ζήτημα στρέφουν τώρα την προσοχή τους στο μέγεθος αφού θέλουν να συρρικνώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το σύστημά τους και να δημιουργήσουν έναν όσο το δυνατόν πιο μικρό και οικολογικό υπολογιστή. «Στόχος μας είναι να συρρικνώνουμε συνέχεια τον Αquasar και πιστεύουμε ότι σε περίπου μια δεκαετία θα έχουμε καταφέρει να κατασκευάσουμε έναν υπερυπολογιστή που θα έχει μέγεθος ανάλογο με αυτό ενός κύβου ζάχαρης» δήλωσε στο ΒΒC ο Μπρούνο Μίτσελ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου