Προσεχώς

Προσεχώς


Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ο έρημος, ο κακός και ο σίριαλ κίλερ

Τρεις πρωτιές... αστέρων για την αθηναϊκή σκηνή. Ο «αναγεννησιακός» Αμερικανός πολυκαλλιτέχνης Ρόμπερτ Γουίλσον, ο υποψήφιος για Οσκαρ συμπατριώτης του Τζον Μάλκοβιτς και ο βραβευμένος Βρετανός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός Στίβεν Μπέρκοφ θα ντεμπουτάρουν, ύστερα από τις σκηνές του κόσμου, και στη σκηνή της Αθήνας.

Τη μοναδική συγκυρία των τριών ανδρικών σόλο, από τις 8 ώς τις 26 Μαΐου στο «Θέατρον» του Ελληνικού Κόσμου και στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την οφείλουμε στο φεστιβάλ «Θέατρο Πέρα από τα Ορια» της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας.

* Εχουμε απολαύσει κάμποσες παραστάσεις του στην Αθήνα, με τελευταία την αριστουργηματικά εικονοκλαστική βερσιόν της «Οπερας της Πεντάρας» από το Berliner Ensemble. Στις 8 και 9 Μαΐου, ο ευθυτενής 69χρονος Ρόμπερτ Γουίλσον θα ερμηνεύσει, μεταμορφωμένος, στο «Θέατρον» (Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254), την «Τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ» του Μπέκετ. Εκτός από την ερμηνεία, ο σχεδιασμός και η σκηνοθεσία ανήκουν στον σπουδαίο Τεξανό. Επρεπε να περάσει μία δεκαετία από τον «Αμλετ», έως ότου ο Γουίλσον ξανανέβει στη σκηνή ως ηθοποιός. Με το πρόσωπο βαριά μακιγιαρισμένο, ώστε να μοιάζει με ανέκφραστη, άφιλη και χωρίς ηλικία μάσκα, σε ένα γκρίζο μη-τόπο, θα ακούει και θα ξανακούει τον εαυτό του και τις σκέψεις του μέσα από μια μαγνητοταινία που είχε γράψει πριν από 40 χρόνια, την ημέρα των γενεθλίων του.

* Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα στην ίδια λεωφόρο, την Πειραιώς, σε μιαν άλλη σκηνή, αυτή του θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206), θα βρεθεί ο 73χρονος Στίβεν Μπέρκοφ. Μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα πολλά θεατρικά του έργα. Μάλιστα έχει πρωταγωνιστήσει και στις «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη. Ηρθε η ώρα να τον δούμε επί σκηνής.

Οι σεξπιρικοί κακοί είναι πολλοί. Καθένας πάσχει από τη δική του διαστροφή, το δικό του αχαλιναγώγητο πάθος. Με τίτλο «Οι κακοί του Σέξπιρ» ο Μπέρκοφ θα παραδώσει στις 18, 19 και 20 Μαΐου ένα μεγάλο θεατρικό μάθημα. Θα μπαίνει και θα βγαίνει στο σαρκίο του Ιάγου, του Μάκμπεθ, του Σάιλοκ, του Ριχάρδου του ΙΙΙ και του Κοριολανού, σχολιάζοντάς τους ταυτόχρονα. «Ο Μπέρκοφ μπαίνει κάτω από το δέρμα των σεξπιρικών αντιηρώων με έναν τρόπο που προκαλεί και τέρπει», έχει σημειώσει ο ξένος Τύπος για μια παράσταση κοσμοταξιδεμένη: από την Ινδία, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία ώς το Ισραήλ.

* Ο 56χρονος Τζον Μάλκοβιτς, μένοντας πιστός στο «νοσηρό» καλλιτεχνικό πορτρέτο που σμιλεύει χρόνια, θα υποδυθεί στο «Θέατρον» έναν κατά συρροήν δολοφόνο, ρίχνοντας την αυλαία του Φεστιβάλ «Θέατρο Πέρα από τα Ορια». Στις 25 και 26 Μαΐου ο Αμερικανός πρωταγωνιστής, ντυμένος με λευκό κοστούμι, θα αποπλανεί δύο σοπράνο, πριν τις σκοτώσει.

Το έργο για «ηθοποιό, ορχήστρα και δύο σοπράνο» του Μίκαελ Στούρμιγκερ «The Infernal Comedy» (Κολασμένη Κωμωδία) -υπότιτλος: «Οι εξομολογήσεις ενός κατά συρροήν δολοφόνου»- είναι η αυτοβιογραφία του Αυστριακού συγγραφέα και δημοσιογράφου, Τζακ Ουντερβέγκερ, ο οποίος κατηγορήθηκε για σειρά δολοφονιών.

Με έργα των Μπετόβεν, Γκλουκ, Μότσαρτ, Μποκερίνι, Βέμπερ, Χάιντν και Βιβάλντι θα συνοδεύει τον ηθοποιό και τις σοπράνο η Ορχήστρα Wiener Akademie (η μουσική διεύθυνση του Μάρτιν Χασελμπέκ). Η παράσταση έρχεται στην Αθήνα, μετά τη βιεννέζικη πρεμιέρα της τον περασμένο Ιούλιο. Επόμενοι σταθμοί, το Λονδίνο και το Βερολίνο.

Info:Οι παραστάσεις έχουν ελληνικούς υπέρτιτλους. Η προπώληση εισιτηρίων αρχίζει τη Δευτέρα. Κρατήσεις για το «Θέατρον» με πιστωτική κάρτα στο 2122540315 και μέσω ιστοσελίδας στο www. theatron254.gr.

Εισιτήρια προπωλούνται και στα Public Συντάγματος και Πειραιά. Κρατήσεις για το Ιδρυμα Κακογιάννης με πιστωτική στο: 210-3418579, μέσω ιστοσελίδας στο: www.mcf.gr.

enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου