Προσεχώς

Προσεχώς


Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Τρισδιάστατος και παραμυθάς ο Σκορσέζε

«Hugo Cabret». Παραμύθι εποχής, που σηματοδοτεί την παρθενική απόπειρα του δημιουργού στο τρισδιάστατο φορμά, και, αν κρίνουμε από το χρονικό φόντο και την πλοκή, συμπυκνώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αγάπη και τη γνώση του για την 7η τέχνη. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως ο Σκορσέζε, εκτός από ιστορικός, πλέον, σκηνοθέτης και παραγωγός, είναι και ένας από τους βαθύτερα καταρτισμένους... ιστορικούς του σινεμά στον κύκλο των συναδέλφων του.

Μεταφορά στην οθόνη του πολυβραβευμένου εικονογραφημένου βιβλίου του Μπράιαν Σέλζνικ «Η εφεύρεση του Ούγκο Καμπρέ» (534 σελίδες, λίγα λόγια, αλλά πολλές εικόνες - πάνω από 280!), το φιλμ τοποθετείται στο Παρίσι των αρχών του 20ού αιώνα και εξιστορεί τις περιπέτειες ενός 12χρονου ορφανού αγοριού, που ζει στις στοές ενός πολυσύχναστου σιδηροδρομικού σταθμού.

Η επιβίωσή του βασίζεται στην ανωνυμία του και τις μικροκλοπές, η καθημερινότητά του στην επισκευή των ρολογιών του σταθμού.

Ωστόσο, όλα θα αλλάξουν ριζικά μετά τη συνάντησή του με ένα εκκεντρικό κορίτσι και τον φαινομενικά ψυχρό ιδιοκτήτη ενός μικρού καταστήματος παιχνιδιών μέσα στον σταθμό.

Και μόνο το γεγονός ότι ο τελευταίος είναι ο Ζορζ Μελιές, ο πιονιέρος της κινηματογραφικής τέχνης, δηλώνει με τον πιο άμεσο τρόπο το σινεφιλμικό εγχείρημα του Σκορσέζε, που εδώ βρίσκει την ιδανικότερη ευκαιρία να αποτίσει φόρο τιμής στο «μετιέ» που τον έκανε αυτό που σήμερα είναι.

Οσο για τους ηθοποιούς που ετοιμάζονται να ξεπεταχτούν από την οθόνη σε 3D, είναι κυρίως Βρετανοί. Τους πιτσιρικάδες υποδύονται ο Ασα Μπάτερφιλντ και η ανερχόμενη Κλόε Μόρετζ («Kick - ass», «Ασε το κακό να μπει»), τον Μελιές ενσαρκώνει ο κορυφαίος καρατερίστας Μπεν Κίνγκσλεϊ, ενώ το βασικό καστ πλαισιώνουν οι Τζουντ Λο, Σάσα Μπάρον Κοέν, Ρέι Γουίνστοουν, Ρέιτσελ Γκρίφιθς, Εμιλι Μόρτιμερ, Κρίστοφερ Λι και Μάικλ Στούλμπαργκ («Ενας σοβαρός άνθρωπος»).

Στο τεχνικό επιτελείο συναντάμε μόνιμους συνεργάτες του Σκορσέζε, όπως τον διευθυντή φωτογραφίας Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον, τον σχεδιαστή παραγωγής Ντάντε Φερέτι, την ενδυματολόγο Σάντι Πάουελ ή τη μοντέζ Θέλμα Σουνμέικερ.

Η τελευταία, πάντως, θα πρέπει πρώτα να περιμένει το πέρας των γυρισμάτων, που ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο στα στούντιο Σέπερτον του Λονδίνου (όπου χτίστηκε ένα γιγαντιαίο πλατό ως υπόγειος παριζιάνικος σιδηρόδρομος) και θα ολοκληρωθούν τον επόμενο μήνα με εξωτερικά γυρίσματα στο Παρίσι.

Η δε προγραμματισμένη ημερομηνία πρεμιέρας της παραμυθένιας υπερπαραγωγής είναι για τον Δεκέμβριο του 2011.

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου