Προσεχώς

Προσεχώς


Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Επεξεργαστές με 12 πυρήνες από την AMD, με 8 από την Intel

H Advanced Micro Devices λανσάρει τη σειρά Opteron 6100 με επεξεργαστές 8 και 12 πυρήνων, ενώ η Intel έχει ήδη παρουσιάσει τσιπ με 6 πυρήνες ετοιμάζεται να περάσει στους 8.

Τα πολυπύρηνα τσιπ των δύο μεγάλων ανταγωνιστών προορίζονται για την αγορά των διακομιστών, ορισμένα μοντέλα όμως θα αξιοποιηθούν σε υπολογιστές για gaming υψηλών απαιτήσεων και θα ανοίξουν το δρόμο για την αξιοποίησή τους και στα απλά PC.

Οι επεξεργαστές Opteron 6100 της AMD θα κυκλοφορήσουν σε εκδόσεις των 8 και των 12 πυρήνων. Παράγονται με την κατασκευαστική τεχνολογία των 45 νανομέτρων και βασίζονται στο νέο Socket G34 με τέσσερα κανάλια DDR3.

O οκταπύρηνος AMD 6100 στα 2,4 GHz κοστίζει 744 δολάρια, ενώ το μοντέλο των 12 πυρήνων στα 2,3 GHz τιμάται 1.386 δολάρια. Διακομιστές που θα βασίζονται στα νέα τσιπ της AMD ετοιμάζουν οι HP, Dell και Cray, μεταξύ άλλων.

Η Intel, από την πλευρά της, παρουσίασε στα μέσα Μαρτίου ένα εξαπύρηνο τσιπ (εικόνα επάνω) που βασίζεται στη νεώτερη κατασκευαστική τεχνολογία των 32 νανομέτρων και κυκλοφορεί με δύο ονομασίες: Core i7- 980X για επιτραπέζια συστήματα υψηλών απαιτήσεων, και Xeon 5600 για την αγορά διακομιστών.

Το κορυφαίο μοντέλο της σειράς, το Xeon 5680, κοστίζει 1.663 δολάρια.

Στις 26 Μαΐου η Intel προχώρησε ένα βήμα παραπέρα παρουσιάζοντας έναν οκταπύρηνο Xeon με την κωδική ονομασία Nehalem-EΧ, του οποίου η παραγωγή θα αρχίσει «αργότερα φέτος».

Στην ιδανική περίπτωση η αύξηση του αριθμού των πυρήνων συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση των επιδόσεων, στην πράξη όμως οι πολλαπλοί πυρήνες μπορούν να αξιοποιηθούν στο έπακρο μόνο εφόσον το λογισμικό χειρίζεται σωστά την παράλληλη επεξεργασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου