Προσεχώς

Προσεχώς


Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Τι θα δούμε το φετινό κινηματογραφικό χειμώνα


Με την περιπέτεια «Οι αναλώσιμοι» του Σιλβέστερ Σταλόνε το τρισδιάστατο καρτούν «Σρεκ, κι εμείς καλύτερα» και το πολυσυζητημένο θρίλερ φαντασίας «Inception» να «στρώνουν το χαλί» αυτές τις μέρες, ο κινηματογραφικός χειμώνας προδιαγράφεται ιδιαίτερα ελκυστικός όχι μόνο για εκείνους που αδημονούν για τα υπέρογκα μπλοκμπάστερ (βλέπε «Χάρι Πότερ»), αλλά κυρίως για τους θεατές που αρέσκονται σε πιο «ενήλικα» θεάματα, μια και η σεζόν 2010 - 2011 είναι πλούσια σε δράματα ή θρίλερ επικού περισσότερο χαρακτήρα. Πάνω από 180 ταινίες έχουν προγραμματιστεί για το οκτάμηνο που ακολουθεί, από τις οποίες εμείς επιλέξαμε τις 20 που νομίζουμε πως θα συζητηθούν περισσότερο, όπως και κάποιες από την υπόλοιπη στουντιακή παραγωγή ή τις διεθνείς κινηματογραφίες που αξίζουν προσοχής.

TA ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ

Το «Σρεκ, κι εμείς καλύτερα» είναι μονάχα το προοίμιο σε μια σεζόν που έχει πολλά ακόμα να προτείνει σε κινούμενα σχέδια, πραγματευόμενα μύθους είτε ολοκαίνουργιους είτε παλιούς και κλασικούς μέσα από το κατάλληλο «πείραγμα». «Κακοί» επιστήμονες με σατανικούς σκοπούς είναι οι πρωταγωνιστές των τρισδιάστατων ψηφιακών καρτούν «Εγώ ο απαισιότατος», των Πιερ Κοφέν και Κρις Ρενό και «Megamind» του Τομ Μακ Γκραθ, ενώ στοιχεία κινουμένου σκίτσου έχει και το «Marmaduke», οικογενειακή κωμωδία με ζώα. Στο «Tangled» της Disney επιχειρείται μια παραλλαγή του μύθου της πριγκίπισσας Ραπουνζέλ των αδελφών Γκριμ όπως και στο «Gnomeo and Juliet» όπου το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ αντιμετωπίζεται ως άδοξη ιστορία αγάπης μεταξύ... νάνων. Ακόμη, προς το τέλος της χειμερινής περιόδου περιμένουμε συνέχεια στις περιπέτειες τόσο του «Kung fu Panda» (με υπότιτλο «The Kaboom of doom») όσο και στους μηχανοκίνητους ήρωες του «Cars».

TA ΡΙΜΕΪΚ ΚΑΙ TA ΣΙΚΟΥΕΛ

Η Μίλα Γιόβοβιτς επιστρέφει ως δυναμική... τερατοφάγος Αλις στο τέταρτο «Resident evil» με υπότιτλο «Afterlife», ο Γουές Κρέιβεν επαναφέρει τον μύθο του «Scream», μια δεκαετία σχεδόν μετά το τρίτο φιλμ, ο Ρόουαν Ατκινσον επιτίθεται για δεύτερη φορά με τις γκάφες του ως «Johnny English». Ακόμη, τα σαρκοβόρα «Πιράνχα» του Τζο Ντάντε ανασταίνονται (και μάλιστα σε 3D) από τον Αλεξάντερ Αζά, το ίδιο και ο «Κόναν ο βάρβαρος» από τον Μάρκους Νίσπελ και διά της περιβολής του Τζέισον Μομόα. Στα ριμέικ πάντως την πιο ενδιαφέρουσα πρόταση μοιάζει να έχουν οι αδελφοί Κοέν με το γουέστερν «Αληθινό θράσος» (και τον Τζεφ Μπρίτζες να διαδέχεται τον Τζον Γουέιν, πρωταγωνιστή του φιλμ του 1969) ενώ στα σίκουελ ξεχωρίζει η περιπέτεια φαντασίας «Tron: Legacy», συνέχεια μιας καλτ ταινίας του 1982, με τους Γκάρετ Χέντλαντ και Τζεφ Μπρίτζες (και πάλι).

