Προσεχώς

Προσεχώς


Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ταινίες των Κιαροστάμι και Φρίαρς προβλήθηκαν στις Κάννες

Με την προβολή της ταινίας του Αμπάς Κιαροστάμι «Certified Copy» συνεχίστηκε το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Εκτός συναγωνισμού προβλήθηκε και η νέα ταινία του Στίβεν Φρίαρς, ενώ ενδιαφέρουσα ήταν η συμμετοχή του Ξαβιέ Μποφουά.

Η σύγκρουση χριστιανισμού και φονταμενταλισμού ήταν στο επίκεντρο της γαλλικής ταινίας «Περί ανθρώπων και θεών» του Ξαβιέ Μποβουά που προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του 63ου Φεστιβάλ των Καννών.

Αφορμή, η τραγική ιστορία μιας ομάδας μοναχών στην Αλγερία στη δεκαετία του 1990, που έπεσαν θύματα απαγωγής από τρομοκράτες και που, στη συνέχεια, δολοφονήθηκαν. Ο Μποβουά χρησιμοποιεί την ιστορία τους για να μας μιλήσει για τη δύναμη της αγάπης αλλά και της αφοσίωσης των μοναχών αυτών στη δουλειά τους κοντά στους απλούς ανθρώπους του χωριού γύρω από το μοναστήρι τους, αφοσίωση που τους έκανε να ρισκάρουν τη ζωή τους.

Ο Μποβουά σκηνοθετεί την ταινία του με απλό ύφος και στυλιζαρισμένη φωτογραφία, αποσπώντας πολύ καλές ερμηνείες από όλους τους πρωταγωνιστές του (Λαμπέρ Ουίλσον, Μισέλ Λονσντέιλ, Ολιβιέ Λαμπουρντέν, κ.ά.)

Στο διαγωνιστικό τμήμα προβλήθηκε και η ταινία «Certified Copy» («Εγκεκριμένο αντίγραφο») του Ιρανού Αμπάς Κιαροστάμι.

Ο σκηνοθέτης της «Γεύσης του κερασιού» στράφηκε στην Ιταλία για να γυρίσει την ιστορία της κρίσης στο γάμο ενός παντρεμένου για 15 χρόνια ζευγαριού: ενός Αγγλου συγγραφέα και μιας Γαλλίδας, που βρίσκονται σε μια μικρή ιταλική πόλη, όπου ο σύζυγος παρουσιάζει το μεταφρασμένο στα ιταλικά βιβλίο του, «Εγκεκριμένο αντίγραφο».

Ο Κιαροστάμι κάνει ένα σχόλιο πάνω στην απλότητα/πολυπλοκότητα της ζωής μέσα από μια μεγάλης διάρκειας σκηνή, με το ζευγάρι να ταξιδεύει σε ένα αυτοκίνητο. Θετικά σχόλια συγκέντρωσε η ερμηνεία της Ζιλιέτ Μπινός.

Στο Φεστιβάλ προβλήθηκε -εκτός συναγωνισμού- η ταινία «Ταμάρα Ντρου» του Στίβεν Φρίαρς.

Η ταινία είναι βασισμένη σε ένα καρτούν της Πόουζι Σίμοντς, που ο Στ.Φρίαρς, όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου, γνώριζε εδώ και 40 χρόνια.

Για να προσθέσει: «Το διάβαζα, όταν ακόμη ήταν καρτούν στην εφημερίδα Guadian, αν και δεν είχε τότε περάσει από το μυαλό μου πως μπορούσε να γίνει ταινία... Μια ταινία γύρω από τη μεσαία τάξη. Οι Αγγλοι δυστυχώς δεν γυρίζουν συνήθως ταινίες γύρω από αυτή την τάξη, οι μόνοι που το κάνουν είναι οι Γάλλοι. Αυτό για μένα είχε ενδιαφέρον...».

Η ταινία του Φρίαρς είναι τοποθετημένη σε μια μικρή πόλη στην αγγλική επαρχία, καταφύγιο για συγγραφείς που θέλουν να βρουν έμπνευση και να μπορέσουν άνετα να γράψουν τα βιβλία τους. Σε μια τέτοια φάρμα συναντούμε τα διάφορα πρόσωπα: την ιδιοκτήτρια και το συγγραφέα αστυνομικών βιβλίων σύζυγό της, έναν Αμερικανό συγγραφέα, έναν ελκυστικό νέο, βοηθό στα χωράφια και μια σέξι δημοσιογράφο και γειτόνισσα. Ο Φρίαρς έφτιαξε μια δροσερή κωμωδία -με δραματικά στοιχεία- με ωραίους, έξυπνους διαλόγους και καλές ερμηνείες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. ti lamperes pou einai oi kannes! makari na borousa na paw stin poli enw ginetai to festival!! bravo sou osous ypostirizoun ton politismo kai tin texni opws i L'Oreal Paris pou einai gia alli mia xronia episimos xorigos! Koukla itan fetos i eva longoria, opws panta!

    ΑπάντησηΔιαγραφή