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Η συνήθης κυριαρχία του αμερικανικού σινεμά δεν συνεπάγεται απαραίτητα παραγκωνισμό των διεθνών κινηματογραφιών - ίσα ίσα που η φετινή πολυηπειρωτική λίστα προδιαγράφεται ιδιαίτερα πλούσια. Από την Ευρώπη οι Βρετανοί μας στέλνουν τον Κόλιν Φερθ ως... τραυλό βασιλιά Γεώργιο 6ο στο δράμα εποχής «The king's speech», την Ελεν Μίρεν ως θηλυκή... Πρόσπερο στη διασκευή της σεξπιρικής «Καταιγίδας» και τους Στίβεν Φρίαρς, Φίλιπ Ρίντλεϊ και Αντον Κόρμπιν με τις νέες του σκηνοθετικές δουλειές (αντίστοιχα την κομεντί «Τamara Drewe», το νεανικό δράμα «Σκοτεινή καρδιά» και την περιπέτεια «Τhe American» με τον Τζορτζ Κλούνεϊ), ενώ από τον γαλλικό σινε-χάρτη ξεχωρίζουν το νέο θρίλερ μυστηρίου του Γκιγιόμ Κανέ «Little white lies» με τη Μαριόν Κοτιγιάρ, το βραβευμένο στις Κάνες ιστορικό δράμα του Ξαβιέ Μποβουά «Θεοί και άνθρωποι», η κομεντί του Φρανσουά Οζον «Potiche» με τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ και Κατρίν Ντενέβ όπως και το βιογραφικό έπος του Ολιβιέ Ασαγιάς «Carlos» πάνω στη ζωή και τη δράση του διαβόητου Βενεζουελιανού τρομοκράτη Ιλιτς Ραμίρεζ Σάντεζ, με τον Εντγκμαρ Ραμίρεζ στον ομότιτλο ρόλο. Δυνατοί φέτος και οι Σκανδιναβοί με νέες ταινίες από τους Τόμας Βίντερμπεργκ («Submarino»), Σουζάν Μπίερ («Ιn a better word») και Λόνε Σέριγκ («Οne day»), αξιοπρόσεχτοι και οι Ιταλοί με αγγλόφωνες προτάσεις - ο Πάολο Σορεντίνο με το θρίλερ αυτοδικίας «The must be the place» με τον Σον Πεν και ο Λούκα Γκουαντίνο με το ρομαντικό δράμα «Είμαι ο έρωτας» με την Τίλντα Σουίντον.

Από την Ασία, έχουμε τους Ιάπωνες Τακέσι Κιτάνο και Τακάσι Μίικε με τις αιματηρές περιπέτειες «Outrage» και «13 assassins» αντίστοιχα, τους Κορεάτες Ιμ Σανγκ - Σου και Λι Τσανγκ-Ντονγκ με το θρίλερ μυστηρίου «Η υπηρέτρια» και το δράμα «Poetry», τον Ταϊλανδό Απιτσατπόνγκ Βερασετακούλ με το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα αλληγορικό του παραμύθι «Ο θείος Μπούνμε» και τον Ιρανό Αμπάς Κιαροστάμι με την πολυγλωσσική του κομεντί περιπλάνησης «Πιστοποιημένο αντίγραφο» με τη Ζιλιέτ Μπινός. Οσο για τον Αργεντίνο Αλεχάνδρο Γκονζάλες Ινιάριτου, φέτος τον συναντάμε στη Βαρκελώνη με το σκοτεινό δράμα «Βiutiful», με τον Χαβιέ Μπαρδέμ στον ρόλο ενός παρακμιακού μικροκακοποιού και οικογενειάρχη.


Διαβάστε περισσότερα για τις ταινίες στο άρθρο του CINEMAG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου